Middle East
Updated at:

Παράπλευρες απώλειες! Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία και τη Μ. Ανατολή έπληξαν την οικονομία της Τουρκίας

Οι κυρώσεις ή οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας βλάπτουν περισσότερο την Τουρκία μετά από αυτές τις χώρες. Ο όγκος των συναλλαγών με αυτές τις χώρες είναι 55 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2021. Αυτός ο όγκος δεν περιλαμβάνει τα έσοδα από τον τουρισμό από αυτές τις τέσσερις χώρες. Αν προσθέσουμε το εισόδημα από επενδύσεις που παρέχουν οι επενδύσεις σε ακίνητα, το εμπόριο και τον τουρισμό από αυτές τις χώρες, που συγκαταλέγονται στις δέκα πρώτες χώρες που αγοράζουν κατοικίες από την Τουρκία, το ποσό ξεπερνά τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, παρόμοια με τις συμφωνίες πετρελαίου αντί αγαθών που έγιναν με το Ιράκ και το Ιράν στο παρελθόν.

Οι περιοχές όπου οι χώρες είναι πιο συγκεντρωμένες τόσο στον τουρισμό όσο και στο εμπόριο αγαθών είναι οι γειτονικές τους περιοχές. Αυτό ισχύει για όλο τον κόσμο. Μετά το 1999, η Τουρκία έβαλε σε εφαρμογή την πολιτική της «ανάπτυξης του εμπορίου με τις γειτονικές και τις γύρω χώρες». Αύξησε σημαντικά το εμπόριο της με τις γειτονικές και τις γύρω χώρες. Ωστόσο, αντιμετώπιζε συνεχώς την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων. Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Ιράκ (μεταξύ 1990 και 2003), στη Συρία και στο Ιράν. Υποχρέωσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις κυρώσεις. Τώρα αποφάσισε να επιβάλει σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυξάνει συνεχώς τις κυρώσεις της. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, η Δύση συνεχίζει να πιέζει για συμμόρφωση με τις κυρώσεις.

CONTINUE READING

Οι κυρώσεις και οι επιθέσεις του Ατλαντικού εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού των χωρών. Καταρρίπτει την ευημερία της περιοχής συντρίβοντας τις οικονομίες των χωρών. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναπτύξει τις εμπορικές της συναλλαγές με τους γείτονές της, έχει παγιδευτεί σε μια κυριαρχία της Ευρώπης στο εξωτερικό εμπόριο και τον τουρισμό, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ. Επιπλέον, η Τουρκία, η οποία έχει πλούσιους γείτονες σε πρώτες ύλες και ενεργειακούς πόρους, εμποδίζεται να ενισχύσει την παραγωγή της παρέχοντας αυτή την προμήθεια υπό κατάλληλες συνθήκες.

https://www.youtube.com/watch?v=B0AznPKysWc

Ενώ οι κυρώσεις εμποδίζουν τον δρόμο του εμπορίου με πρακτικές όπως η αποτροπή της χρήσης ξένου νομίσματος και η κατάσχεση των αποθεματικών της χώρας, από την άλλη, βλάπτουν τις οικονομίες της χώρας και μειώνουν την αγοραστική δύναμη. Και πάλι, αποσταθεροποιώντας τα νομίσματα των χωρών, δυσχεραίνει το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα, ενώ μειώνεται η παραγωγική δύναμη των χωρών που δεν μπορούν να αναπτύξουν τις υποδομές τους λόγω των κυρώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τις κυρώσεις τους κατά του Ιράν, απέτρεψαν τις πωλήσεις πετρελαίου αυτής της χώρας και περιόρισαν την πρόσβασή της σε ξένο νόμισμα. Ενώ η Τουρκία μπορούσε να προμηθεύει το πετρέλαιο που χρειάζεται προμηθεύοντας πολλά προϊόντα που χρειάζεται το γείτονά της Ιράν, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών παρέμεινε περιορισμένος λόγω των κυρώσεων. Το 2021, 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια εισήχθησαν από το Ιράν. Οι εξαγωγές στη χώρα αυτή ανήλθαν σε 2,7 δισ. δολάρια. Το 2012 οι εισαγωγές από αυτή τη χώρα ήταν 11,9 δισ. δολάρια και οι εξαγωγές 9,9 δισ. δολάρια. Μετά τις κυρώσεις, το εξωτερικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 74% τα τελευταία εννέα χρόνια. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το πρόβλημα έλλειψης φυσικού αερίου που αντιμετωπίσαμε αυτό το χειμώνα οφείλεται επίσης στις κυρώσεις της Δύσης κατά του Ιράν.

CONTINUE READING

Δήλωσαν ότι οφειλόταν στο γεγονός ότι η χώρα δεν μπορούσε να αναπτύξει τις υποδομές της και δεν μπορούσε να παρέχει επαρκή προσφορά σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης.

Εκτός από το Ιράν, μια άλλη χώρα με την οποία η Τουρκία κάνει σημαντικό μέρος του εμπορίου της είναι το Ιράκ. Οι κυρώσεις κατά του Ιράκ ίσχυαν μεταξύ 1990 και 2003. Μετά τον 1ο Πόλεμο του Κόλπου, η δαπάνη των εσόδων από το πετρέλαιο του Ιράκ υπόκειται στην άδεια του ΟΗΕ. Σε πολλά προϊόντα επιβλήθηκαν κυρώσεις και απαγορεύτηκε η εξαγωγή τους. Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές στο Ιράκ μειώθηκαν από 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25 εκατομμύρια δολάρια. Άρχισε να αυξάνεται με το «τουρκικό πρωτόκολλο» που εφαρμόστηκε το 1999 στο πλαίσιο του συνοριακού εμπορίου. Ωστόσο, μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, η τουρκική οικονομία υπέστη μεγάλες απώλειες. Η ζημιά μας στο Ιράκ λόγω των κυρώσεων αυξήθηκε έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια με εναλλακτικό κόστος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις όχι μόνο στους γείτονες της Τουρκίας, αλλά και στην Τουρκία άμεσα, αντιμετωπίζοντάς την ως «εχθρική χώρα». Μετά την αγορά των S-400 από την Τουρκία από τη Ρωσία, επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με τον Νόμο για την Καταπολέμηση των Αντιπάλων της Αμερικής. Το πιο σημαντικό σημείο στις κυρώσεις των ΗΠΑ είναι ότι στο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων περιλαμβάνονται και δημόσιες ή ιδιωτικές εταιρείες από άλλες χώρες που έχουν σχέσεις με άτομα, εταιρείες και οργανισμούς σε διάφορες χώρες.

Αναμφίβολα, ένας από τους πιο κρίσιμους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Αν και το εμπόριο διακόπτεται ως ένα βαθμό καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών αλλοιώνονται κατά καιρούς, η κύρια ζημιά στις εμπορικές σχέσεις γίνεται από τις δυτικές κυρώσεις εναντίον αυτής της χώρας. Εισήχθησαν περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία το 2021 με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές ήταν επίσης 5,7 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές σε αυτή τη χώρα ήταν 7,2 δισ. δολάρια το 2013. Την ίδια χρονιά οι εισαγωγές ήταν 26 δισ. δολάρια. Η χρονιά που οι εξαγωγές έπιασαν πάτο με 1,8 δισ. δολάρια ήταν η περίοδος του 2016, όταν βιώθηκε η αεροπορική κρίση. Την ίδια χρονιά οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης στα 15,4 δισ. δολάρια. Το 2008, 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια εξήχθησαν σε αυτή τη χώρα και εισήχθησαν 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

https://www.youtube.com/watch?v=lLkJDKJJYCA

Πρώτον, η Κριμαία και τώρα οι κυρώσεις της Ουκρανίας απέτρεψαν την αύξηση των εξαγωγών. Οι νέες δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των δύο χωρών να λειτουργούν με ολοκληρωμένο τρόπο. Στην πραγματικότητα, η ρωσική Sberbank εγκατέλειψε επίσης την Τουρκία λόγω κυρώσεων την προηγούμενη περίοδο. Η Τουρκία είναι μία από τις κορυφαίες αγορές εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας. Η ενέργεια είναι ένα μεγάλο στοιχείο στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας. Όταν αφαιρούμε αυτό το στοιχείο, εμφανίζεται κατά διαστήματα ένα εξωτερικό πλεόνασμα. Αυτό που εμποδίζει την παροχή ενέργειας από τη Ρωσία υπό ευνοϊκές συνθήκες είναι και πάλι οι δυτικές κυρώσεις και οι εμπορικές σχέσεις που πραγματοποιούνται μέσω της συναλλαγματικής ηγεμονίας.

Ο στόχος εξωτερικού εμπορίου των δύο χωρών είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όγκος του εμπορίου με τη Ρωσία δεν αφορά μόνο το εμπόριο αγαθών. Το εμπόριο αποσκευών της Τουρκίας πέρυσι ήταν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα μεγάλο μέρος αυτού γίνεται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν πούμε 70%, θα ήταν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2021, ο αριθμός των τουριστών από τη Ρωσία ήταν 4,7 εκατομμύρια. Σύμφωνα με μελέτη του 2019, οι Ρώσοι τουρίστες ξοδεύουν 607 ευρώ ανά άτομο στην Τουρκία. Με άλλα λόγια, προκύπτει ένα ποσό γύρω στα 3,1 δισ. δολάρια για το 2021. Οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκαταλέγονται επίσης στις τρεις πρώτες χώρες που αγόρασαν τις περισσότερες κατοικίες από την Τουρκία το 2021 με 5.379 μονάδες. Αν πούμε τουλάχιστον 200 χιλιάδες δολάρια ανά σπίτι, είναι περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, τα έσοδα που μετέφερε πέρυσι η Ρωσία στην Τουρκία είναι περίπου 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Συρία είναι η χώρα που οι ΗΠΑ έχουν καταφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα στο εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας μετά το Ιράν. Η εμπορική γέφυρα μεταξύ Γκαζιαντέπ-Χαλέπι, Χατάι-Χαλέπι-Δαμασκό, Τουρκία-Λίβανο, Τουρκία-Χώρες του Κόλπου κατέρρευσε με την επιχείρηση διάσπασης της Συρίας που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2011. Χρόνια πολέμου στη Συρία έσυραν τον Λίβανο σε κρίση και η χώρα έπρεπε να χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ. Η Συρία, η οποία διαθέτει πετρελαϊκούς πόρους και μπορεί να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας με τη Λιβύη όσον αφορά τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει εξαλειφθεί λόγω του πολέμου. Το 2010, οι εξαγωγές στη Συρία ήταν 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές από αυτή τη χώρα ήταν 452 εκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν για πρώτη φορά να επιβάλλουν κυρώσεις στη Συρία το 1979. Το 2003, το 2004, το 2005, οι κυρώσεις επανήλθαν μεταξύ 2012 και 2013 και από το 2020 επιβάλλονται κυρώσεις στον «Νόμο του Καίσαρα». Με τον νόμο του Καίσαρα στοχοποιούνται χώρες και εταιρείες που έχουν ή θέλουν να αναπτύξουν σχέσεις με το συριακό καθεστώς.

Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, που ξεκίνησε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, το τουρκικό εμπόριο μειώθηκε κατά 70% και οι εξαγωγές μειώθηκαν στα 497 εκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές στα 67 εκατομμύρια δολάρια. Πολλές τουρκικές εγκαταστάσεις στη χώρα αυτή εγκαταλείφθηκαν και έμειναν σε αδράνεια. Τα επενδυτικά σχέδια ακυρώθηκαν. Όταν φτάνουμε στο 2021, φαίνεται ότι ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου έχει αυξηθεί λόγω της επέμβασης της Τουρκίας στον διάδρομο στη βόρεια Συρία την προηγούμενη περίοδο. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές πέρυσι έφτασαν τα 2,1 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές είναι 184 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι εξαγωγές στη Συρία δεν είναι πραγματική εξαγωγή. Στην πραγματικότητα, η περιορισμένη ποσότητα εισαγωγής θεωρείται ως ένδειξη αυτού.

Πριν από τον πόλεμο, ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου με τη Συρία ήταν πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Στόχος ήταν να αυξηθεί ο όγκος στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012.

https://www.youtube.com/watch?v=0X-jVUWtBbg

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR