Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο κύβος ερρίφθη! Το τουρκικό TCG Anadolu θα φέρει drones- Τρόποι αντιμετώπισης του από την Ελλάδα

"Το τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu θα φέρει drones, ποιος  θα είναι ο αντίκτυπος και  θα ακολουθήσουν περισσότερες χώρες;" αναφέρεται στην εισαγωγή άρθρου έγκριτου ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

" Με βάση εν μέρει την αποτελεσματικότητα των drone Bayraktar σε πρόσφατες συγκρούσεις και τις τουρκικές γεωπολιτικές φιλοδοξίες, είναι σαφές ότι το TCG Anadolu θα διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προβολή της τουρκικής ισχύος στην περιοχή.

Το TCG Anadolu κατασκευάστηκε αρχικά ως αμφίβιο σκάφος, εξοπλισμένο με κατάστρωμα για πτητικές λειτουργίες ελικοπτέρων και πρύμνη ξηρής αποβάθρας στο συνηθισμένο σχέδιο Landing Helicopter Dock (LHD).

Ωστόσο, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό άλλαξε τις προδιαγραφές του Anadolu κατά την έναρξη της ναυπήγησης ώστε το πλοίο να μπορεί να λειτουργεί με μαχητικά F-35B. Εκείνη την εποχή, η Τουρκία ήταν ένας σημαντικός εταίρος στην ανάπτυξη του F-35 και προέβλεψε ότι περίπου δέκα F-35 θα επιχειρούσαν από το Anadolu μαζί με διάφορα ελικόπτερα όπως το μεταγωγικό ελικόπτερο Chinook και το επιθετικό ελικόπτερο ATAK.

Η αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 είχε ως αποτέλεσμα  ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 και δεν θα παραλάμβανε κανένα αεροσκάφος. Ο φόβος ήταν ότι μέσω του συστήματος S-400, η ​​Ρωσία θα μπορούσε να έχει ενεργή πρόσβαση στο προφίλ ραντάρ του F-35 και να προσαρμόσει τα συστήματα αεράμυνας της.

Τελικά, μακροπρόθεσμα, η Ρωσία θα είχε τη δυνατότητα να συντάξει τα προφίλ ραντάρ του F-35 σε κάποιο σημείο, αλλά η αγορά των S-400 από την Τουρκία έφερε αυτή το ενδεχόμενο  τόσο ως ορατή  πραγματική απειλή τόσο άμεσα όσο και στο ορατό μέλλον.

Επειδή η Τουρκία δεν είχε πλέον το F-35 στη διάθεσή της, αποφασίστηκε να μετατραπεί το Anadolu σε ένα πλήρες αεροπλανοφόρο που θα έφερε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αν και έχουν γίνει μέτριες προσπάθειες για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αεροπλανοφόρα, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που εξοπλίζει ένα πλήρες πλοίο με αυτό και θα το αναπτύξει ενεργά ως τέτοιο. Πρόσφατα αποκαλύφθηκαν τα τουρκικά σχέδια για εκτόξευση και προσγείωση drones Bayraktar στο TCG Anadolu.

Τύπος drones

Η Τουρκία θα επιχειρεί από το Anadolu με δύο διαφορετικούς τύπους drones, το Bayraktar TB3 και το Bayraktar Kizilelma (γνωστό και ως Mius). Και τα δύο drones έχουν αναπτυχθεί για επιχειρήσεις αεροπλανοφόρου, σε αντίθεση με το πιο διάσημο Bayraktar TB2, το οποίο αναπτύχθηκε για επίγεια ανάπτυξη.

Το Bayraktar Kizilelma είναι ένα αεριωθούμενο drone που είναι ικανό να πετά με υποηχητικές ταχύτητες και έχει μια συγκεκριμένη ποιότητα stealth. Το drone έχει μέγιστο χρόνο πτήσης πέντε ώρες και μπορεί να μεταφέρει έως και 1.500 κιλά σε εσωτερικές καταπακτές όπλων. Το drone μοιάζει πολύ με ένα μαχητικό F-35 και πιθανότατα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τουρκικές εμπειρίες στην ανάπτυξη του F-35.

Προσγείωση και απογείωση

Οι επιχειρήσεις στο κατάστρωμα του Kizilelma θα πραγματοποιούνται με συμβατικό τρόπο σύμφωνα με ένα STOBAR (σύντομη απογείωση αλλά διακοπή ανάκτησης) όπου το μη επανδρωμένο αεροσκάφος απογειώνεται μέσω της ράμπας του σκι στο πρόσθιο κατάστρωμα. Στη συνέχεια, οι προσγειώσεις γίνονται ξανά με τον εξοπλισμό του drone με ένα άγκιστρο, ώστε να μπορεί να πιάσει τα καλώδια του φρένου κατά την προσγείωση.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια , θα εγκατασταθεί επίσης ένα είδος διχτυού ασφαλείας ή φράγματος πρόσκρουσης για να απορροφήσει την ταχύτητα του  επανδρωμένου αεροσκάφους. Αυτή είναι η συνηθισμένη ιδέα που βλέπουμε επίσης σε αεριωθούμενα αεροσκάφη όπως το Mig-31K στο Ρωσικό Kuznetsov καθώς και το J-15 στα κινεζικά αεροπλανοφόρα Liaoning και Shandong.

Το TB3, από την άλλη πλευρά, θα απογειωνόταν μέσω ενός κυλίνδρου ή συστήματος καταπέλτη που θα πρέπει να δώσει στο drone την απαραίτητη ταχύτητα για να ξεπεράσει τη ράμπα του σκι. Οι προσγειώσεις του TB3 θα μπορούσαν στη συνέχεια να επανέλθουν στο κανονικό χωρίς άγκιστρο απαγωγέα, επειδή η προπέλα στο πίσω μέρος του drone καθιστά αδύνατη την εγκατάσταση ενός τέτοιου γάντζου. Τα δίχτυα ασφαλείας ή το φράγμα πρόσκρουσης κανονικά δεν είναι απαραίτητα, αλλά τοποθετούνται για κάθε περίπτωση.

Το TCG Anadolu θα μπορούσε να μεταφέρει συνολικά περίπου 80 drones, εκ των οποίων 10 έως 15 μπορούν να αναπτυχθούν ταυτόχρονα. Μάλλον 80 θα είναι το απόλυτο μέγιστο καθώς προηγούμενες παρουσιάσεις του drone TB3 Bayraktar μιλούσαν για μια σειρά από 30 έως 50 drones που θα αναπτυχθούν. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσα Kizilelma θα επιβιβαστούν τελικά.

Μελλοντικές λειτουργίες

Δεδομένης της επιτυχίας του drone Bayraktar TB2 σε περιφερειακές συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ακόμη και σε περιοχές όπου αναπτύσσονται σχετικά σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα.

Μόλις δραστηριοποιηθεί, το Anadolu θα παίξει τον κύριο ρόλο στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας για προβολή ισχύος και επιρροής.

Για παράδειγμα, η Τουρκία εμπλέκεται ήδη τόσο στον συριακό όσο και στον λιβυκό εμφύλιο, στον οποίο έχει ήδη παρέμβει ενεργά στο παρελθόν. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ήταν τότε ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και στην εξαπέλυση επιθέσεων σε βασικούς στόχους.

Τα όρια που είχε η Τουρκία εκείνη την εποχή ήταν ότι μπορούσε να αναπτύξει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της μόνο από τα δικά της αεροδρόμια (Συρία) ή με την έγκριση των τοπικών φατριών (Λιβύη).

Με το TCG Anadolu, η Άγκυρα διαθέτει ένα κινητό αεροδρόμιο που μπορεί να λειτουργεί ελεύθερα εκτός των χωρικών υδάτων της Συρίας και της Λιβύης. Χάρη σε αυτή την ανεξαρτησία, η Τουρκία έχει περισσότερες επιχειρησιακές ελευθερίες σε μελλοντικές επεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές.

Επιπλέον, το Anadolu είναι επίσης ένα αμφίβιο αποβατικό πλοίο, το οποίο καθιστά δυνατή την προσγείωση αμφίβιων δυνάμεων, υποστηριζόμενων από drones, για την πραγματοποίηση ανεξάρτητων επεμβάσεων και επιχειρήσεων.

CONTINUE READING

Ναυτικός ρόλος

Εκτός από τη διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar είναι επίσης κατάλληλα για να παίξουν ενεργό ρόλο επίθεσης σε μια θαλάσσια σύγκρουση. Η Ουκρανία αποδεικνύει επί του παρόντος ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ειδικά το Bayraktar TB2, είναι εξαιρετικά κατάλληλο για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση κυρίως μικρότερων σκαφών επίθεσης. Παράλληλα, τα drones παίζουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό και τη συλλογή δεδομένων στόχων από μεγαλύτερα πολεμικά πλοία, όπως είδαμε στη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva.

Και εδώ, αν δούμε τις τουρκικές θαλάσσιες φιλοδοξίες για τις επόμενες δεκαετίες, βλέπουμε ότι ο εξοπλισμός του Anadolu με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μια τέλεια προστιθέμενη αξία για την Τουρκία. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η χώρα δραστηριοποιείται στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και της Συρίας, αλλά η χώρα έχει συμφέροντα και στη Σομαλία, με την οποία η Τουρκία εκπαιδεύει τον σομαλικό στρατό.

Οι φιλικές σχέσεις με τη Σομαλία θα μπορούσαν να δώσουν στην Τουρκία πρόσβαση για να υποστηρίξει τις θαλάσσιες επιχειρήσεις στην Αραβική Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα. Επί του παρόντος, τα περισσότερα ναυτικά προσπαθούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις τους από το Τζιμπουτί.

Οι θαλάσσιες επιχειρήσεις σε αυτό το μέρος του κόσμου, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Σομαλίας, θα μπορούσαν να σημαίνουν την ανάπτυξη τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επίθεση στην Αλ Σαμπάαμπ, την καταπολέμηση της πειρατείας και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου όπλων δια θαλάσσης σε αυτήν την περιοχή.

Υπάρχει μια καλή πιθανότητα μέσω του τελευταίου τύπου επιχειρήσεων, το τουρκικό ναυτικό να έρθει σε σύγκρουση με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν που υποστηρίζει αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις σε αυτήν την περιοχή.

Επιπλέον, η Τουρκία παρουσιάζεται και ως αντίπαλος του Ισραήλ, που λειτουργεί ένα μικρό αλλά σύγχρονο ναυτικό.

Το TCG Anadolu φέρνει ένα επιπλέον επίπεδο ναυτικού πολέμου γιατί τώρα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το εναέριο στοιχείο. Είναι επομένως πιθανό, με τις δυνατότητες που διαθέτει η TCG Anadolu, η Τουρκία να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο εναντίον του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συνοδείας νηοπομπών ανεφοδιασμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Το TCG Anadolu είναι επίσης μια παραλλαγή του ισπανικού αεροπλανοφόρου Juan Carlos I-class. Όσον αφορά τις διαστάσεις, το πλοίο είναι σε μεγάλο βαθμό ισοδύναμο με αμφίβια ελικόπτερα ή ελαφρά αεροπλανοφόρα που λειτουργούν σήμερα, όπως τα γαλλικά Mistrals και τα ιταλικά αεροπλανοφόρα Cavour και Garibaldi.

Η επιτυχής ανάπτυξη του Anadolu σε μελλοντικές συγκρούσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει σε άλλες χώρες να χειριστούν ταχύτερα τα δικά τους drones στα αμφίβια μεταφορικά και ελαφρά αεροπλανοφόρα τους για να αυξήσουν τη θαλάσσια ευελιξία τους.

Το τουρκικό Hürjet

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι το τουρκικό Hürjet, ένα ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη, θα λάβει επίσης μια θαλάσσια παραλλαγή για να εξυπηρετήσει στο Anadolu στο εγγύς μέλλον.

Η λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών προσφέρει το πλεονέκτημα ότι η ζωή του χειριστή δεν τίθεται σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων ή επικίνδυνων προσγειώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη του Hürjet φαίνεται να κινδυνεύει καθώς το jet-powered Kizilelma είναι μια αξιόλογη εναλλακτική λύση."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται, αν και εφόσον όσα   διατείνονται οι Τούρκοι τελικά ισχύουν,αναφορικά με τη δυνατότητα αποπροσγείωσης drones από το TCG Anadolu, πως σίγουρα αναμένουμε την έξοδό του στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, γεγονός που θα αποτελέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο για την χώρα μας

Η Ελλάδα γράφουμε εδώ και 2 χρόνια τουλάχιστον, ότι  θα πρέπει να τρέξει  ΑΜΕΣΑ αναφορικά με το θέμα της προμήθειας εξοπλισμένων  drone, προκειμένου να τα εντάξει τόσο σε στρατηγικό όσο καια τακτικό επίπεδο

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα αυτό δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα την οικονομική αιμοραγία της χώρας, αφού η Πολεμική αεροπορία αναγκάζεται να "σηκώσει" μαχητικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά drone που παραβιλαζουν τον ΕΕΧ μας

Πέραν όμως των ανωτέρω το Anadolu θα απαιτηθεί να επιτηρείται διαρκώς από το ΠΝ μας σε συνδυασμό με drone μας που θα βρίσκονται στα αβύθιστα αεροπλανοφόρα μας, τα νησιά μας στο Αιγαίο

Αναφορικά τέλος με την δυνατότητα προσβολής του από την ΠΑ μας, αυτή είναι δεδομένη , αφού σε καμία περίπτωση τα τουρκικά drone δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μαχητικά αεροσκάφη μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR