World
Updated at:

Βαρέα όπλα στη γειτονιά μας! Η Γαλλία αναπτύσσει σύστημα άμυνας εδάφους-αέρος MAMBA στη Ρουμανία

Η Γαλλία αναπτύσσει το σύστημα άμυνας εδάφους-αέρος MAMBA στη Ρουμανία, ως μέρος της ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης του NATO στην ανατολική πλευρά του, στον απόηχο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το Πενταπόσταγμα έχει αναδείξει στο παρελθόν τη σημασία της Ρουμανίας ως ανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ, με αποκλειστικές εικόνες που επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική συσσώρευση στην Ανατολική Ευρώπη.

CONTINUE READING

Το Γενικό Επιτελείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε τώρα, την ανάπτυξη βαρέων όπλων στη Ρουμανία, από τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter, ενώ στον εναέριο χώρο των ανατολικών χωρών της Ευρώπης, παρατηρείται έξαρση της αεροπορικής δραστηριότητας νατοϊκών αεροσκαφών.

«Υποστηρικτικός και αξιόπιστος εταίρος, η Γαλλία αναπτύσσει το σύστημα άμυνας εδάφους-αέρος MAMBA στη Ρουμανία ως μέρος της ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης του #OTAN στην ανατολική πλευρά του», αναφέρεται.

Όπως προαναφέραμε, το σημερινό πρωινό στη Ρουμανία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ήταν ιδιαίτερα έντονο, με αισθητή αύξηση της αεροπορικής δραστηριότητας, όπως επιβεβαιώνεται και από το παρατηρητήριο Itamilradar. Συγκεκριμένα:

  • Northrop Grumman RQ-4B (reg. 10-2045- διακριτικό FORTE11) της USAF αφού περιπολεί τα σύνορα με τη Μολδαβία κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα
  • NATO Boeing E-3A (reg. LX-N90454) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Δέλτα του Δούναβη
  • Bombardier CL650 «ARTEMIS» της USAFπαρακολουθεί τα σύνορα με τη Μολδαβία και τα βόρεια σύνορα με την Ουκρανία
  • Τουρκικό ναυτικό ATR P-72 (ονομαζόμενο MARTI95) περιπολεί στα ύδατα ανοιχτά της Βουλγαρίας
  • Boeing KC-767A της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (reg. MM62228) φτάνει στην περιοχή για να εκτελέσει αποστολή εναέριου ανεφοδιασμού

Ο αριθμός των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι, φτάνοντας τις 40.000. Υπήρχαν 4.650 στρατιώτες υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο του 2021, ένα χρόνο πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα αρχεία του ΝΑΤΟ. Στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, αυτοί οι στρατιώτες τοποθετήθηκαν σε τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης.

Στη συνέχεια, η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα και δυνατότητες κατά μήκος των κοινών της συνόρων με την Ουκρανία, επιταχύνοντας αυτές τις κινήσεις στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος έτους, υποστηρίζοντας ότι ήταν μια αμυντική κίνηση ως απάντηση στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ και την επέκταση της διατλαντικής συμμαχίας προς τα ανατολικά από τη δεκαετία του 1990.

Το ΝΑΤΟ και τα 30 μέλη του ενίσχυσαν τις ανατολικές τοποθεσίες τους με περισσότερους στρατιώτες και δυνατότητες ως απάντηση στη συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας.

Υπήρχαν 40.000 συμμαχικές δυνάμεις υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις υπάρχουσες ομάδες μάχης να ενισχύονται δραματικά - η Πολωνία αυξήθηκε από 1.010 άνδρες σε 10.500 - και τέσσερις νέες ομάδες μάχης ιδρύθηκαν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη σε περίπου 100.000, το υψηλότερο επίπεδο από το 2005.

Ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Ρωσίας, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν δραματικά τις αμυντικές τους δαπάνες προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο της συμμαχίας για 2% του ΑΕΠ. Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επίσης ξεκινήσει μια «επαναφορά» της πολιτικής τους, υποσχόμενοι να ενισχύσουν τις αναπτύξεις και τις δυνατότητες στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα. Σε ένα συνέδριο τον Ιούνιο, θα αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την προσέγγιση.

Επιπλέον, δύο ευρωπαϊκά έθνη, η Σουηδία και η Φινλανδία, έχουν υποβάλει επίσημα αιτήματα να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία, διπλασιάζοντας έτσι το μήκος των κοινών συνόρων της ένωσης με τη Ρωσία.

Η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιηθεί και το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα μάχης στη Ρουμανία. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται τακτικά μαζί για να προετοιμαστούν για οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ δημιούργησε μια νέα ομάδα μάχης στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου, οι ΗΠΑ δημιουργούν στην Ρουμανία την 5η ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ, η οποία αυτόματα θεωρείται από την Μόσχα, ως πυρηνική απειλή για την Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία, ενώ στην εξίσωση εισέρχονται και τα... Στενά του Βοσπόρου, από τα οποία διέρχονται ρωσικά πολεμικά και εμπορικά πλοία.  

Επιπλέον, η Ρουμανία είναι «σθεναρά» υπέρ μιας «ταχείας» ενταξιακής διαδικασίας τόσο για τη Φινλανδία όσο και για τη Σουηδία, καθώς η ένταξη αυτών των δύο κρατών θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Μπογκντάν Αουρέσκου.

Σε δήλωσή του, μίλησε για την ισχυρή υποστήριξη της Ρουμανίας στην πολιτική «Ανοιχτές Πόρτες», η οποία είπε ότι φέρνει πολλά οφέλη στη Συμμαχία. Επιπλέον, σημείωσε πόσο σημαντική ήταν η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη μεταρρύθμιση στη χώρα.

https://youtu.be/O562N2BiakQ

«Ταυτόχρονα, η ένταξη αυτών των δύο κρατών θα ενισχύσει τη Συμμαχία στο σύνολό της και πιστεύουμε ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία γίνουν μέλη της συμμαχίας, η στάση της αποτροπής θα είναι πιο αποτελεσματική και η άμυνα θα ενισχυθεί. Έτσι, στο σύνολό του, το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο», είπε ο Αουρέσκου.

Σχετικά με το ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έθεσε «έναν αριθμό ζητημάτων», ο Αουρέσκου είπε ότι ελπίζει ότι η κατάσταση θα επιλυθεί με άμεσο διάλογο μεταξύ των τριών χωρών – Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.

«Καταλαβαίνω πολύ καλά ποιες ήταν οι ανησυχίες της Τουρκίας. Ήταν μια ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους μας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, επομένως έχουμε τις θέσεις και των δύο πλευρών και ήδη έγιναν επαφές χθες το βράδυ και συζητήσεις για περαιτέρω πρόοδο», είπε επίσης ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία...

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR