Armed Conflicts
Updated at:

Ο ρόλος του F-35 στον πόλεμο της Ουκρανίας

Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 stealth της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο σε όλη την Ευρώπη εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία διαθέτουν ισχυρά αμυντικά συστήματα και πολεμικά αεροσκάφη, και οι δύο έχουν κατά κάποιο τρόπο αποτύχει να επιτύχουν πλήρη αεροπορική υπεροχή, μέχρι στιγμής.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά, με το πώς μερικά από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη που λειτουργούν στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο, θα μπορούσαν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στη μάχη, καθώς και ποια μαθήματα μπορούν να αντληθούν από τον τρέχοντα πόλεμο.

Σε μια αποκλειστική συνομιλία με τους EurAsian Times, ο Billie Flynn, πρώην αντισυνταγματάρχης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Καναδά και ανώτερος δοκιμαστής πιλότος F-35 για τη Lockheed Martin, συζητά τις λεπτομέρειες του F-35, τονίζοντας τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει στην ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ και Καταστάσεις, που μοιάζουν με την Ουκρανία.

F-35: Ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς

Το F-35, το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, είναι ικανό να μάχεται αέρος-αέρος, να επιτίθεται σε επίγειες δυνάμεις, να εκτελεί επιχειρήσεις πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).

Το F-35 έχει αποκτήσει το όνομα «Quarterback of the Skys», για την ικανότητά του να συγκεντρώνει και να παρέχει πληροφορίες πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο στα συμμαχικά στρατεύματα. Είναι εξοπλισμένο με τέσσερις κατευθυνόμενες με λέιζερ βόμβες 500 λιβρών GBU-12 στα φτερά του, δύο GBU-12 στην εσωτερική του θήκη όπλων και έναν πύραυλο αέρος-αέρος αναζήτησης θερμότητας AIM-9 σε «λειτουργία θηρίου».

F-35 Jets: Ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων και σημαντικής ενίσχυσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ωστόσο, μια συγκεκριμένη κίνηση, η ανάπτυξη αρκετών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ανατολική Ευρώπη,  έλαβε ευρεία δημοσιοποίηση. 

Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, είχαν αρχίσει να συσσωρεύουν περιουσιακά στοιχεία και να τα αναπτύσσουν στην Ανατολική Ευρώπη ακόμη και πριν από την εισβολή της Μόσχας. Αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς η Ουκρανία μοιράζεται σύνορα με την Πολωνία, εταίρο του ΝΑΤΟ. 

Κατά τη διάρκεια της αιχμής της ρωσικής συσσώρευσης κοντά στα ουκρανικά σύνορα, μια ντουζίνα μαχητικά αεροσκάφη F-35A και 350 στρατιωτικοί από την αεροπορική βάση Hill στη Γιούτα, είχαν προσγειωθεί στη Γερμανία.

Έξι μαχητικά αεροσκάφη F-35 μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από τη γερμανική αεροπορική βάση Spangdahlem στο ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ στις 22 Φεβρουαρίου και προσγειώθηκαν στις περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας στις 24 Φεβρουαρίου, για να ενισχύσουν τους συμμάχους καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινούνταν στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με την USAF, «ενισχύει την αμυντική στάση και ενισχύει τη διαλειτουργικότητα της συμμαχίας». Εκτός από την Ουάσιγκτον, οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσουν επίσης F-35 σε συμμαχικά έθνη και στον εναέριο χώρο κοντά στη Ρωσία, ιδίως τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. Για παράδειγμα, η Ολλανδία ανέπτυξε τα 4 μαχητικά αεροσκάφη F-35 για την αποστολή αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία. 

«Η ανάπτυξη του F-35 σίγουρα καταδεικνύει την ωριμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που λειτουργούν αυτήν την πλατφόρμα πέμπτης γενιάς και δείχνει ότι είναι έτοιμες να προστατεύσουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ πετώντας το πιο φονικό μαχητικό που υπάρχει σήμερα», λέει ο Flynn. 

Ενώ πολλοί θεωρούν ότι, οι δυνατότητες του F-35 στην τρέχουσα σύγκρουση περιορίζονται στην αποτροπή της Ρωσίας, ο Flynn λέει: «Ως αποτρεπτικό στοιχείο, νομίζω ότι θα ήταν αφελές να υποτιμήσουμε την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και τη φονικότητα των F-35».

F-35 σε σύγκρουση όπως η Ουκρανία 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους στρατιωτικούς ηγέτες των ΗΠΑ, δεν υπάρχει καμία περίσταση στην οποία θα στείλει F-35 στην Ουκρανία. Το ότι μια τέτοια επιχείρηση αναμφίβολα θα επιδείνωνε τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι καν θέμα ανοιχτής συζήτησης.

Ωστόσο, το F-35 έχει ήδη έμμεση επιρροή στην Ευρώπη, καθώς οι χώρες αξιολογούν τις δυνατότητές τους στον απόηχο της ρωσικής επιθετικότητας. 

Μια σημαντική πτυχή είναι ότι η ανάπτυξη των F-35 σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, μπορεί να αποθαρρύνει τις ρωσικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις αποστολές τους πέρα ​​από την Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό το ισχυρό αεροσκάφος είναι ικανό να κυριαρχήσει σε ένα πεδίο μάχης παρόμοιο με αυτό που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ουκρανία. 

Ο Flynn εξήγησε τη σημασία του F-35 σε τέτοιες ρυθμίσεις, λέγοντας: « Το F 35 είναι ένας βασικός παράγοντας για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ένα από τα σετ ειδικών αποστολών που εκτελεί, είναι η καταστολή της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού ή του SEAD, όπως το ονομάζουμε, ικανότητα καταστροφής πυραύλων εδάφους-αέρος, άμυνας εδάφους και δημιουργίας αεροπορικής υπεροχής και εν τέλει αεροπορικής κυριαρχίας».

«Από εκεί, οι δυνάμεις θα είναι σε θέση να ανοίξουν γωνίες για να επιτρέψουν τις αεροπορικές επιθέσεις στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις. Αυτό είναι ικανό να κάνει το F-35, σε άκρως αμφισβητούμενα περιβάλλοντα όπως η Ουκρανία», πρόσθεσε. 

Ενώ πολλοί ειδικοί ισχυρίστηκαν τα τελευταία χρόνια ότι, το F-35 θα μπορούσε να ανιχνευθεί από το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας S-400, ο Flynn υποστηρίζει ότι «το F-35 σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργεί σε αυτά τα περιβάλλοντα υψηλής απειλής και τις αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν  F-35, ειδικά για αυτήν την αποστολή υψηλών προδιαγραφών όπου τα μαχητικά τέταρτης γενιάς δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν».

CONTINUE READING

«Τα F-35 λειτουργούν χωρίς να εντοπίζονται γύρω από πυραύλους εδάφους-αέρος υψηλών απειλών όπως ο S-400, για να ολοκληρώσουν τις αποστολές τους, εάν χρειαστεί, θα ανίχνευαν, θα στόχευαν και θα καταστρέψουν αυτές τις απειλές, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ποτέ να εντοπιστούν από αυτούς», αυτός είπε. 

«Όλοι ελπίζουμε ότι το F-35 δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ στην Ουκρανία, αλλά αν γίνει, θα είναι καταστροφή για τις ρωσικές δυνάμεις», είπε ο Φλιν.

Ελαττώματα στο F-35 Fighter Jet;

Το F-35 είναι αναμφισβήτητα το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο, η απόδοσή του έχει αμφισβητηθεί επανειλημμένα από τους κριτικούς. Σύμφωνα με μια έκθεση δοκιμών, οι μηχανικοί προσπαθούν επί του παρόντος να διορθώσουν 845 ελαττώματα σχεδιασμού.

Η δυσκολία επιδεινώνεται από το γεγονός ότι, τα νέα σφάλματα εντοπίζονται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο διορθώνονται τα υπάρχοντα ελαττώματα. Πολλές από αυτές τις «ανεπάρκειες», όπως προτιμά να τις αναφέρει το Πεντάγωνο, σχετίζονται με ευπάθειες στον κυβερνοχώρο. 

Ο Flynn υποστήριξε, «Το F 35 είναι το πρόγραμμα αεροσκαφών με τις περισσότερες προβολές, τις περισσότερες εξετάσεις και τις περισσότερες κριτικές στην ιστορία».

«Είναι επειδή το F-35 είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία που προσελκύει τόση προσοχή εδώ στις ΗΠΑ και με τους διεθνείς πελάτες που θα μπορούσαν να το αγοράσουν τώρα», σύμφωνα με τον πρώην πιλότο δοκιμής F-35. 

«Το πρόγραμμα δοκιμών αεροσκαφών διήρκεσε 10 χρόνια, και ήταν το πιο περίπλοκο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δοκιμών στην ιστορία», λέει ο Flynn.

Συνεχίζει, εξηγώντας ότι με 8,6 εκατομμύρια γραμμές κώδικα λογισμικού, είναι ένα «διαστημόπλοιο» που συλλέγει δεδομένα. Και χρειάστηκε μια τεράστια προσπάθεια μηχανικής για να προχωρήσουμε από το σχεδιασμό στις πτητικές δοκιμές.

Περισσότερα από έναν μαχητή Stealth;

Το F-35 αναγνωρίζεται για το ότι, διαθέτει νέας γενιάς τεχνολογίες αισθητήρων και ισχυρή επεξεργασία υπολογιστή που βοηθά στην παρακολούθηση άλλων αεροσκαφών και μονάδων εδάφους.

Η τεχνολογία σύνδεσης δεδομένων στο F-35, του επιτρέπει να στέλνει δεδομένα πληροφοριών σε άλλα F-35 και σταθμούς ελέγχου εδάφους. Αυτό επιτρέπει στις επίγειες δυνάμεις, να λαμβάνουν ευαίσθητες στο χρόνο πληροφορίες  από τα F-35 στη μέση μιας επιχείρησης.

Ο Flynn σημείωσε ότι, το F-35 δεν μεταμορφώνει μόνο τις αεροπορικές δυνάμεις στις οποίες δραστηριοποιείται, αλλά ολόκληρες οι ένοπλες δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να προσαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, όσον αφορά την κοινή ικανότητα λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει. 

Εν τω μεταξύ, το F-22 Raptor είναι ένα άλλο αεροσκάφος stealth που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, το οποίο είναι επίσης ένα από τα τέσσερα που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Το J-20, ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος, τέθηκε σε μεγάλη παραγωγή στα τέλη του 2021, αλλά δεν έχει ακόμη δει δράση. Το Su-57, είναι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε λίγες σύντομες πτήσεις στη Συρία. 

Ο Flynn, ωστόσο, λέει ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των Su-57, J-20 ή J-31 με τα F 22 και F 35. «Η κατασκευή ενός αεροσκάφους που μοιάζει να έχει γεωμετρικά stealth πλατφόρμα, είναι μόνο ένα κλάσμα τι χρειάζεται για να κατασκευαστεί ένα πραγματικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, που δεν είναι παρατηρήσιμο σε όλο το φάσμα».

Τόνισε επίσης ότι, η υπολογιστική ισχύς της σύντηξης αισθητήρων που υπάρχει στα F-22 και F-35 θα ήταν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο, που η Ρωσία και η Κίνα δεν θα ταιριάξουν για μια δεκαετία ή περισσότερο. 

Σύμφωνα με τον Flynn, τα F-35 και F-22 κυριαρχούν όχι μόνο επειδή είναι πλατφόρμες stealth, αλλά και λόγω των πληροφοριών που επεξεργάζονται το αεροσκάφος και των δεδομένων που συλλέγονται από τους αισθητήρες.

Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται στον πιλότο, για να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του και να βλέπει όλα όσα υπάρχουν γύρω του, καθώς και να τους στοχεύει με εξαιρετική ακρίβεια. 

Ολοκλήρωσε λέγοντας: «Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της αποτελεσματικότητας του F-35, όχι μόνο επειδή είναι κρυφό. Χρειάζονται δεκαετίες έως ότου ένα Su-57, J-20 ή J-31 θα ταίριαζε ποτέ με την ικανότητα του F 35».

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR