Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι Ουκρανοί στρατιώτες στο εγγύς μέλλον ενδέχεται να παραλάβουν αμερικανικής κατασκευής πολλαπλούς εκτοξευτές M270 MLRS και MGM-140 ATACMS από την Τουρκία, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα γίνει με πληρωμή ή με την μορφή δωρεάν βοήθειας.
Αυτό αναφέρεται από Ρώσους ειδικούς στο κανάλι τέλεγκραμ Welders.
Σημειώνεται ότι το θέμα της προμήθειας 12 πυραυλικών συστημάτων M270 MLRS ικανών να εκτοξεύουν τακτικούς πυραύλους, βρίσκεται υπό εξέταση από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
«Το MGM-140 ATACMS είναι ένα επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα της εταιρείας Lockheed Martin, και μπορεί αν εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο, με πυραύλους MGM-140, MGM-164 και MGM-168», λένε οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν 12 αμερικανικά πυραυλικά συστήματα στην Τουρκία, για τα οποία υπάρχει απόθεμα 120 πυραύλων.
«Το εύρος χρήσης των επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων θα αποτελέσει απειλή για πολιτικές υποδομές στο έδαφος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας της Κριμαίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το όλο θέμα αφορά φυσικά την στάση της Τουρκίας προς την Ρωσία και ειδικά το ζήτημα του εξοπλισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί στην Τουρκία για την πώληση των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας όμως ότι οι πωλήσεις αυτές γίνονται από μια ιδιωτική τουρκική εταιρεία και δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία.
Η Τουρκία σφυρηλάτησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στον ενεργειακό, αμυντικό και εμπορικό τομέα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες.
Η τουρκική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Baykar πούλησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος υπέγραψε μια συμφωνία με την Ουκρανία για τη συμπαραγωγή τους, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.
Μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη, το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τις πιθανές "εγγυήτριες" χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Τουρκία και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν "νομικά ζητήματα" ως εγγυήτριες της ασφάλειας της Ουκρανίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η ουσία όμως της κίνησης των Τούρκων την περιγράφει ο Αμερικανός ειδικός Μπράιαντ Χάρις, ο οποίος αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία το 2017, τώρα το Κογκρέσο ετοιμάζεται να δώσει την έγκριση του στην αγορά μαχητικών F-16 VIPER, λόγω της στάσης της Άγκυρας στην Ουκρανία.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, “η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία, κυρίως μέσω της εξαγωγής εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της διπλωματίας με τη Ρωσία, δίνει την Άγκυρα την ευκαιρία να ενισχύσει την αμαυρωμένη εικόνα της στο Κογκρέσο", και εδώ είναι όλο το παιχνίδι στην Ουκρανία.