Russia

Οι S- 400 περνούν στο “περιθώριο” : Ξεκίνησε η παραγωγή του αντιδορυφορικού αντιβαλλιστικού S-500 SAM

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-500 Prometey, γνωστό και ως 55R6M Triumfator-M, έχει εισέλθει σε σειριακή παραγωγή, σύμφωνα με το  πρακτορείο TASS. Ο Jan Novikov, Διευθύνων Σύμβουλος της Almaz-Antey, της εταιρείας κατασκευής των S-500, επιβεβαίωσε επίσης την είδηση ​​σε πρόσφατη συνέντευξη στο περιοδικό National Defense.

Ο Novikov είπε ότι, τα συστήματα S-500 που παρήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα παραδοθούν στην ώρα τους. «Επί του παρόντος, η σειριακή παραγωγή του συστήματος S-500 οργανώνεται με τη βοήθεια των τελευταίων επιτευγμάτων της εγγενούς επιστήμης και τεχνολογίας. Οι μαχητικές δυνατότητες αυτού του συστήματος, υπερβαίνουν σημαντικά τις δυνατότητες των συστημάτων αεράμυνας που δημιουργήθηκαν προηγουμένως. Το S-500 είναι ικανό να γίνει η βάση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας. Θα παραδοθεί στα στρατεύματα εντός της προθεσμίας που ορίζει η κρατική αμυντική εντολή», δήλωσε ο Νόβικοφ σύμφωνα με το TASS.

S-500 Prometey ή 55R6M Triumfator-M

Το S-500 Prometey είναι το πρώτο πλήρως ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, που αναπτύχθηκε στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας. Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 και S-400, έχουν κληρονομηθεί από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τη Ρωσία να αναβαθμίζει αυτά τα συστήματα αεράμυνας τις τελευταίες δεκαετίες.

Υποστηρίζεται ότι το S-500, θα γίνει το κύριο σύστημα αεράμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αντικαθιστώντας το υπάρχον S-400 Triumph. Άλλες πηγές λένε ότι το S-500 δεν θα «αποσύρει» το S-400, αλλά θα συνεργαστεί με αυτό.

Σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα χαρακτηριστικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το S-500 θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει εναέριες απειλές που ταξινομούνται ως υπερηχητικά αεροσκάφη, δορυφόρους σε τροχιά και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Το βεληνεκές αναχαίτισης υπερηχητικών πυραύλων και αεροσκαφών είναι 500 km.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το S-500 θα αναχαιτίζει έως και 10 βαλλιστικούς υπερηχητικούς πυραύλους ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ που πετούν με ταχύτητα 5 km/sec. Το ραντάρ του συστήματος φτάνει σε εμβέλεια 3.000 km.

Ο Almaz-Antey ισχυρίζεται ότι το S-500, θα μπορούσε να επηρεάσει εχθρικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στη μέση και στο τέλος της πτήσης. Οι ειδικοί λένε ότι, το σύστημα αναπτύσσεται γρήγορα επειδή είναι πολύ κινητό και έχει χρόνο απόκρισης 4 δευτερολέπτων (το S-400 έχει χρόνο απόκρισης 10 δευτερόλεπτα).

Τι περιλαμβάνει ένα σύστημα αεράμυνας S-500;

Ένα σύστημα αεράμυνας S-500 περιλαμβάνει ένα όχημα εκτόξευσης 77P6, που βασίζεται στο φορτηγό BAZ-69096 10×10, δύο θέσεις εντολών 55K6MA και 85Zh6-2, με βάση το BAZ-69092-12 6×6, ένα απόκτημα 91N6A (M) και ραντάρ διαχείρισης μάχης, μια τροποποίηση του 91N6 (Big Bird) που ρυμουλκείται από το όχημα  BAZ-6403.01 8×8, δεύτερο ραντάρ απόκτησης 96L6-TsP, μια αναβαθμισμένη έκδοση του 96L6 (Cheese Board) σε BAZ-69096 10×10, τρίτο Ραντάρ εμπλοκής πολλαπλών λειτουργιών 76T6 στο BAZ -6909-022 8×8 και τέταρτο ραντάρ εμπλοκής 77T6 ABM στο BAZ-69096 10×10.

Είναι άγνωστο προς το παρόν, τι είδους πυραύλους αεράμυνας θα χρησιμοποιήσει το S-500. Οι ειδικοί προτείνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πυραυλικού οπλοστασίου, θα είναι ακριβώς το ίδιο με το ήδη λειτουργούν σύστημα αεράμυνας S-400, αλλά το δύο σταδίων ATBM SA-12B Giant πιθανότατα θα ενσωματωθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως το όχημα εκτόξευσης 77P6 έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει δύο εκτοξευτές SA-12B.

Τα «μη κλασικά» Su-57 χρησιμοποιούν σοβιετικής κατασκευής Kh-59M ASM στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με Πολωνούς αναλυτές, τα ρωσικά Su-57 έχουν οπλιστεί με πυραύλους Kh-59, οι οποίοι βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και δεκαετίες και είναι συμβατοί με αυτά τα μαχητικά, παρά την προχωρημένη ηλικία τους.

CONTINUE READING

Το Portal Defense Express, ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε τις μάχιμες πτήσεις των ρωσικών μαχητικών Su-57. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, που διαρκεί σχεδόν δύο μήνες, τα αεροπλάνα επιτέθηκαν σε στόχους στην περιοχή Kirovograd και την Οδησσό στις 8 Απριλίου.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 4 Απριλίου 2022, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δημοσιεύτηκαν φωτογραφικά στοιχεία ότι ένας πύραυλος Kh-59M εκτοξεύτηκε από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, σε σιλό σιτηρών κοντά στο Μικολάιβ της Ουκρανίας. Ο πύραυλος καταγράφηκε από κάμερα καθώς ταξίδευε προς την περιοχή στόχο.

Οι πύραυλοι αέρος-εδάφους Kh-59, που αναπτύχθηκαν κατά τη σοβιετική εποχή, χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα για να επιτεθούν σε ουκρανικούς στόχους. Αυτός ο πύραυλος μπορεί επίσης, να ταξινομηθεί ως πύραυλος κατά πλοίων.

Σύμφωνα με το Defense24, αυτές ήταν οι πρώτες πτήσεις μάχης αυτών των μαχητικών από το ντεμπούτο τους στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας τον Φεβρουάριο του 2018 (που σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αφορούσε την 100ή επέτειο του Κόκκινου Εργατικού και Αγροτικού Στρατού και επίσης την  Ημέρα του υπερασπιστή της Πατρίδας). 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας είχαμε αναφέρει: Άνοιξαν τις αποθήκες! Η Ρωσία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ξεπερασμένο σοβιετικό εξοπλισμό.

Το Kh-59 είναι ένας σοβιετικός πύραυλος κρουζ, που αναπτύχθηκε από το Rainbow Engineering Bureau στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Τροφοδοτείται από στερεό καύσιμο και, ανάλογα με την επιλογή, σας επιτρέπει να χτυπήσετε έναν στόχο σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων, φτάνοντας σε ταχύτητα περίπου 1000 χλμ./ώρα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδόσεις, με διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης (κατευθυνόμενα με λέιζερ ή ηλεκτρονικά) και κεφαλή βάρους περίπου 300 κιλών με μάζα ολόκληρου του πυραύλου περίπου 900 κιλά. Το Kh-59 χρησιμοποιείται από πολλές αεροπορικές δυνάμεις χωρών, που διατηρούν στρατιωτική συνεργασία με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας της Βενεζουέλας, της Κίνας και της Αλγερίας.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR