"Η Τουρκία μπορεί να σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου", είναι ο τίτλος έγκριτου και πάντα πολύ καλά πληροφορημένου ΜΜΕ για την Τουρκία, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Το πλοίο γεωτρύπανο που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία, το οποίο αναμένεται να φτάσει στη χώρα τις επόμενες ημέρες, θα είναι έτοιμο να εξερευνήσει υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο σε δύο μήνες, δήλωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Turkish Petroleum Corporation ( TPAO).
Το πλοίο, το οποίο θα γίνει το τέταρτο σκάφος γεώτρησης της Τουρκίας, θα υποβληθεί σε προετοιμασία στο νότιο λιμάνι Taşucu για περίπου δύο μήνες, δήλωσε ο Bilgin κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τρίτη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Θα είναι έτοιμο για την αποστολή του στη Μεσόγειο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», είπε.
Η Τουρκία αγόρασε το πλοίο τον Νοέμβριο για να ενταχθεί στον στόλο της αποτελούμενο από τα Fatih, Yavuz και Kanuni. Το σκάφος μήκους 238 μέτρων θα έχει μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρων και μέγιστο επιχειρησιακό βάθος 3.600 μέτρων, σύμφωνα με ένα infographic του υπουργείου Ενέργειας.
Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν έρθει σε διαμάχη για εδαφικές διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και για τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας γύρω από το νησί της Κύπρου είναι παράνομες. Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτός της ακτογραμμής της, καθώς η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται πέρα από τα τρέχοντα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια.
Το πλοίο, το οποίο ονομάζεται επί του παρόντος «Cobalt Explorer», αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι Taşucu της επαρχίας Μερσίνης στις 19 Μαΐου, ανέφερε η εφημερίδα Daily Sabah, επικαλούμενη ναυτιλιακά στοιχεία. Ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι Okpo στη Νότια Κορέα στις 7 Μαρτίου και τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Αλγερίας"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η παραπάνω είδηση, έρχεται να επαληθεύσει πλήρως πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο " Ολοταχώς για κρίση Αθήνα και Άγκυρα στις αρχές Ιουλίου με το Αλπαρσλάν να βγαίνει στη Μεσόγειο", όπου τονίζαμε ότι αυτό σημαίνει πως εκτός και αν η Άγκυρα επιλέξει τουρκικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο, προς τις αρχές Ιουλίου, Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα, θα βρεθούν σε νέα κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Να θυμίσουμε εδώ πως η Τουρκία διεκδικεί μια τεράστια περιοχή ως υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που φτάνει ακόμα και στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κρήτης καθώς η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει σε κανένα ελληνικό νησί το δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ η Αθήνα ήδη παρακολουθεί την πορεία του και δεν αποκλείεται, ειδικά μόλις περάσει την Σικελία και έχοντας σκοπό να περάσει νοτίως της Σαντορίνης, αρχικά να το επιτηρεί ένα από τα υποβρύχια του Ελληνικού στόλου και στη συνέχεια όσο θα πλησιάζει σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας και συγκεκριμένα μέσα στο FIR Αθηνών και το μοναδικό διαθέσιμο προς το παρόν αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.
Κλείνω υπενθυμίζοντας ότι σε προγενέστερο άρθρο μας, αναφέραμε ότι "η Τουρκία βάζει "φωτιά" σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο-Έρχεται "θερμό καλοκαίρι".
Εκείνο το οποίο θα καθορίσει τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι το επίπεδο συνεννόησης-σύγκλισης απόψεων Μητσοτάκη -Ερντογάν για τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο με προτροπή των ΗΠΑ, κάτι το οποίο δεν φαίνεται πιθανό μέχρι τώρα λόγω των τουρκικών απαιτήσεων που στερούνται βάσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και των ενεργειών της Τουρκίας.
Δηλαδή κοινώς εάν η Τουρκία δεν πείσει το Ισραήλ να διοχετεύσει το φυσικό του αέριο σε αυτήν, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε την εμφάνιση τουρκικών γεωτρύπανων με τη συνοδεία Τουρκικών πολεμικών πλοίων νοτίως Κρήτης, ανατολικά Ρόδου-Καστελορίζου και Δυτικά Κύπρου.
Οψόμεθα...