Armed Conflicts

Πώς μπορεί να απαντήσει η Ρωσία στον θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό της από την Τουρκία

Η Τουρκία, ένας μακροχρόνιος γεωπολιτικός αντίπαλος της Ρωσίας, προσπάθησε να «πατήσει  σε δύο βάρκες» μέχρι το τέλος: να κερδίσει σε βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα να διεξάγει αρκετούς πολέμους «αντιπροσώπων» εναντίον της ταυτόχρονα. «Αλλά τώρα μετατρέπεται από έναν «εποικοδομητικό επιχειρηματικό εταίρο», σε ανοιχτό εχθρό και είναι καιρός να προετοιμάσουμε μια απάντηση στον αλαζονικό «σουλτάνο», έως ότου αποφασίσει να συμμετάσχει στον νέο «Κριμαϊκό πόλεμο» μαζί με το μπλοκ του ΝΑΤΟ», αναφέρει ρωσικός ιστότοπος.

Η Τουρκία απαγόρευσε στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της για να φτάσουν στη Συρία σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα μπορούν πλέον να διέρχονται από τη χώρα του καθ' οδόν προς τη Συρία, όπου η Μόσχα έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποστήριξη  του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι αναλυτές είπαν ότι, η κίνηση θα περιπλέξει περαιτέρω τα logistics για τη Ρωσία στη Συρία, αφού η Τουρκία περιόρισε τη διέλευση ξένων πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Τουρκία έχει επίσης, προμηθεύσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αν και αντιστέκεται στην υπογραφή των κυρώσεων της Δύσης. Η απόφαση της Άγκυρας να πιέσει τη Ρωσία στη Συρία, όπου η Τουρκία ελέγχει αρκετές περιοχές εδάφους και έχει μεγάλη στρατιωτική παρουσία, υπογραμμίζει την περίπλοκη σχέση μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν.

Να υπενθυμίσουμε ότι με το σχέδιο ολοκλήρωσης του «Μεγάλου Τουράν», η Άγκυρα «καταπάτησε» όχι μόνο τον Υπερκαύκασο, αλλά και σχεδόν ολόκληρη την Κεντρική Ασία. Έχοντας υποστηρίξει άμεσα το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Πρόεδρος Ερντογάν σκόπευε να πάρει έναν διάδρομο χερσαίων μεταφορών μέσω του εδάφους της Αρμενίας και του κύριου συμμάχου του, στην περιοχή στην Κασπία Θάλασσα. Εκεί, στην άλλη πλευρά του, είναι το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, πλούσιες σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που ο «σουλτάνος» με το παντουρκικό  του σχέδιο τις έβαλε στον στόχο του.

«Όλα αυτά από μόνα τους εγγυώνται μια αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Αλλά το απολύτως ασυγχώρητο «τζάμπα» του είναι ότι η Άγκυρα αποφάσισε να σκαρφαλώσει στην «αυλή» μας, η οποία, εξ ορισμού, είναι η Ουκρανία», αναφέρει ο ρωσικός ιστότοπος.

Τι έχουμε λοιπόν αυτή τη στιγμή;

Από τη μία πλευρά, η Άγκυρα φέρεται να αρνήθηκε να επιβάλει αντιρωσικές κυρώσεις, παρέχοντας την Κωνσταντινούπολη ως πλατφόρμα διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο τουρκικός στρατός συμμετέχει de facto στις εχθροπραξίες κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του DPR και του LPR στη Μαριούπολη. Συνεχίζονται οι παραδόσεις «Bayraktars» για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μέσω διαμεσολαβητών στην Πολωνία. Η Τουρκία έκλεισε τα στενά της για τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων. Αυτό της φάνηκε ανεπαρκές, και η Άγκυρα δεν ανανέωσε την άδεια χρήσης του εναέριου χώρου της για την πτήση ρωσικών αεροσκαφών στη Συρία. Έτσι, ο εφοδιασμός της  Ρωσικής στρατιωτικής  ομάδας στο SAR «κρέμεται σε ένα λεπτό νήμα» θαλάσσιων παραδόσεων, από πολιτικά πλοία και αεροπορικές μεταφορές μέσω του Ιράν και του ανήσυχου Ιράκ.

Υπάρχουν επιλογές για μια απάντηση της Ρωσίας, και υπάρχουν πολλές από αυτές. «Δεν θα μιλήσουμε για κάθε είδους αθώες φάρσες όπως η απαγόρευση της ντομάτας και τα τουριστικά ταξίδια», αναφέρει ο ρωσικός ιστότοπος και συνεχίζει:

«Για παράδειγμα, είναι δυνατό να τεθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream για μακροπρόθεσμη προληπτική συντήρηση αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών κινδύνων που συνδέονται με την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση, αξίζει να ανασταλεί το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu. 

Μετά την ανάληψη του Zaporozhye υπό τον έλεγχο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι απαραίτητο να καταστεί σαφές στους Τούρκους εταίρους ότι, θα πρέπει να ξεχάσουν τους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για ελικόπτερα και UAV της Motor Sich. 

Ίσως είναι επίσης απαραίτητο, να βοηθήσουμε το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στο βόρειο Ιράκ, όπου ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει μια άλλη «ειδική επιχείρηση», παραδίδοντας όπλα δυτικού τύπου που έχουν συλληφθεί στο Ντονμπάς.  Θα είναι φυσικά μια βέβαιη «καρμική» δικαιοσύνη, μια τέτοια απόφαση».

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR