Armed Conflicts

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ 40 μίλια από Ρωσική στρατιωτική βάση

Η Συμφωνία του Βορείου Ατλαντικού θα πραγματοποιήσει σύντομα ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στη Βαλτική, με χιλιάδες στρατεύματα από περισσότερες από δώδεκα χώρες να συμμετέχουν, μόλις 40 μίλια από την πλησιέστερη ρωσική στρατιωτική βάση.

Με το όνομα «Σκαντζόχοιρος», οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα στην Εσθονία και θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιουνίου, με σκοπό να προσομοιώσουν μια ρωσική εισβολή. Θα συμμετέχουν 15.000 στρατιώτες από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, καθώς και της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Veiko-Vello Palm, αναπληρωτή διοικητή των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί μόλις 40 μίλια από μια ρωσική στρατιωτική βάση, μια εγκατάσταση που φιλοξενεί την 76η Μεραρχία Αεροπορικής Εφόδου Φρουρών της Μόσχας στη συνοριακή πόλη Pskov. 

Το μέγεθος της πολεμικής άσκησης –από τις μεγαλύτερες στη Βαλτική από την πτώση της ΕΣΣΔ– η γειτνίασή της με τα ρωσικά σύνορα και η συμπερίληψη χωρών εκτός ΝΑΤΟ, είναι πιθανό να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Μόσχα. Αν και οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αναμφίβολα θα χρησιμεύσουν ως πρόσθετη επίδειξη δύναμης καθώς τα μέλη του ΝΑΤΟ κατακλύζουν το ουκρανικό πεδίο μάχης με δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό.

Η άσκηση πραγματοποιείται καθώς οι αμερικανοί νομοθέτες προχωρούν σε ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, περίπου το ήμισυ του οποίου θα αφιερωθεί σε αποστολές όπλων. Αυτό το νομοσχέδιο, ακολουθεί περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που έχει ήδη παραδοθεί ή εγκριθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η άσκηση Hedgehog θα επικαλύπτεται επίσης, με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των συμμάχων που διεξάγονται επί του παρόντος στην περιοχή, το "Defender Europe" και το "Swift Response", στις οποίες συμμετέχουν από κοινού περίπου 18.000 στρατιώτες από 20 χώρες. Ένας καταιγισμός πρόσθετων πολεμικών ασκήσεων, προγραμματίζεται για τη Γερμανία, τη Φινλανδία, την Πολωνία και αλλού τους επόμενους μήνες.

Δεν είναι σαφές, εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία αρχικά επρόκειτο να συμμετάσχουν στις τελευταίες ασκήσεις, αλλά  ως γνωστόν και οι δύο χώρες υπέβαλαν πρόσφατα αίτηση για ένταξη στο μπλοκ του ΝΑΤΟ, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια που προέρχονται από την επίθεση της Μόσχας στη γείτονά της.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, ο «παγκόσμιος ηγέτης» στους υπερηχητικούς πυραύλους, φέρεται να αναπτύσσει τώρα πυραύλους επόμενης γενιάς, παρόλο που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκουν τον δρόμο τους με την τεχνολογία.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax την περασμένη εβδομάδα ότι, η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει ισχυρά και προηγμένα υπερηχητικά όπλα. Αυτή τη στιγμή, διαθέτει τρεις επιχειρησιακούς υπερηχητικούς πυραύλους  τους Avangard, Kinzhal και Tsirkon ή Zircon.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι, έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές των όπλων επόμενης γενιάς στα υπερηχητικά βομβαρδιστικά Tupolev Tu-22.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε ποτέ υπερηχητικό όπλο στη μάχη όταν εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal, σε στρατιωτική εγκατάσταση εντός της Ουκρανίας. Πρόσφατα, μια έκθεση του Πενταγώνου αποκάλυψε ότι η Μόσχα εκτόξευσε τουλάχιστον δώδεκα υπερηχητικούς πυραύλους κατά της Ουκρανίας.

Επί του παρόντος, μόνο η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν επιχειρησιακούς υπερηχητικούς πυραύλους, ενώ οι ΗΠΑ απέχουν ακόμη μερικά χρόνια από την ανάπτυξη ενός δικού τους, παρά την αυξημένη εστίαση στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη δοκιμή υπερηχητικών όπλων τις τελευταίες ημέρες.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής, δύο επιτυχείς δοκιμές πυραύλων στο πλαίσιο του προγράμματος Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) της DARPA, με την τελευταία να γίνεται στις αρχές του μήνα . Η πρώτη δοκιμή, διεξήχθη κρυφά στα μέσα Μαρτίου και χαιρετίστηκε ως επιτυχία από τους αξιωματούχους.

Η δεύτερη δοκιμή, έλαβε χώρα ακριβώς μια ημέρα πριν η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δημοσιεύσει μια έκθεση για τα υπερηχητικά όπλα στις 5 Μαΐου.

Σήμερα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πραγματοποίησε άλλη μια δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου από βομβαρδιστικό B-52.

Ωστόσο, εάν η αναφορά για τη Ρωσία που προωθεί το υπερηχητικό της πρόγραμμα αποδειχθεί αυθεντική, θα είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Υπερηχητικά όπλα επόμενης γενιάς της Ρωσίας

Ο Μπορίσοφ είπε ότι, η κύρια εστίαση της Ρωσίας ήταν στην ανάπτυξη νέων υπερηχητικών όπλων καθώς και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της εμβέλειας και της ακρίβειας των υπαρχουσών πλατφορμών όπως ο πύραυλος Kh-47M2 «Kinzhal».

«Δεν υπάρχει τίποτα σαν το Kinzhal. Πετά με ταχύτητα που υπερβαίνει την ταχύτητα του ήχου κατά περισσότερες από 10 φορές και ταυτόχρονα, κάνοντας ελιγμούς σε όλη την τροχιά της πτήσης του, είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα συστήματα αεράμυνας», είπε ο Μπορίσοφ.

Τα υπερηχητικά βλήματα, είναι βλήματα που κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες από Mach-5 ή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου (περίπου 3.800 mph, 6.100 km/h ή 1,7 km/s). Ένας πύραυλος που κινείται στα Mach-5, θα μπορούσε να φτάσει στην Ουάσιγκτον σε περίπου μιάμιση ώρα από τη Μόσχα και λίγο περισσότερο από μία ώρα από το νησί Σαχαλίνη της Ρωσίας, πάνω από την Ιαπωνία στη Χαβάη.

Η ταχύτητα και η επιδεξιότητα αυτών των πυραύλων, ειδικά στην υψηλή ατμόσφαιρα, αποτελούν απειλή για τα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, σύμφωνα με ειδικούς του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι υπερηχητικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνική κεφαλή και να περάσουν απαρατήρητοι από τα ραντάρ.

Τα υπερηχητικά όπλα, όπως το ρωσικό 3M22 Zircon, ταξιδεύουν με ταχύτητα έως και 6 Mach και έχουν χαμηλή ατμοσφαιρική-βαλλιστική τροχιά, επιτρέποντάς τους να παρακάμψουν τυπικές αντιπυραυλικές άμυνες.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο πύραυλος χρησιμοποιεί βελτιωμένα καύσιμα με βεληνεκές έως και 1.000 χιλιόμετρα. Και κινείται τόσο γρήγορα, που η πίεση του αέρα μπροστά από το όπλο δημιουργεί ένα σύννεφο πλάσματος που απορροφά τις ραδιοσυχνότητες και το καθιστά ουσιαστικά αόρατο για τα ενεργά συστήματα ραντάρ.

Το να βρίσκεται σε μια θέση όπου ο αμερικανικός στρατός, δεν έχει ούτε τα μέσα για να εντοπίσει αυτά τα χτυπήματα από τη Ρωσία ούτε έναν πύραυλο της ίδιας κατηγορίας για να δημιουργήσει αποτελεσματική αποτροπή, θέτει τις ΗΠΑ σε μειονεκτική και ευάλωτη θέση έναντι της Ρωσίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι, πρόσφατα μια εκπομπή από ρωσικά κρατικά υποστηριζόμενα μέσα ενημέρωσης είχε απειλήσει νωρίτερα με πυρηνική επίθεση από υπερηχητικούς πυραύλους σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μια ισχυρή ρωσική ηγεσία σε συνδυασμό με την πρόοδο στους υπερηχητικούς πυραύλους της, θα μπορούσε να αποδειχθεί απειλή για το ΝΑΤΟ. Η επένδυση των ΗΠΑ σε υπερηχητικά όπλα είναι μια ξέφρενη απάντηση σε αυτήν την διαφαινόμενη απειλή.

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR