Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό Μπράιαντ Χάρις, παρά το γεγονός ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία το 2017, ανάγκασε το Κογκρέσο να πρωτοστατήσει στην εκδίωξη των Τούρκων από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, τώρα ετοιμάζεται να δώσει την έγκριση του στην αγορά μαχητικών F-16 VIPER.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Το Κογκρέσο δίνει σήμα για πώληση F-16 VIPER στην Τουρκία-Η ομιλία Μητσοτάκη απλά θα “χρυσώσει το χάπι” στην Ελλάδα.
Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία, κυρίως μέσω της εξαγωγής εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της διπλωματίας με τη Ρωσία, δίνει την Άγκυρα την ευκαιρία να ενισχύσει την αμαυρωμένη εικόνα της στο Κογκρέσο.
Ο Αμερικανός ειδικός επίσης σε άρθρο του στο Defence News, αναφέρει ότι “ υπάρχει η τάση στο Κογκρέσο να επιτρέψει στην Άγκυρα να αγοράσει τα F-16VIPER, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν, προτείνει ότι, μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, μαζί με τα αμερικανικά συμφέροντα”.
Να αναφέρουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία και αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα τελειώσει θετικά; Ίσως. Αλλά σίγουρα; Όχι. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία", δήλωσε ο Ακάρ σε μια συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Habertürk .
Στα τέλη Απριλίου, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είπε ότι σχεδιάζεται να ενταθούν οι επαφές για την προμήθεια μαχητικών F-16 στην Άγκυρα και, εάν χρειαστεί, οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσε να μιλήσουν μεταξύ τους. Νωρίτερα, ο Ακάρ ανέφερε επίσης ότι, η τουρκική πλευρά έγραψε επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών, η οποία στη συνέχεια εστάλη στο Κογκρέσο. Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι, η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία θα ήταν προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Να υπενθυμίσουμε ότι, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, εκπρόσωποι της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν συνομιλίες για το θέμα των F-16. Όπως ανέφερε τότε ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ήταν θετικοί.
Επίσης, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η Lockheed Martin είναι σε συνεργασία με την τουρκική βιομηχανία και την κυβέρνηση, και έχει συμβάλει στις αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας και σε άλλα κυβερνητικά έργα, όπως ο έλεγχος της κυκλοφορίας των πλοίων, ένα σύστημα που διαχειρίζεται μερικές από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο.
Τα κύρια προγράμματα στην Τουρκία περιλαμβάνουν:
F-16 Fighting Falcons
Μέσω μιας κοινοπραξίας με την Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (TAI), η Τουρκία συμπαράγει F-16 Fighting Falcons, κατασκευάζοντας έως και το 75 τοις εκατό της δικής της παραγγελίας F-16.
Σταθεροί αισθητήρες φτερών
Τα Sniper ATP και τα pods πλοήγησης LANTIRN ER, παρέχουν σημαντική αναβάθμιση ικανότητας στον στόλο F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το FLIR πλοήγησης 3ης γενιάς του LANTIRN ER και η βελτιωμένη επεξεργασία εικόνας, επιτρέπουν στα πληρώματα να υπερβούν κατά πολύ τις τρέχουσες δυνατότητές τους και το Sniper ATP, παρέχει βελτιωμένη ανίχνευση και αναγνώριση στόχων, επεκτείνοντας την ικανότητα του F-16 να διεξάγει μη παραδοσιακές επιχειρήσεις πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης.
Πύραυλος Hellfire II
Το AGM-114M, μια προηγμένη παραλλαγή των πυραύλων Hellfire II, αναπτύσσεται στο αεροσκάφος περιστροφικής πτέρυγας S-70B Seahawk της Τουρκίας.
Σύστημα Πληροφοριών Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS)
Αυτό το πρόγραμμα της Lockheed Martin, διαχειρίζεται την κυκλοφορία των πλοίων μέσω των Στενών της Κωνσταντινούπολης και του Τσανάκαλε, αμφότερες από τις πιο απαιτητικές πλωτές οδούς στον κόσμο.
Δηλαδή οι Τούρκοι που δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι εταιρείες τους αλωνίζουν ήδη την ρωσική αγορά, έχουν τον εναέριο χώρο τους ανοικτό στα ρωσικά αεροσκάφη ( πολιτικά και στρατιωτικά), χαριεντίζονται ασύστολα με το Κρεμλίνο, πουλώντας (και όχι δίνοντας τζάμπα όπως οι χώρες του ΝΑΤΟ πολεμικό υλικό) στην Ουκρανία, είναι αρωγοί των ΗΠΑ, και για αυτό θα εγκριθεί πιθανότατα η αγορά των αμερικανικών μαχητικών, για να επέλθει “ισορροπία” στο Αιγαίο, αφού αυτό συμφέρει τον Λευκό Οίκο.