World

Μάθε μπαλίτσα! Το δίδυμο Μακρόν-Λεπέν και ο μπούσουλας για τον Μητσοτάκη

Και τώρα οι δυο τους... Την Κυριακή που η Ορθοδοξία θα εορτάζει το Πάσχα Μακρόν και Λεπέν θα δίνουν την υπέρτατη μάχη, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

CONTINUE READING

Πλέον ενώ έχει κατακάτσει ο κονιορτός της πρώτης αυτής μάχης αξίζει να διεισδύσουμε στις λεπτομέρειες.

Ο νυν πρόεδρος Μακρόν επωφελήθηκε από την αδυναμία των περισσότερων άλλων υποψηφίων. Αυτό πιστεύει και το Μαξίμου πως είναι αρκετό για νέα νίκη στις εκλογές, που όλο αρνείται -αλλά όλο κοντοζυγώνουν- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με "πιλότο" την τακτική του....φιλτάτου του Εμανουέλ και ποντάροντας στην αδυναμία της αντιπολίτευσης, που κατά την άποψή του συνεπάγεται έλλειψη εναλλακτικής λύσης, θα φορτσάρει προβάλλοντας την διεθνή εικόνα και ανοίγοντας το πουγκί εντός ων τειχών. 

Ας επιστρέψουμε όμως στα Ηλύσια Πεδία. 

https://twitter.com/AFP/status/1513458083069980675

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο 44χρονος Μακρόν διακρίθηκε στη διεθνή σκηνή ως διαχειριστής κρίσεων. Μπορεί επίσης να ποντάρει σε κάποιες επιτυχίες στην αγορά εργασίας από την πρώτη του θητεία. Η γαλλική οικονομία απογειώθηκε μετά την κρίση του κορονοϊού . Η καθυστερημένη είσοδος του Μακρόν στην προεκλογική εκστρατεία και η φήμη του ως αλαζονικού μοναχικού πολιτικού ανδρός δεν έδειξαν να έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Κι εδώ το Μαξίμου...κρατάει σημειώσεις! 

Η Λεπέν, από την άλλη, βασιζόταν στο ότι ήταν κοντά στον κόσμο και, σε αντίθεση με τον Μακρόν, έκανε πολλές εμφανίσεις στην εκστρατεία της και επισκέψεις στην αγορά. Η 53χρονη έθεσε στο επίκεντρο της προεκλογικής της εκστρατείας την αγοραστική δύναμη και το κόστος ζωής εν αντιθέσει με άλλες φορές που είχε κάνει σημαία θέματα όπως το μεταναστευτικό. Η υποψηφιότητα του πιο σκληροπυρηνικού Éric Zemmour, που μερικές φορές την έκανε να εμφανίζεται μετριοπαθής με τη ριζοσπαστική ρητορική του, μάλλον έπαιξε ρόλο παρόλο που οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως δεν εξαφανίστηκαν οι ριζοσπαστικές απαιτήσεις της Le Pen. Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κάποτε ανοιχτός θαυμασμός της Λεπέν για τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιήθηκε εναντίον της.

 

Πλέον οδηγούμαστε σε μια νέα έκδοση της προ 5ετίας μονομαχίας.

Οι διαφορές των δύο υποψηφίων είναι σαφείς. Ενώ ο Μακρόν είναι ένθερμος φιλοευρωπαίος και υποστηρίζει την εμβάθυνση της Ένωσης, η Λεπέν υποστηρίζει μια πιο εθνικιστική πολιτική με φόντο το δόγμα «πρώτα η Γαλλία». Βέβαια έχει οπισθοχωρήσει από ιδέες όπως διπλό νόμισμα και Frexit που υποστήριζε ένθερμα προ 5ετίας, ωστόσο το υπόβαθρό της είναι πιο ευρωσκεπτικιστικό.

 

Ποιες είναι οι πιθανότητες για τον Μακρόν και για τη Λεπέν;

 

Στη μονομαχία Μακρόν-Λε Πεν το 2017, ο φιλελεύθερος υποψήφιος κέρδισε πολύ καθαρά την δεξιά αντίπαλό του με περίπου τα δύο τρίτα των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πολύ πιο αυστηρό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Το βράδυ της Κυριακής, ο υφιστάμενος πρόεδρος προειδοποίησε με υπερβολική βεβαιότητα νίκης...

Και τα δείγματα προς τα εκεί συγκλίνουν αφού πολλοί άλλοι υποψήφιοι είτε θα τον υποστηρίξουν στον δεύτερο γύρο είτε εν πάσει περιπτώσει δεν θα υποστηρίξουν την Λεπέν. Συνάμα τα αντανακλαστικά της γαλλικής κοινωνίας όπως πάντα αδυνατούν να βγάλουν τόσο συντηρητικό πρόεδρο όπως η Λεπέν. Ωστόσο η υποστήριξη των άλλων υποψηφίων προς τον Μακρόν δεν σημαίνει αυτομάτως εκλογή. Η εμπειρία έχει δείξει πως αρκετοί ψηφοφόροι των υπολοίπων υποψηφίων που δεν περνούν στον δεύτερο γύρο απέχουν όταν έρχεται η ώρα της δεύτερη κάλπης.

https://youtu.be/yTLqUaSXODg

Πολλοί Γάλλοι βλέπουν τον Μακρόν ως “ενοχλητικά άσχετο” μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία. Ορισμένοι αριστεροί ψηφοφόροι δυσκολεύονται να τον ψηφίσουν, για παράδειγμα επειδή ο Μακρόν έχει χαλαρώσει την προστασία έναντι της απόλυσης και έχει καταργήσει τον φόρο περιουσίας.

Η Λεπέν, από την άλλη, που παλεύει για μια μετριοπαθή εικόνα εδώ και χρόνια, θεωρείται πλέον επιλέξιμη σε τμήματα του δεξιού στρατοπέδου. Ο Ζεμούρ κάλεσε τους υποστηρικτές του να την ψηφίσουν, γεγονός πως δημιουργεί συσπείρωση του χώρου που πρεσβεύουν και οι δύο. Δύσκολα βέβαια μπορεί να ελπίζει σε ψήφους από το κεντροαριστερό στρατόπεδο. Αλλά θα τη βοηθούσε εάν οι απογοητευμένοι αριστεροί απλώς έμεναν μακριά από τις εκλογές και έτσι ενίσχυαν το μερίδιο της Λεπέν στις ψήφους.

Ο Γάλλος υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την Λεπέν. Οι υποψήφιοι των Οικολόγων, των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών, αλλά και της δεξιάς των παλιών “Ντε Γκολικών” πιθανότερο είναι να ψηφίσουν Μακρόν ενάντι Λεπέν. Οι τέσσερις υποψήφιοι από αυτούς τους χώρους, ο Γιανίκ Ζαντό από τους Οικολόγους, ο Φαμπιέν Ρουσέλ από τους Κομμουνιστές, η Αν Ινταλγκό από τους Σοσιαλιστές και η Βαλερί Πεκρές από τους Ρεπουμπλικανούς, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο: «Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων», όπως δήλωσε.

Ωστόσο ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα δώσει οδηγίες ψήφου σε κανέναν… “Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν”, δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Και για τους δύο προεδρικούς υποψηφίους, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα αφορούν την κινητοποίηση των ψηφοφόρων έξω από το στρατόπεδό τους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR