Greek-Turkish Relations

Μπλόκο στις έρευνες της Αθήνας για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη μέσω Λιβύης ετοιμάζει η Τουρκία

Εμπόδια στο πρόγραμμα ερευνών της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης ενδέχεται να βάλει η Τουρκία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα.

Όπως επισημαίνουν πηγές στη γείτονα χώρα, μπορεί η ίδια ως Τουρκία να μην έχει διεκδικήσεις νοτίως της Κρήτης ενδέχεται, ωστόσο όπως τόνισαν, να έχουν αντιρρήσεις οι Λίβυοι, που όπως είναι γνωστό, σε σημαντικό βαθμό ελέγχονται από την Άγκυρα.

CONTINUE READING

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως το να χρησιμοποιεί η Ελλάδα την Γαύδο ώστε να υπολογίσει τις αποστάσεις βάση των οποίων θα «κοπούν» τα οικόπεδα που θα γίνουν οι έρευνες, θεωρείται άδικο και παράνομο καθώς όπως θα πρέπει να τονιστεί, η Τουρκία θεωρεί πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Αυτό την στιγμή που όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Πενταπόσταγμα καταφθάνει στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Αττάλεια στις 19 Μαΐου (ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων) το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, που τώρα βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Αφρικής και πλέει προς το λιμένα προορισμού του με το όνομα Cobalt Explorer.

Τουρκικές πηγές μάλιστα προσπαθούν να επιρρίψουν την ευθύνη για την ένταση στην Ελληνική πλευρά λέγοντας μεταξύ άλλων πως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν προχωρούν καθώς υπάρχουν στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα που…«τρέφονται» από την ένταση, καθώς χάριν σε αυτή μπορούν να αποκτούν τα...«παιχνίδια» τους, όπως οι φρεγάτες Bel@rra και τα μαχητικά Rafale.

Πηγαίνοντας ακόμα πιο πέρα και σχολιάζοντας το θέμα του East Med είπαν πως ούτως ή άλλως ο αγωγός αυτός «ήταν ένα όνειρο» που θα έφερνε κοντά Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Τόνισαν δε πως το ενεργειακό θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει τον «καταλύτη» για την επίλυση του Κυπριακού εάν και εφόσον υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός με την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να λαμβάνουν το μερίδιό τους. Η Τουρκία, τόνισαν, έχει ήδη τις απαιτούμενες υποδομές καθώς για παράδειγμα το λιμάνι της Μερσίνας έχει το απαραίτητο βάθος και υποδομές για να περάσει από εκεί αγωγός.

«Κλείνοντας» αυτό τον κύκλο «επίθεσης» οι τουρκικοί κύκλοι επανέλαβαν τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για επαναπροωθήσεις και βία σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Βέβαια οι ίδιοι κύκλοι προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επεσήμαναν πως αν και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντησή του με τον Ερντογάν λειτούργησε κατευναστικά, καθώς έδειξε πως υπάρχει η θέληση και στις δύο ακτές του Αιγαίου να βελτιωθούν οι σχέσεις. Κάτι που δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός πως το διμερές εμπόριο έχει αυξηθεί κατά 70%.

Γεγονός είναι πως όπως έχει μεταδώσει πρόσφατα και το κρατικό TRT το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τους γείτονές της Ιράν, Ελλάδα, Ιράκ, Γεωργία, Συρία και Βουλγαρία έφτασαν τα 5,6 δισ. δολάρια με αύξηση 30,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου και της Συνέλευσης των Τούρκων Εξαγωγέων (TİM), οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 19,8% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και έφθασαν τα 22,7 δισ. δολάρια.

Αυτός ο αριθμός καταγράφηκε ως το υψηλότερο ποσοστό εξαγωγών του Μαρτίου όλων των εποχών.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου η χώρα εξήγαγε προϊόντα αξίας 60 δισεκατομμυρίων 288 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτή καταγράφηκε ως η «καλύτερη εξαγωγή πρώτου τριμήνου».

Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τους γείτονές της Ιράν, Ελλάδα, Ιράκ, Γεωργία, Συρία και Βουλγαρία έφτασαν τα 5,6 δισ. δολάρια.

Το εν λόγω ποσό ήταν 4 δισεκατομμύρια 323 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι εξαγωγές προς αυτές τις χώρες αυξήθηκαν κατά 30,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Το πρώτο τρίμηνο, οι περισσότερες εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ με 2 δισεκατομμύρια 446 εκατομμύρια 554 χιλιάδες δολάρια.

Αυτή τη χώρα ακολούθησαν η Βουλγαρία με 1 δισεκατομμύρια 59 εκατομμύρια 293 χιλιάδες δολάρια, η Ελλάδα με 790 εκατομμύρια 940 χιλιάδες δολάρια, το Ιράν με 560 εκατομμύρια 265 χιλιάδες δολάρια, η Γεωργία με 396 εκατομμύρια 177 χιλιάδες δολάρια και η Συρία με 383 εκατομμύρια 267 χιλιάδες δολάρια.

Ο κλάδος «χημικών ουσιών και προϊόντων» κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Τουρκίας σε 3 μήνες προς γειτονικές χώρες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR