Air Force
Updated at:

Στους αιθέρες σε δύο χρόνια ο «Αρχύτας»: Το πρώτο ελληνικό drone με τεχνολογία μαχητικού F-35

Το υπό κλίμακα πρώτο ελληνικό drone κράτησε την περασμένη Τρίτη στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για το μοντέλο του «Αρχύτα», στον σχεδιασμό του οποίου συμβάλλει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε δύο χρόνια από σήμερα θα δούμε στους αιθέρες, να επιτελεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, ενέργειας, αλλά και επιχειρήσεων του στρατού με επιτήρηση των χερσαίων συνόρων, αλλά και θαλασσών.

«Η συνεργασία αυτή μας τιμά ιδιαίτερα ως Πανεπιστήμιο. Η εξωστρέφεια της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την επιχειρηματικότητα και τη συνδρομή στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο καθηγητή Γιώργο Σταμούλη και τους συνεργάτες του που έκαναν εφικτή αυτή τη συνεργασία, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την πρωτοβουλία και τα στελέχη της ΕΑΒ για την τιμή που μας έκαναν να μας εμπιστευτούν», τονίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγραμμάτων με την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και της Πολιτείας και είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία, τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνεργαστούν και να καινοτομήσουν στην κατασκευή ενός drone, το οποίο δεν θα συμβάλλει μόνο στο αμυντικό πρόγραμμα αλλά και σε επίπεδο πολιτικής προστασίας.

Ο «Αρχύτας» δεν είναι απλώς το πρώτο ελληνικό drone, στο πρόγραμμα κατασκευής του οποίου συμμετέχουν Έλληνες επιστήμονες. Θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και το στοιχείο που το κάνει μοναδικό, είναι η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί. Μολονότι θα έχει σημαντικό μέγεθος, θα είναι περίπου 200 κιλών, θα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, τεχνολογία που θα του δίνει άλλους ορίζοντες λειτουργίας.

CONTINUE READING

Το πρόγραμμα «Αρχύτας» ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Πρόκειται για μία καινοτόμο πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Οικονομικών και υλοποιείται από κοινού με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 Στα χέρια του Χρ. Σταϊκούρα

Σε επτά μήνες από την έναρξη του σχεδιασμού, η σύμπραξη Ελλήνων επιστημόνων, είχε το πρώτο αποτέλεσμα και μάλιστα εντός χρονοδιαγραμμάτων. Δημιουργήθηκε το πρώτο υπό κλίμακα drone, το οποίο, κράτησε την περασμένη Τρίτη στα χέρια του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

 «Οπως είχαμε υποσχεθεί, ήδη έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (HUV) στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα. Μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Οικονομικών και που αποτελεί ένα ουσιαστικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας. Με συντονισμένη δουλειά και αποφασιστικότητα, αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει σύγχρονα, ανταγωνιστικά τεχνολογικά προϊόντα που προσδίδουν υπεραξία στην πατρίδα και στους Έλληνες φορολογούμενους», ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Σταϊκούρας, μαζί με τη φωτογραφία του πρώτου ελληνικού drone, που θα αναβαθμίσει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Σε δύο χρόνια στον ελληνικό ουρανό

Η κατασκευή του πλέον εισέρχεται σε τελικό στάδιο και το πρώτο VTOL UAV αναμένεται να πετάξει στον ελληνικό ουρανό, σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

Η κατασκευή του θα γίνει εξ ολοκλήρου από την ΕΑΒ και τα τρία ελληνικά πανεπιστήμια και το μόνο στοιχείο, που δεν θα είναι ελληνικό, είναι κάποιοι εμπορικού τύπου αισθητήρες, που θα ενσωματωθούν στο αερόχημα.

https://youtu.be/nGWhqO_QatA

Το drone θα ενισχύσει την επιτήρηση χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας αλλά και για εμπορικές χρήσεις.

 Ο «Αρχύτας» θα είναι μόνο η αρχή

Το «Αρχύτας» που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθητικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή, θα είναι μόνο η αρχή για τα ελληνικά drone.

Όπως τονίστηκε στις αρχές του μήνα σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, η προσπάθεια θα διευρυνθεί, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στον διεθνή χάρτη ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας.

Σκοπός είναι μετά την παραγωγή του «Αρχύτα» να δημιουργηθούν κι άλλα μοντέλα, τα οποία θα μπορούν να «κουμπώνουν» σε μαχητικά, να πετάνε σε συνδυασμό με επανδρωμένο σκάφος, που θα τα καθοδηγεί και θα τους δίνει στόχους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR