World
Updated at:

Αξιωματούχος της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Σχεδόν 25 εκατ. τόνοι σιτηρών αποκλεισμένοι από τις εξαγωγές στην Ουκρανία

Μια τεράστια καθυστέρηση στις αποστολές σιτηρών συσσωρεύεται στην Ουκρανία, ύψους σχεδόν 25 εκατομμυρίων τόνων, λόγω "προκλήσεων στις υποδομές" και αποκλεισμένων λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ".

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αραβοσίτου (καλαμποκιού) την περίοδο 2020/21 και ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών.

"Είναι μια σχεδόν τραγελαφική κατάσταση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία με σχεδόν 25 εκατ. τόνους σιτηρών που θα μπορούσαν να εξαχθούν, αλλά δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα απλώς και μόνο λόγω της έλλειψης υποδομών, του αποκλεισμού των λιμανιών", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του FAO Josef Schmidhuber κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στη Γενεύη μέσω του Zoom.

Σύμφωνα με τον Schmidhuber, τα γεμάτα σιλό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις αποθήκευσης για τις φετινές συγκομιδές του Ιουλίου και του Αυγούστου.

"Παρά τον πόλεμο οι συνθήκες συγκομιδής δεν φαίνονται τόσο άσχημες. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή αποθηκευτική ικανότητα στην Ουκρανία, ιδίως αν δεν ανοίξει διάδρομος για εξαγωγή σιταριού από την Ουκρανία".

Αναφέρθηκε σε κατεστραμμένες αποθήκες σιτηρών ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Το CNN, ωστόσο, αναφέρει από "πολλαπλές πηγές" ότι οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν λεηλατήσει γεωργικό εξοπλισμό και εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών από την Ουκρανία, με το υπουργείο Άμυνας να εκτιμά την Πέμπτη ότι μέχρι σήμερα έχουν κλαπεί 400.000 τόνοι σιτηρών.

Ο Oleg Nivievskyi στη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου δήλωσε στο CNN ότι οι κλοπές αγροτικού εξοπλισμού, όπως τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές, από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν απολύτως καταστροφικές για τους Ουκρανούς αγρότες. 

"Ακόμα και αν οι περιοχές αυτές απελευθερωθούν αύριο, θα χρειαστεί χρόνος για να ξαναρχίσει ο κύκλος της παραγωγής", ίσως δύο με τρία χρόνια. Η αγορά λιπασμάτων και εξοπλισμού και η πρόσληψη εργατών θα είναι δύσκολη για τους αγρότες που έχουν ξεκαθαριστεί από τους Ρώσους - επειδή τα σιτηρά τους είναι το κεφάλαιο κίνησης για την επόμενη σεζόν", δήλωσε ο Nivievskyi. 

Πλάνα έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από μεγάλες ρωσικές φάλαγγες αγροτικού εξοπλισμού σε φορτηγά με επίπεδη καρότσα που φεύγουν από τη Μελιτόπολη, μια πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία. 

CONTINUE READING

Η Olga Trofimtseva, πρώην υπουργός Γεωργίας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι κλοπές αγροτικού εξοπλισμού παρατηρήθηκαν επίσης στο Ντονέτσκ και το Χάρκοβο. "Ο εξοπλισμός τους απλά εκλάπη και σύρθηκε πέρα από τα σύνορα -- καινούργια τρακτέρ, θεριζοαλωνιστικές μηχανές", είπε. 

Πριν από την εισβολή, υπήρχαν 6 εκατομμύρια τόνοι σιταριού και 15 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού έτοιμοι για εξαγωγή. 

Οι αγρότες στις κορυφαίες περιοχές καλλιέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως η Χερσώνα και η Ζαπορίζια, έχουν σταματήσει τις εργασίες  λόγω της έλλειψης γεωργικού εξοπλισμού, της έλλειψης ντίζελ, λιπασμάτων και σπόρων, όπως και των διαταραχών που προκάλεσε η σύγκρουση. 

Το CNN ανέφερε μια περίπτωση όπου ένα μεγάλο συγκρότημα αποθήκευσης σιτηρών που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας βομβαρδίστηκε. 

Η Ρωσία φέρεται επίσης να έχει εντείνει τα πλήγματα στις υποδομές, καταστρέφοντας αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, σιδηροδρομικούς κόμβους, λιμάνια, σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις καυσίμων, σε μια προσπάθεια να διαταράξει τις αποστολές όπλων της Δύσης για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Ο συνδυασμός των κλοπών τρακτέρ και σιτηρών, των διαταραχών στη σπορά και των ανατιναγμένων αγροτικών εγκαταστάσεων και υποδομών θα επηρεάσει σοβαρά την παραγωγή τροφίμων σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Taras Vysotskiy δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα έχει αποθέματα που αρκούν μόνο για να θρέψει τον πληθυσμό της. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξάγει σιτηρά σε άλλες χώρες. Ακόμα και αν οι αγρότες μπορούσαν να φυτέψουν, οι ζημιές στους αυτοκινητόδρομους, τα λιμάνια και τα σιδηροδρομικά συστήματα θα μπορούσαν να καταστήσουν τη ροή των αγροτικών προϊόντων εκτός της χώρας σχεδόν αδύνατη. 

Η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η παγκόσμια παραγωγή σιταριού θα μειωθεί κατά 20% φέτος λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης στην Ουκρανία, όπου το Υπουργείο Γεωργίας προειδοποίησε πρόσφατα ότι το ένα τρίτο των γεωργικών εκτάσεων της χώρας είναι κατειλημμένες ή μη ασφαλείς.

Τα χειρότερα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης μπορεί να είναι ακόμη μπροστά μας (τουλάχιστον έτσι πιστεύει το Rockefeller Foundations...), καθώς η περίοδος φύτευσης στο βόρειο ημισφαίριο έχει μόλις αρχίσει και οι έμποροι εμπορευμάτων θα έχουν μια πιο ακριβή εκτίμηση της παραγωγής των καλλιεργειών μέχρι το καλοκαίρι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερες τιμές των τροφίμων.
 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR