"Η Ουκρανία ανακοίνωσε την παραλαβή επιπλέον συστημάτων αεράμυνας S-300 με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς", αναφέρει Ρωσικός ιστότοπος, με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του, στην εισαγωγή άρθρου του, το οποίο στη συνέχεια αναφέρει:
"Η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε την άφιξη πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας S-300 στη χώρα. Η παράδοση του τελευταίου έγινε από μια από τις δυτικές χώρες, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι μιλάμε για μια σχετικά νέα έκδοση του συγκροτήματος, η οποία διαθέτει αντιαεροπορικά κατευθυνόμενα βλήματα με βεληνεκές έως 150 χιλιόμετρα, καθιστώντας αυτό το σύστημα αεράμυνας, εκείνο με τη μεγαλύτερη εμβέλεια μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε υπηρεσία με την Ουκρανία.
«Οι αντιαεροπορικές δυνάμεις πυραύλων της Νότιας Αεροπορικής Διοίκησης παρέλαβαν το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 από χώρες εταίρους, το οποίο ενίσχυσε σημαντικά την αεράμυνα στη νότια περιοχή. Το σύστημα αεράμυνας S-300 εκτελεί αποτελεσματικά το έργο του ενάντια σε μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων και μπορεί να καταρρίψει αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση έως και 150 km. Το συγκεκριμένο συγκρότημα εκτελεί ήδη αποστολές μάχης», αναφέρεται στο μήνυμα της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, καμία από τις χώρες που εμπλέκονται στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία δεν έχει αναφέρει την προμήθεια συστημάτων αεράμυνας S-300 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, με εξαίρεση τη Σλοβακία, ωστόσο, το μοναδικό σλοβακικό S- 300 μεταφέρθηκε στην Ουκρανία πριν από πολύ καιρό.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η εμφάνιση σε υπηρεσία με την Ουκρανία νέων συστημάτων αεράμυνας S-300 μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, ειδικά επειδή οι σύγχρονες εκδόσεις αυτών των συστημάτων αεράμυνας είναι πιο κατάλληλες για την καταστροφή αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ λόγω της αυξημένης εμβέλειας και του ραντάρ τους"
Επίσης και έτερος Ρωσικός ιστότοπος κάνει λόγο για το παραπάνω θέμα, αναφέροντας επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της Διοίκησης Νοτίου Αεροπορίας :
"Το σύστημα αεράμυνας S-300 εκτελεί αποτελεσματικά το έργο του εναντίον μεγάλου αριθμού αντικειμένων Ρώσων εισβολέων και μπορεί να καταρρίψει αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις από 5 έως 150 χιλιόμετρα. Δεν έχει σημασία σε τι ύψος πετάει ο στόχος -από10 μέτρα έως 27 χλμ. Το συγκεκριμένο συγκρότημα εκτελεί ήδη αποστολές μάχης",
Τέλος άλλος ιστότοπος προσθέτει στα παραπάνω ότι ,"η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε 15 εναέριους στόχους στις 28 Απριλίου, μεταξύ των οποίων ένα αεροσκάφος Su-34, πέντε πυραύλους κρουζ και εννέα UAV".
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η παραπάνω είδηση εάν και εφόσον αληθεύει, κάτι το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ανατολική Ουκρανία και εξηγώ.
Το μεγάλο βεληνεκές των εν λόγω S-300 θα επιτρέψει στις εν α γραμμή μαχόμενες Ουκρανικές δυνάμεις του Ντονμπάς , να έχουν μια σχετικά αξιόπιστη αεροπορική προστασία, εφόσον είναι ταγμένη η συστοιχία του εν λόγω αντιαεροπορικού, ανατολικά του Δνείπερου ποταμού και σε ανάλογη απόσταση από το μέτωπο.
Επιπλέον θα κάνει "προσεκτική" την Ρωσική πολεμική αεροπορία, επιβραδύνοντας τον ρυθμό καταστροφής του σιδηροδρομικού δικτύου της Ουκρανίας, όπου έχει εστιάσει η Μόσχα το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια απαγόρευσης της άφιξης ενισχύσεων με οπλικά συστήματα-εφόδια-υλικά και εφεδρικές δυνάμεις από την Δυτική προς την Ανατολική Ουκρανία.
Επίσης θα εγγυηθεί η ύπαρξη του την ασφάλεια κάποιων κρίσιμων γεφυρών του Δνείπερου ποταμού, οι οποίες είναι επιτακτικά αναγκαίο να παραμείνουν άθικτες προκειμένου να διευκολυνθεί η διεκπεραίωση οπλικών συστημάτων και εφοδίων από την Δυτική στην Ανατολική Ουκρανία.
Επισημαίνουμε τέλος ότι δεν αναφέρεται η χώρα ή οι χώρες που παρείχαν τους νέους S-300 στην Ουκρανία, αφού διευκρινίζεται ότι αυτοί δεν είναι εκείνοι που είχαν δοθεί από τη Σλοβακία εδώ και καιρό, αλλά είναι άλλοι.
Τα σοβαρά διλήμματα για την Ελλάδα
Το πρόβλημα με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας , που έχουν στις ένοπλες Δυνάμεις τους ρωσικά οπλικά συστήματα, είναι πολύ σύνθετο, και εξηγώ.
Οι χώρες της ΕΕ έχουνεπιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Η κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις δεν αναμένεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Μόσχα απαντά και θα συνεχίσει να απαντά με δικές της κυρώσεις.
Με βάση τα παραπάνω είναι πάρα πολύ πιθανό , να απαξιωθούν τα ρωσικά οπλικά συστήματα μελλοντικά πλήρως είτε από την ΕΕ, είτε και από την ίδια τη Ρωσία , με τη διακοπή παροχή τεχνικής υποστήριξης και αναπλήρωσης των πυραύλων-βλημάτων των οποίων θα λήξει το όριο ζωής.
Τι θα γίνει τότε;
Οι χώρες που έχουν στην κατοχή τους Ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως η Ελλάδα, θα αναγκαστούν λόγω απαξίωσης των παραπάνω συστημάτων, να πληρώσουν Δυτικές χώρες, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, για την αναπλήρωσή τους προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αμυντική σχεδίαση και στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόιπλων τους Δυνάμεων.
Ωστόσο αυτό μπορεί να μην επισυμβεί για τις χώρες της ΕΕ που έχουν ρωσικά οπλικά συστήματα στην καοχή τους, αν στην παρούσα φάση τα αποστείλλουν στην Ουκρανία , οπότε και θα παραλάβουν άμεσα και χωρίς πληρωμή ανάλογα δυτικού τύπου οπλικά συστήματα δωρεάν.
Και μια και γίνεται λόγος για τους νέους S-300 που παρέλαβε η Ουκρανία από άγνωστη χώρα, ναθέσουμε με βάση τα παραπάνω το εξής ερώτημα:
Τί είναι προτιμότερο για την Ελλάδα που έχει S-300 στην Κρήτη. Να τους στείλει στην Ουκρανία παίρνοντας άμεσα δωρεάν πχ αμερικανικούς Patriot, ή να τους κρατήσει οπότε σε περίπτωση απαξίωσης τους στο μέλλον να πληρώσει εκ νέου για την αγορά των Patriot;
Το ερώτημα είναι πάρα πολύ δύσκολο να απαντηθεί, αφού στην εξίσωση μπαίνουν εκτός από το οικονομικό ζήτημα και πληθώρα άλλων, όπως οι επιπτώσεις από τη Ρωσία προς τη χώρας μας σε γεωπολιτικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο μιας τέτοιας κίνησης, η οποία μπορεί να έχει απόνερα σε Κυπριακό, ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο, με την Τουρκία πάντα να καιροφυλακτεί.