Armed Conflicts
Updated at:

Συριακή μαχαίρα στην Ουκρανία με την σφραγίδα του "σφαγέα" του Χαλεπίου

"Μετά από ανάλυση δορυφορικών εικόνων σε συνεργασία με το Κέντρο  Πληροφοριών-Αντίστασης, το CNN εντόπισε  από πού εκτοξεύτηκαν τα πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες γειτονιές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα τέλη Φεβρουαρίου", αναφέρει σε άρθρο του έγκριτο ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Υπεύθυνος για αυτές τις ανελέητες επιθέσεις είναι ο ίδιος Στρατηγός που προκάλεσε φρίκη στους αμάχους στην πόλη του Χαλεπίου κατά τη διάρκεια των μαχών μεταξύ των Σύριων ανταρτών και των δυνάμεων του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη του ρωσικού στρατού.

Ενώ περίμενε στην ουρά για να πάρει νερό για την οικογένειά της μια ηλιόλουστη αλλά κρύα μέρα, από τα τέλη Φεβρουαρίου, η Margarita Kiriuhina προσπαθεί να αγνοήσει τον ήχο των ρωσικών βομβών που πέφτουν κοντά.

CONTINUE READING

Καθισμένη με δύο κάνιστρα στο χέρι, προσπάθησε να χαλαρώσει την ατμόσφαιρα κάνοντας πλάκα με τους γείτονές της καθώς περίμενε τη σειρά της στη δεξαμενή νερού. Παρά το χάος που προκάλεσε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο κόσμος παρατάχθηκε οργανωμένα.

Ξαφνικά, η Κιριουχίνα άκουσε ένα σφύριγμα πάνω από το κεφάλι της. Αφού είδε κάτι με την άκρη του ματιού του, φώναξε σε όλους να πέσουν στο έδαφος. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η ομάδα των ανθρώπων λούστηκε στο αίμα και κραυγές πόνου γέμισαν τον αέρα.

Οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν μόλις εκτοξεύσει έναν από τους τρομακτικούς πυραύλους Smerch με πυρομαχικά διασποράς που έριξαν 72 υποπυρομαχικά σε μια περιοχή μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου και χτύπησαν την Kiriuhina και τους γείτονές της.

Τα θραύσματα την τραυμάτισαν στο πόδι, το χέρι και το μέτωπο

Ο χείμαρρος των θραυσμάτων την τραυμάτισε  στο πόδι, το χέρι και το μέτωπο . Ένας κοντινός άνδρας έχασε δύο δάχτυλα. "Ένιωσα ότι μου τρύπησαν το πόδι και το ισχίο. Χτυπήθηκε το χέρι μου και δεν ένιωθα άλλο το κεφάλι μου", είπε ο Kiriuhina.

Η 56χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρότσι και έλαβε ιατρική φροντίδα για 10 ημέρες.

Αυτός δεν ήταν ο μόνος πύραυλος Smerch που εκτοξεύτηκε στο Χάρκοβο στην κρίσιμη περίοδο των 48 ωρών από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα προσπάθησαν να καταλάβουν την πόλη που υπερασπίστηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Για τους επιζώντες του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου της Συρίας, οι σκηνές στο Χάρκοβο είναι παρόμοιες με πολλές άλλες που προκάλεσε η Ρωσία μετά την παρέμβαση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2015.

Ο Ρώσος Στρατηγός Juravlyov, υπεύθυνος για ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια του πολέμου στη Συρία

Η ταξιαρχία πυραύλων πυροβολικού που ξεκίνησε την επίθεση είναι άμεσα υπό τις διαταγές του  Στρατηγού Alexander Juravliov, τον Διοικητή που είναι υπεύθυνος για ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια του πολέμου στη Συρία.

Έντεκα πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την 79η ταξιαρχία πυραύλων πυροβολικού της Ρωσίας, που εδρεύει στην περιοχή Μπέλγκοροντ, έπληξαν το Χάρκοβο στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CNN. Η ταξιαρχία αναφέρεται απευθείας στην ηγεσία της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, μιας από τις πέντε Διοικήσεις του ρωσικού στρατού, που επιχειρεί στο δυτικό τμήμα της Ρωσίας.

Αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι ο Yuravlyov, διοικητής του ουκρανικού θεάτρου επιχειρήσεων, είναι ο μόνος αξιωματικός που έχει το δικαίωμα να διατάξει την εκτόξευση πυραυλικής επίθεσης Smerch στην περιοχή του. Επειδή είναι όπλο μεγάλης στρατηγικής αξίας, η χρήση του απαιτεί την έγκριση ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Όταν ο Juravlyov μπήκε στον πόλεμο στη Συρία, η Ρωσία είχε εμπλακεί σε μια σκληρή μάχη κατά των Σύριων ανταρτών στην ανατολική πόλη του Χαλεπίου. 

Ο Juravlyov επιτάχυνε την επίθεση στη βόρεια συριακή πόλη,  όπου οι επιθέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα εντάθηκαν και η πολιορκία της πυκνοκατοικημένης πόλης ολοκληρώθηκε.

Για να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, ο Juravlyov δεν λυπήθηκε κανέναν και χρησιμοποίησε τακτικές που καθόριζαν τη ρωσική επέμβαση στη Συρία, όπως  πολιορκία, λιμοκτονία, βομβαρδισμό και συντριβή κάθε μορφής αντίστασης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Συρία, ο Juravlyov βασίστηκε πολύ περισσότερο στα πυρομαχικά διασποράς στο Χαλέπι, όπου είδε αύξηση 791%,  σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με το CNN.

Μάρτυρες των επιθέσεων με πυραύλους Smerch στο Χάρκοβο θυμήθηκαν τις δολοφονίες και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα πυρομαχικά διασποράς που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι εναντίον της πόλης τους. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από τραυματίες, καμένα αυτοκίνητα και θραύσματα γυαλιών.

Ένας από τους μάρτυρες είπε ότι περίπου 12 άτομα στην πολυκατοικία όπου έμενε τραυματίστηκαν από έναν πύραυλο που χτύπησε το κτήριο τους.

Αφού εξέτασε τα ίχνη των ρωσικών πυραύλων στο Χάρκοβο, το CNN κατάφερε να διαπιστώσει ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν από την περιοχή Μπέλγκοροντ κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ο Mark Hiznay, ειδικός στα όπλα και αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέτασε φωτογραφίες από τη σκηνή ότι μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών διασποράς χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις στο Χάρκοβο.

"Υπάρχουν πολλά πυρομαχικά διασποράς που χρησιμοποιούνται σε κλίμακα που πιθανώς υπερβαίνει αυτό που είδαμε στο νότιο Λίβανο το 2006", είπε ο Hiznay, αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ κατά τον οποίο ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε περίπου 4 εκατομμύρια υποπυρομαχικά στο νότιο Λίβανο. , σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

"Δεν είναι όπως στις ταινίες όπου βλέπεις τον πύραυλο πριν σε χτυπήσει η βόμβα. Ξαφνικά έχεις 72 υποπυρομαχικά που εκρήγνυνται σε μια περιοχή ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου", εξήγησε ο Hiznay.

"Γι' αυτό οι άνθρωποι είναι ουσιαστικά ακρωτηριασμένοι από αυτά πράγματα. Δεν έχεις πολλά εγκαύματα. Δεν έχετε τραυματισμούς από την έκρηξη. Είναι απλώς ένας άσχημος, αιματηρός διαμελισμός. "

 Ο "Κρεοπώλης" του  Χαλέπι , ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Τον Δεκέμβριο του 2016, οι αντάρτες που εγκλωβίστηκαν στο ανατολικό Χαλέπι παραδόθηκαν και η συριακή κυβέρνηση και οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την περιοχή. Στο τέλος της μάχης για το Χαλέπι, ο Juravlyov άφησε τη διοίκηση του ρωσικού στρατού στη Συρία και επέστρεψε στη Ρωσία, όπου έλαβε τις υψηλότερες τιμές που μπορούσε να λάβει ένας Ρώσος αξιωματικός: ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Τα αποτελέσματα που έφερε ο Juravlyov στη Συρία ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν οι Ρώσοι», δήλωσε ο Philip Wasielewski, ειδικός στον στρατό της Ρωσίας. «Είναι σαν να είπε ο Ναπολέων: «Η ανταμοιβή ενός στρατηγού δεν είναι μια μεγαλύτερη σκηνή, αλλά ένας μεγαλύτερος στρατός για να διοικήσει».

Ο Juravliov είπε αργότερα σε συνέντευξή του ότι η Συρία του είχε διδάξει την αξία της «στρατιωτικής εφευρετικότητας» και ότι τα μαθήματα που αντλήθηκαν εκεί ενσωματώθηκαν ως «οργανικό συστατικό» σε όλη τη ρωσική στρατιωτική εκπαίδευση.

Όταν συνήλθε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου, η Kiriuhina έφυγε από το Kharkov, ελπίζοντας να σβήσει τις σκηνές της «ταινίας τρόμου» από το μυαλό της. Τώρα, όταν βγαίνει δημοσίως, φοράει μπερέ για να κρύψει τα σημάδια των πληγών που προκλήθηκαν από εκείνο τον βομβαρδισμό.

"Ήμουν μια χαρά. Ο καιρός ήταν ευχάριστος. Ο ήλιος έλαμπε. Κανείς δεν θα σκεφτόταν τη φρίκη που θα ορμούσε σε λίγα δευτερόλεπτα", είπε ο Kiriuhina. "Από τα βάθη της καρδιάς και της ψυχής μας θέλουμε να τιμωρηθούν  οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η δικαιοσύνη θα αποδοθεί. Αλλά μάλλον δεν θα συμβεί σύντομα."

Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Όταν λέμε  βόμβες  διασποράς μιλάμε για βόμβες  που ανοίγουν στον αέρα, απελευθερώνοντας «υποπυρομαχικά» ή «μικρές βόμβες», που διασκορπίζονται σε μια μεγάλη περιοχή, με σκοπό να καταστρέψουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα.

Οι βόμβες διασποράς μπορούν να εκτοξευθούν  από αεροπλάνα,  πυροβολικό ή πυραυλικά συστήματα

Πέρα από την αρχική βλάβη που προκαλείται από κατά την πρόσκρουσή τους στο έδαφος, οι βόμβες αυτές έχουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας έκρηξης, έως και 30%

Αυτό δημιουργεί  εκτάσεις γης διάσπαρτες με βόμβες που είναι ενεργοποιημένες και κατά συνέπεια  θα μπορούσαν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή.

Η ίδια η χρήση βομβών διασποράς δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά η χρήση τους εναντίον αμάχων μπορεί να συνιστά παραβίαση.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο προσδιορισμός μιας πράξης ως  εγκλήματος πολέμου, απαιτεί να εξεταστεί εάν ο στόχος ήταν στρατιωτικός  και εάν ελήφθησαν προφυλάξεις για την αποφυγή απωλειών αμάχων.

Επομένως, δεν έχει να κάνει τόσο με τα όπλα αυτό καθαυτό που χρησιμοποιύνται , όσο με τον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται 

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι στη σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση βομβών διασποράς έχουν προσχωρήσει περισσότερες από 120 χώρες, οι οποίες συμφώνησαν να μην τις χρησιμοποιήσουν, να μην παράγουν, να μην μεταφέρουν ή να αποθηκεύουν τα όπλα αυτά.

Ρωσία, Ουκρανία και ΗΠΑ  δεν έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR