Armed Conflicts
Updated at:

''Καίγεται η γούνα'' του Ερντογάν με τα F-35 που θα αποκτήσουμε! Αλλοπρόσαλλες κινήσεις για Φινλανδία- Σουηδία

Η Τουρκία προσπαθεί με τακτικισμούς να κερδίσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα, στο θέμα μιας διελκυστίνδας πολιτικής. Θα έρθει να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα, που για εκείνη θεωρούνται σημαντικά για να πει το “ναι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε πως ή αναβάθμιση των ελληνικών F-16C/D σε F-16V και η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αμερική για αγορά μιας Μοίρας μαχητικών F-35,  έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς στην Τουρκία.

Η Τουρκία από την μια μεριά, βλέπει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θέλει να διατηρηθεί η παρούσα ισχύς της χώρας με προβολή στο μέλλον και γι΄αυτό έκανε συνολικές ενέργειες. Ενισχύει το ναυτικό συνολικά, ενισχύει την αεροπορία και τον στρατό ξηράς και είδε το κενό που θα δημιουργηθεί στο μέλλον και γι΄αυτό προχώρησε στην προσθήκη των F-35.

Από την άλλη, με το “βέτο”  που έθεσε η Τουρκία στην έναρξη των διαδικασιών για ένταξη της  Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, φέρνει αντιδράσεις σε σημείο που με άρθρο του το CNN αυτή την εβδομάδα, κάλεσε το ΝΑΤΟ να εκδιώξει την Τουρκία εάν δεν συμφωνήσει να δεχτεί νέους αιτούντες τη Φινλανδία και τη Σουηδία, στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Ο συγγραφέας ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα  προβάλει έναν άλλον λόγο για την άρνηση της Άγκυρας να δεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το ερώτημα, όπως λέει, δεν είναι ότι ο  Ερντογάν θέλει να διαπραγματευτεί ευνοϊκές συνθήκες για την Άγκυρα από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ και να λύσει μια σειρά από δικά του προβλήματα. 

Χωρίς να προκύπτει από πουθενά ισχυρίζεται πως ο παγκόσμιος ρόλος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ, είναι να αποτρέψει την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου! που θα μπορούσε να προκληθεί από την αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σε μια αχαλίνωτη επιθυμία να διατηρήσουν και να αναπτύξουν την παγκόσμια ηγεμονία, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ ως εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Και η Ρωσία είναι ένας από τους κύριους αντιπάλους που εμποδίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εφαρμόσουν το σχέδιο να διατηρήσουν το καθεστώς μιας υπερδύναμης. Η ουκρανική σύγκρουση ξεκίνησε ακριβώς μετά την ανακοίνωση της Δύσης ότι, εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί το Κίεβο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους συμμάχους τους, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να υποστηρίξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, προκειμένου να αποδυναμώσουν τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το επόμενο ατού στη μάχη κατά της Ρωσίας είναι ακριβώς η είσοδος των δύο ευρωπαϊκών χωρών, που προηγουμένως διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στρατιωτική ουδετερότητα, στο ΝΑΤΟ. Έτσι, η Ουάσιγκτον πρόκειται να αναζωπυρώσει περαιτέρω την κατάσταση στα σύνορα με τη Ρωσία. Η Μόσχα δήλωσε επίσημα ότι, η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία θα έχει στρατιωτικές συνέπειες.

 Οι ειδικοί λένε όλο και περισσότερο ότι, αυτή η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Η χώρα που μπορεί να σταματήσει αυτή την καταστροφική διαδικασία, για την παγκόσμια ασφάλεια και για την ίδια τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι η Τουρκία. Η Άγκυρα, η οποία ασκεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο ως περιφερειακή δύναμη, θα πρέπει να ασκήσει βέτο στην είσοδο νέων μελών στο ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η θέση της Τουρκίας φέρεται να μην σχετίζεται με τις προσπάθειες να αποκτήσει μαχητικά F-35 αλλά η αναγνώριση των οργανώσεων PKK και FETO από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ως τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Η Τουρκία άσκησε βέτο στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς  η θέση της είναι ότι αυτές οι χώρες υποστηρίζουν τρομοκρατικές (αναγνωρισμένες ως τέτοιες στην Τουρκία) οργανώσεις, κυρίως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση FETO.

 Ωστόσο,  σε ένα κρεσέντο της Τουρκίας, οι χώρες που υποστηρίζουν τρομοκράτες δεν περιορίζονται μόνο στη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπως πιστεύει η Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Ερντογάν και την Άγκυρα:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχουν οπλική υποστήριξη και χρήματα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDS), που είναι η πτέρυγα του PKK στο SAR.
Με τη σειρά της, η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή έδρα της οργάνωσης Γκιουλέν, ο οποίος  ο ίδιος κρύβεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Γερμανία, τα μέλη της FETO που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, βρήκαν καταφύγιο και λειτουργούν ενεργά υπό την προστασία των γερμανικών αρχών.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία παρέχουν πολιτικό άσυλο σε εκπροσώπους του PKK, του FETO και του RNOPF.

Στο έδαφος της Ελλάδας, με την υποστήριξη των αρχών, λειτουργούν στρατόπεδα του PKK, FETO και RNOPF. Από εδώ λαμβάνονται οδηγίες, συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης τρομοκρατικών ενεργειών στην Τουρκία.

Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστρία πατρονάρουν επίσης ανοιχτά τους εκπροσώπους του PKK και του FETO.

Το Σουηδικό Δημοκρατικό Κουρδικό Δημόσιο Κέντρο, υπό την αιγίδα του Συνεδρίου της Κουρδικής Δημοκρατικής Κοινωνίας - Ευρώπη, όχι μόνο λειτουργεί ανοιχτά στη χώρα, αλλά και εποπτεύει τα παραρτήματά του σε όλη την Ευρώπη.

Στη Φινλανδία, η οργάνωση PKK έχει πολλούς υποστηρικτές. Το Κουρδικό κόμμα της Φινλανδίας, το οποίο αποτελείται κυρίως από μετανάστες από το Ιράκ και τη Συρία, πραγματοποιεί ανοιχτά διαδηλώσεις στη χώρα. Η φινλανδική κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνική εταιρεία YLE γύρισε την τηλεοπτική σειρά "The Broker" για επτά εκατομμύρια ευρώ, η οποία υποστηρίζει τις απόψεις της οργάνωσης PKK, και μιλά για τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους που περιλαμβάνει μέρος του εδάφους της Τουρκίας.

Ο συγγραφέας,  αφού τα βάζει με όλους και με όλα, γράφει στον τουρκικό Τύπο ότι, ο κατάλογος των χωρών που συγχωρούν ή και υποστηρίζουν διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις μπορεί να συνεχιστεί. Κάποιοι από αυτούς είναι οι ίδιοι μέλη του ΝΑΤΟ, άλλοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

 «Και ακόμη κι αν η Τουρκία ασκήσει βέτο στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της υποστήριξης αυτών των χωρών στο PKK, FETO και RNOPF, το πρόβλημα της ανοχής των δραστηριοτήτων αυτών των οργανώσεων σε άλλες χώρες δεν θα επιλυθεί», αναφέρει. 

Ως εκ τούτου, πιστεύει ο συγγραφέας του άρθρου, αυτοί είναι οι λόγοι επιβολής του βέτο από την άποψη της διατήρησης της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτοί οι λόγοι, δεν συνδέονται με το F-35 ή την κουρδική πτέρυγα μάχης, αλλά μάλλον με την αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε παγκόσμια κλίμακα!

Το πόσο μπορείτε να πιστέψετε αυτή την έκδοση είναι… ένα ανοιχτό ερώτημα.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR