"Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, δύο βασικές χώρες της περιοχής, επιδιώκουν να ανανεώσουν τις σχέσεις τους", είναι η εισαγωγή άρθρου μεγάλου Ισραηλινού ΜΜΕ, τα κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:
"Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου πήγε καλά την περασμένη εβδομάδα και η Άγκυρακάνει λόγο για νέους αδελφικούς δεσμούς.
Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με την τελευταία μισή δεκαετία, όταν οι χώρες φάνηκαν να είναι αντίπαλες.
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία φαινόταν να προσπαθεί να ελέγχει περισσότερο τις παγκόσμιες ισλαμικές ευαισθησίες, υπερασπίζοντας αιτίες σε μέρη όπως το Κασμίρ και φιλοξενώντας ομάδες όπως η Χαμάς.
Το Ριάντ, αντίθετα, ήταν μετριοπαθές.
Τόσο η Άγκυρα όσο και το Ριάντ έχουν αντιμετωπίσει εντάσεις με τις ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια.
Τι συμβαινει τώρα
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι για τις χώρες να αυξήσουν «τα είδη των πολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ μας και να ξεκινήσουν μια νέα εποχή».
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης επισημάνει μια ποικιλία θεμάτων που εμπλέκονται οι δύο χώρες.
«Η αυξημένη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία στην υγεία, την ενέργεια, την επισιτιστική ασφάλεια, τις γεωργικές τεχνολογίες, την αμυντική βιομηχανία και τα οικονομικά είναι προς το κοινό συμφέρον», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν σοβαρές δυνατότητες συνεργασίας σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρής ενέργειας, όπως ανέφερε η κυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah.
Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής του Κόλπου, είπε ο Ερντογάν.
«Εκφράζουμε με κάθε ευκαιρία ότι αποδίδουμε τόση σημασία στη σταθερότητα και την ασφάλεια των αδελφών μας στην περιοχή του Κόλπου», φέρεται να είπε.
Εν τω μεταξύ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο ανώτερος αξιωματούχος των Εμιράτων Dr. Anwar Gargash είπε ότι αυτά ήταν θετικά βήματα. Τα ΗΑΕ και οι Σαουδάραβες είχαν γενικά στενά συνδεδεμένες πολιτικές στην περιοχή. Το Ριάντ φάνηκε να υποστηρίζει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, ειδικά την ένταξη του Μπαχρέιν στις ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.
Τα ΗΑΕ μερικές φορές ωστόσο, δεν μοιράζονται ακριβώς τα ίδια συμφέροντα με το Ριάντ, όπως στην Υεμένη.
Η περιοχή θα ωφεληθεί από τις νέες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, είπε ο Gargash, προσθέτοντας ότι αναμένει να δει καλύτερη επικοινωνία και προσέγγιση.
«Οι επισκέψεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την αδελφή Σαουδική Αραβία, και η υιοθέτηση της προσέγγισης επικοινωνίας και προσέγγισης, είναι ένα θετικό βήμα προς όφελος της περιοχής στο σύνολό της», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος National Gargash.
Όλοι μιλούν για «σταθερότητα»
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την «ασφάλεια και τη σταθερότητα της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Αυτό έρχεται μετά την επίσκεψη του στα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο καθώς και πρόσφατα.
Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα είδος περιοδείας «συμφιλίωσης» στην περιοχή. Η Άγκυρα φιλοξένησε επίσης πρόσφατα τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία θέλει να συμφιλιωθεί μετά από χρόνια απειλών με αυτές τις χώρες.
Αλλά αυτό οδηγεί σε ένα ερώτημα. ; Η Τουρκία βρισκόταν σε ρόλο επιτιθέμενου σε βάρος των χωρών αυτών κατά τα χρόνια του Τραμπ και τώρα στρέφεται προς τη συμφιλίωση.
Φαίνεται ότι η Άγκυρα πίστευε ότι είχε λευκή επιταγή από την κυβέρνηση Τραμπ για να παρενοχλήσει και να επιδιώξει να εκφοβίσει και να απειλήσει το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες.
Με τον Μπάιντεν στην εξουσία, η Άγκυρα προσπαθεί να επιστρέψει στην προηγούμενη πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της.
Δεν είναι το μόνο που συμβαίνει όμως. Η επταετής επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη ήταν επίσης δύσκολη. Το Ιράν έχει κινητοποιήσει τους Χούτι για να επιτεθούν όχι μόνο στη Σαουδική Αραβία αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Ιράν κινητοποιεί επίσης πολιτοφυλακές στο Ιράκ. Αυτές οι πολιτοφυλακές απειλούν τις τουρκικές βάσεις στο Ιράκ. Το Σαββατοκύριακο, ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά των αμερικανικών δυνάμεων σε εγκαταστάσεις στη βάση του Άιν αλ Άσαντ.
Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη του Κόλπου κατανοούν ότι θέλουν σταθερότητα. Η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει αλλάζοντας την υποστήριξή της σε εξτρεμιστές σε άλλες ομάδες. Ίσως, η Άγκυρα μπορεί να μετριάσει τη ρητορική και τις πολιτικές σχετικά με τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και επίσης να τερματίσει τη συνεργασία της με το Ιράν.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να κάνει η Τουρκία στη συνέχεια. Η Άγκυρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση επειδή αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 και επίσης προμηθεύει την Ουκρανία με drones Bayraktar.
Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;
Ένα άρθρο στα μέσα ενημέρωσης της Al-Ain στα ΗΑΕ ανέφερε ότι τα ΗΑΕ πιέζουν για σταθεροποίηση στην περιοχή. Ο Gargash είπε ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan, διαδόχου του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτή ανώτατου διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων, ήρθαν με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα ΗΑΕ είναι βασικός εταίρος του Ισραήλ.
Το εμπόριο ανθεί και το Ισραήλ και τα ΗΑΕ μοιράζονται πολλά συμφέροντα. Ωστόσο, οι εντάσεις στην Ιερουσαλήμ θα μπορούσαν να έχουν μεταδοθεί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σε χειρότερες συγκρούσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν στη φιλοξενία ξένων επισκέψεων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και ο Gargash είπε ότι αυτό βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερη σταθερότητα.
Οι συναντήσεις περιλάμβαναν συζητήσεις για την Υεμένη και το Πακιστάν.Ο Gargash «επισήμανε ότι αυτό έρχεται με την πεποίθηση ότι το κλειδί για την ασφάλεια και την ευημερία βρίσκεται στα χέρια των χωρών της περιοχής. Στη συνεργασία και την κοινή δράση τους βρίσκεται η επιτυχία, η ευημερία και η πρόοδος των λαών τους», αναφέρεται στην έκθεση.
Πράγματι, καθώς οι ΗΠΑ και η Δύση επικεντρώνονται στην Ουκρανία, εναπόκειται στις δυνάμεις της περιοχής να προσπαθήσουν να διαχειριστούν τις υποθέσεις πιο κοντά στο σπίτι τους. Τα σημεία εμπλοκής τους περιλαμβάνουν την Υεμένη, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν συζητήσεις για το Ιράκ, την Ιορδανία, την Τυνησία και άλλα μέρη.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, παρόλο που πολλές από τις πρόσφατες συγκρούσεις φαίνεται να τελειώνουν. Η απουσία επίτευξης πυρηνικής συμφωνίας από το Ιράν θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει την Τεχεράνη να επιτεθεί εναντίον των ΗΠΑ. Η επίθεση με πυραύλους στο Ιράκ θα μπορούσε να είναι άλλο ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Οι σχέσεις των ΗΑΕ με το Πακιστάν έχουν επίσης σημασία. Ο Πακιστανός ηγέτης Imran Khan αποβλήθηκε πρόσφατα από την εξουσία, αφήνοντας ένα πιθανό κενό. Μια επίθεση από μαχητές Μπαλόχ εναντίον Κινέζων κατοίκων στο Πακιστάν δεν προοιωνίζεται καλά. Ούτε η άνοδος των επιθέσεων κατά των Σιιτών στο Αφγανιστάν.
Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτές οι χώρες έχουν μεγάλα μερίδια ευθύνης από το Πακιστάν μέχρι την Υεμένη και ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Υπάρχει ένα πρόσθετο ζήτημα που αφορά το Ισραήλ εδώ επειδή η Ιερουσαλήμ βελτιώνει τους δεσμούς με τον Κόλπο και το Μαρόκο. Ωστόσο, μένει να δούμε εάν η συμφιλίωση Τουρκίας-Ισραήλ θα παγιωθεί.
Αυτή είναι η ίδια ερώτηση που θα τεθεί για τους δεσμούς της Άγκυρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Οι συμβολικές επισκέψεις είναι σημαντικές, αλλά θα υπάρξει συνέχεια;"
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι με τον Μπάιντεν στην εξουσία, η Άγκυρα προσπαθεί να επιστρέψει στην προηγούμενη πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με την Σαουδική Αραβία, όπως και με όλους τους γείτονές της, πλήν Ελλάδας και Κύπρου.
Η Τουρκία η οποία συνυπήρχε με την Ρωσία και το Ιράν στη Συρία, και με τη Ρωσία στη Λιβύη, επιχειρεί επιχειρεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, να επαναπροσεγγίσει τη Δύση , έτσι ώστε μέσω αυτής την οποία σημειωτέον φαίνεται ότι την έχει πετύχει, να εμφανιστεί ως ο θεματοφύλακάς της σε περιφερειακά μέτωπα.
Κοινώς η Άγκυρα επιχειρεί να πείσει ότι θα είναι η χώρα θεματοφύλακας των συμφερόντων των ΗΠΑ σε Μ.Ανατολή -Βαλκάνια -Βόρεια Αφρική και ειδικότερα σε Συρία-Λιβύη-Παλαιστινιακό-Υεμένη-Ιράν.
Για να πείσει προς τούτο τις ΗΠΑ , επιχειρεί επίθεση φιλίας στις χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και σε χώρες κλειδιά της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει αυτή την πολιτική προσέγγισης και μηδενικών προβλημάτων με όλους τους γείτονες της Τουρκίας , πλην Ελλάδας και Κύπρου, μέχρι τις εκλογές του 2023, προκειμένου να εκμαιεύσει τη στήριξη της Δύσης σε αυτές με σκοπό την επανεκλογή του.
Εφόσον επανεκλεγεί ως Πρόεδρος στην Τουρκία αναλόγως των Διεθνών συγκυριών, θα επαναπροσδιορίσει τα βήματα της εξωτερικής του πολιτικής.