World
Updated at:

Αντί για ΝΑΤΟ 5 εγγυητές ζητάει η Ουκρανία-Γ. Στόλτενμπεργκ: Ενισχύουμε την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Ιδού η τελική ανακοίνωση:

Δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ

Βρυξέλλες, 24 Μαρτίου 2022

Εμείς, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ, συναντηθήκαμε σήμερα για να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει κλονίσει την ειρήνη στην Ευρώπη και προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και καταστροφή.

Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καλούμε τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία και καλούμε τη Λευκορωσία να τερματίσει τη συνενοχή της, σύμφωνα με το ψήφισμα για την επίθεση κατά της Ουκρανίας που υιοθετήθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 2 Μαρτίου 2022. Η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση της 16ης Μαρτίου του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ και να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίθεσή της στους διεθνείς κανόνες καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακούμενη ρητορική του Προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική.

Οι Ουκρανοί ενέπνευσαν τον κόσμο με την ηρωική τους αντίσταση στον κτηνώδη κατακτητικό πόλεμο της Ρωσίας. Καταδικάζουμε σθεναρά τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου. Ανησυχούμε βαθύτατα για τον αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής βίας και εμπορίας ανθρώπων. Καλούμε τη Ρωσία να επιτρέψει την ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση των αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις. Καταδικάζουμε επίσης τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα ψέματα της Ρωσίας σχετικά με την επίθεσή της στην Ουκρανία και να αποκαλύπτουμε κατασκευασμένες αφηγήσεις ή κατασκευασμένες επιχειρήσεις "ψευδούς σημαίας" για να προετοιμάσουν το έδαφος για περαιτέρω κλιμάκωση, μεταξύ άλλων και κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας. Οποιαδήποτε χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία θα είναι απαράδεκτη και θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι εννοεί σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, εφαρμόζοντας αμέσως κατάπαυση του πυρός. Καλούμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, ξεκινώντας με μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων της από το ουκρανικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας ενώ διεξάγονται συζητήσεις είναι αξιοθρήνητη. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη, καθώς και εκείνες που αναλαμβάνονται διπλωματικά από τους Συμμάχους για να πιέσουν τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τον Πρόεδρο Zelenskyy, την κυβέρνηση της Ουκρανίας και με τους γενναίους Ουκρανούς πολίτες που υπερασπίζονται την πατρίδα τους. Τιμούμε όλους όσους σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και εκτοπίστηκαν από την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και τις οικογένειές τους. Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της που εκτείνονται στα χωρικά της ύδατα.

Η Ουκρανία έχει θεμελιώδες δικαίωμα αυτοάμυνας βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Από το 2014, έχουμε παράσχει εκτεταμένη υποστήριξη στην ικανότητα της Ουκρανίας να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Έχουμε εκπαιδεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ενισχύοντας τις στρατιωτικές τους ικανότητες και δυνατότητες και ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει τη στήριξή τους και θα συνεχίσουν να παρέχουν περαιτέρω πολιτική και πρακτική στήριξη στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν επίσης να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η προστασία από απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσης. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν επίσης εκτεταμένη ανθρωπιστική υποστήριξη και φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία όταν συναντηθούν τον Απρίλιο.

Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας να καταστρέψει τα θεμέλια της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας. Θέτουμε τη Ρωσία και τη Λευκορωσία προ των ευθυνών τους. Μαζικές κυρώσεις και βαρύ πολιτικό κόστος έχουν επιβληθεί στη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος. Παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τη συντονισμένη διεθνή πίεση στη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά με τους αρμόδιους φορείς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διατλαντικός συντονισμός παραμένει ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.

Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), να διατηρήσουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απέχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο και να απέχουν από κάθε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της ΛΔΚ και καλούμε την Κίνα να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως όσον αφορά τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ βάσει του άρθρου 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Παρέχουμε εξατομικευμένη υποστήριξη στους εταίρους που πλήττονται από τις ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις και θα εντείνουμε τη βοήθειά μας για να τους βοηθήσουμε να αντισταθούν στη ρωσική κακόβουλη επιρροή και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, με βάση τα αιτήματα των εταίρων μας και τα μακροχρόνια προγράμματα εταιρικής σχέσης μας. Τον Απρίλιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της υποστήριξής μας προς αυτούς τους εταίρους.

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση της ασφάλειας των συμμαχικών μας πληθυσμών και κάθε σπιθαμής του συμμαχικού εδάφους. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον είναι ακλόνητη.

Ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας, ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετήσαμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά, μαζί με σημαντικά αεροπορικά και ναυτικά μέσα, υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ που υποστηρίζεται από τις εθνικές αναπτύξεις των Συμμάχων. Δημιουργούμε επίσης τέσσερις επιπλέον πολυεθνικές μάχιμες ομάδες στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων σε όλους τους τομείς και με μια προσέγγιση 360 μοιρών. Τα μέτρα μας παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακούμενα. Θα επιταχύνουμε τώρα τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μια πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης στη Μαδρίτη. Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω το πλήρες φάσμα των έτοιμων δυνάμεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας. Τα βήματα αυτά θα υποστηριχθούν από ενισχυμένες ασκήσεις με αυξημένη έμφαση στη συλλογική άμυνα και τη διαλειτουργικότητα.

Αυξάνουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας και των υποδομών μας για την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας. Ενισχύουμε τις ικανότητες και τις άμυνές μας στον κυβερνοχώρο, παρέχοντας αμοιβαία υποστήριξη σε περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων. Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε κόστος σε όσους μας βλάπτουν στον κυβερνοχώρο και αυξάνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και την επίγνωση της κατάστασης, ενισχύουμε την πολιτική ετοιμότητα και ενισχύουμε την ικανότητά μας να αντιδρούμε στην παραπληροφόρηση. Θα ενισχύσουμε επίσης την ετοιμότητα και την ετοιμότητά μας για χημικές, βιολογικές, ραδιενεργές και πυρηνικές απειλές. Θα λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις όταν συναντηθούμε στη Μαδρίτη.

Τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Συμμαχίας μας και του ευρωατλαντικού χώρου θα απαιτήσουν επαρκείς πόρους. Οι σύμμαχοι αυξάνουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες. Σήμερα, αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για την εκπλήρωση της δέσμευσής μας στην υπόσχεση για αμυντικές επενδύσεις στο σύνολό της. Σύμφωνα με τη δέσμευσή μας στο άρθρο 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ατομική και συλλογική μας ικανότητα να αντισταθούμε σε κάθε μορφή επίθεσης. Κατά τη συνάντησή μας στη Μαδρίτη, θα υποβάλουμε πρόσθετα σχέδια σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης της δέσμευσης.

Ο απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί θεμελιώδη πρόκληση για τις αξίες και τους κανόνες που έχουν φέρει ασφάλεια και ευημερία σε όλους στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η επιλογή του Προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία αποτελεί στρατηγικό λάθος, με σοβαρές συνέπειες και για τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιταχθούμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των Συμμάχων.

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν η Σύνοδος των G7, καθώς και των κρατών-μελών της ΕΕ.

O Στόλτενμπεργκ είπε μεταξύ άλλων: Ενισχύουμε την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες.

"Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤο, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετήσαμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική πτέρυγα", ανακοίνωσε ο Στολτενμπεργκ μετά τις συνομιλίες.

Νωρίτερα, ο ίδιος δήλωσε ότι τέσσερις ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη ότι η εισβολή του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία έχει αλλάξει το "περιβάλλον ασφαλείας του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα", προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι έχουν δει αξιόπιστες και ανησυχητικές αναφορές για τη χρήση ρωσικής στρατιωτικής δύναμης εναντίον αμάχων.

https://twitter.com/SkyNews/status/1506991925827670025

Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

https://www.youtube.com/watch?v=63k8zTXCmdU&feature=emb_title

 

Αρχικό κείμενο 

Ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής  προκειμένου να καταδικάσουν με όλους τους τόνους τη Ρωσία που θέτει σε αμφισβήτηση την ασφάλεια και την ισορροπία της Ευρώπης, η Ουκρανία προφανώς έχει συνειδητοποιήσει πως δεν πρόκειται να ενταχθεί στην συμμαχία και αλλάζει ρότα. 

https://twitter.com/AP/status/1506976153566957571

Η Ουκρανία συνομιλεί για τις εγγυήσεις ασφαλείας της με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τουρκία. 

Σύμφωνα με το UNIAN που επικαλείται συνέντευξη του Ουκρανού υπουργού Dmytro Kuleba στην El Pais, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα σύμρφωνα με πληροφορίες του AFP News Agency επί του πιεστηρίου που επικαλείται  Αμερικανό αξιωματούχο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι συζητούν για πυραύλους κατά πλοίων για την Ουκρανία

SOS για  βομβαρδισμούς χημικών εργοστασίων

Κατά την έναρξη της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα ανέφερε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφή μεγάλης κλίμακας».

«Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις», σημείωσε. «Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας».

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ήταν «πολύ απερίσκεπτο».

Μήνυμα στην σύνοδο του ΝΑΤΟ απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβει ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια γκρίζα ζώνη. Μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Αλλά είμαστε δυνατοί άνθρωποι! Και αμυνόμαστε εδώ και ένα μήνα! Ένας μήνας ηρωικής αντίστασης, ατιμώρητης καταστροφής μιας ειρηνικής χώρας, και μαζί του - ολόκληρη η αρχιτεκτονική της παγκόσμιας ασφάλειας».

Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Σουηδίας μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και έχουμε αποδείξει ότι αξίζουμε να γίνουμε πλήρη μέλη της ΕΕ", επεσήμανε ο Ζελένσκι.

https://twitter.com/DefenceU/status/1506940725811941380?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1506940725811941380%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fworld%2Fse-ekseliksi-i-synodos-koryfis-tou-nato-i-oukrania-sto-epikentro

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Ουκρανία εδώ και αρκετά χρόνια και θα ενισχύσουμε τη στρατιωτική, και οικονομική μας βοήθεια στη χώρα, η οποία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας» δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

https://youtu.be/ja33qm0RVR4

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης»

Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτική στήριξη που περιλαμβάνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυραύλους και καύσιμα, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί ο πόλεμος αυτός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε μεγάλο λάθος που ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου έθνους. Υποτίμησε τη δύναμη του ουκρανικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που επιδεικνύουν πολύ ισχυρότερη αντίσταση από ό,τι ανέμενε», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1506967876892336138

Έναντι της μόνιμης πλέον ρωσικής απειλής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την ανάγκη να αναδιατάξουν τη δύναμη αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ, σε μακροπρόθεσμη βάση. Ως πρώτο βήμα, αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας» τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον. «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

Μητσοτάκης:  Θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη

"Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί πως θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή να χρησιμοποιήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της. Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Και σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επίσης αν είναι αναγκαίες οι κυρώσεις που αφορούν το φυσικό αέριο.

«Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία. Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν «διαρροές» όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις», απάντησε.

Επιπλέον επισήμανε πως «σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλλίες»

Επίσης υπογράμμισε: «Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα και πως η Ελλάδα έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη χρήση της συλλογικής δύναμης που έχουμε στην αγορά για να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, «γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουν δυσανάλογο κόστος από την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων».

Σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανή μια ύφεση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας.

«Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση. Αλλά -επαναλαμβάνω- εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, προκειμένου να βάλουμε ένα όριο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή προκαλεί πραγματικά μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR