Armed Conflicts
Updated at:

Τελευταίες εξελίξεις: Ανακατάληψη από τις Ουκρανικές δυνάμεις του στρατηγικής σημασίας προαστίου του Κιέβου Makariv-Μαίνεται η μάχη στην Μαριούπολη (Βίντεο)

Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι συνεχείς με κύριο χαρακτηριστικό την διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων από τις Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και την διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αντεπιθέσεις όποτε αυτό είναι εφικτό. 

CONTINUE READING

Οι Ουκρανοί προσπαθούν να υλοποιήσουν στο έπακρο το δόγμα διεξαγωγής αμυντικών επιχειρήσεων, των οποίων ως γνωστόν σκοπός είναι,  αρχικά είναι η απορρόφηση της  ισχύος του επιτιθεμένου  μέχρις ότου στη συνέχεια βρεθούν οι κατάληλλες συνθήκες από τον αμυνόμενο έτσι ώστε αυτός να αντεπιτεθεί. 

Αυτή η ευκαιρία αντεπιθέσεως για τις Ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται σύμφωνα με άρθρο του english.alarabiya.net , και τα όσα δηλώνουν αυτές , ότι δόθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. 

Αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο τα εξής:

"Οι Ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν ότι ανακατέλαβαν ένα στρατηγικής σημασίας προάστιο της πρωτεύουσας νωρίς την Τρίτη, ενώ η επίθεση της Ρωσίας στο εμπόλεμο λιμάνι της Μαριούπολης στο νότιο τμήμα της Μαριούπολης μαίνονταν  με αμείωτη ένταση αμείωτη, με φυγάδες αμάχους να περιγράφουν ανηλεείς βομβαρδισμούς και πτώματα στους δρόμους.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την πολιορκία της Μαριούπολης αφού οι υπερασπιστές της πόλης του νότιου λιμανιού αρνήθηκαν να παραδοθούν, η χερσαία επίθεση του Κρεμλίνου σε άλλες περιοχές της χώρας προχώρησε αργά ή καθόλου και  ανατράπηκε από θανατηφόρες αντεπιθέσεις των Ουκρανών. 

Νωρίς την Τρίτη, ουκρανικά στρατεύματα ανάγκασαν τις ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το προάστιο Μακάριβ του Κιέβου μετά από σκληρή μάχη,  όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

https://twitter.com/visegrad24/status/1506211691490590720

Το έδαφος που ανακτήθηκε επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο ενός βασικού αυτοκινητόδρομου και να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα να περιβάλλουν το Κίεβο από τα βορειοδυτικά.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που μάχονται προς το Κίεβο κατάφεραν να καταλάβουν εν μέρει άλλα βορειοδυτικά προάστια, το Bucha, το Hostomel και το Irpin, μερικά από τα οποία δεχότανί επίθεση σχεδόν από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Με τα στρατεύματα να έχουν βαλτώσει σε πολλά μέρη, οι δυνάμεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο την αεροπορική ισχύ και το πυροβολικό τους στις πόλεις της Ουκρανίας και στους αμάχους που ζουν εκεί, σκοτώνοντας τους σε μεγάλους  αριθμούς και τρέποντας εκατομμύρια  αυτών σε φυγή.

Ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ, που ζήτησε την ανωνυμία του , προέβη στην αξιολόγηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων λέγοντας ότι η Ρωσία αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες δύο ημέρες, πραγματοποιώντας έως και 300 τις τελευταίες 24 ώρες και έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 1.100 πυραύλους στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η εισβολή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μεταβαίνει στην Ευρώπη αργότερα μέσα στην εβδομάδα για να συναντηθεί με συμμάχους, είπε  το βράδυ της Δευτέρας ότι μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

«Η πλάτη του Πούτιν είναι στον τοίχο», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν περίμενε την έκταση ή τη δύναμη της ενότητάς μας. Και όσο πιο πολύ είναι η πλάτη του στον τοίχο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αυστηρότητα της τακτικής που μπορεί να χρησιμοποιήσει».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε τις κατηγορίες ότι ο Πούτιν σκέφτεται να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων.

Σε μια ομιλία μέσω βίντεο τη Δευτέρα το βράδυ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy χαιρέτισε όσους αντιτάχθηκαν στη Ρωσία.

«Δεν υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί αντίσταση», είπε ο Ζελένσκι. «Η αντίσταση για τους Ουκρανούς είναι μέρος της ψυχής τους».

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίστηκαν μέσω βίντεο, αλλά δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ζελένσκι είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά τη Δευτέρα ότι θα ήταν έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης από οποιαδήποτε προσφορά στο ΝΑΤΟ από την Ουκρανία ,βασικό ρωσικό αίτημα ,με αντάλλαγμα  την κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι πρότεινε επίσης ότι το Κίεβο θα είναι ανοιχτό σε μελλοντικές συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας, το οποίο κατέλαβε η Ρωσία το 2014, και τις περιοχές της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς που κατέχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Αλλά είπε ότι ήταν ένα θέμα για άλλη φορά.

Ο Ζελένσκι σκοπεύει να μιλήσει με Ιάπωνες νομοθέτες την Τρίτη, ως μέρος μιας σειράς ομιλιών προς ξένα νομοθετικά σώματα, καθώς επιδιώκει να συγκεντρώσει  Διεθνή υποστήριξη.

Στη Μαριούπολη, με τις επικοινωνίες ακρωτηριασμένες, την κίνηση περιορισμένη και πολλούς κατοίκους να κρύβονται, η μοίρα όσων βρίσκονταν σε Σχολή τέχνης που  ισοπεδώθηκε την Κυριακή  και στο θέατρο της πόλης  που διαλύθηκε τέσσερις ημέρες νωρίτερα  από βομβαρδισμούς είναι ασαφής.

Περισσότερα από 1.300 άτομα πιστεύεται ότι βρίσκονταν καταφύγιο στο θέατρο και 400 εκτιμάται ότι ήταν στη Σχολή τέχνης.

Σκαρφαλωμένη στην Αζοφική Θάλασσα, η Μαριούπολη είναι κρίσιμο λιμάνι για την Ουκρανία και βρίσκεται κατά μήκος ενός τμήματος εδάφους μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας. Ως εκ τούτου, είναι ένας βασικός στόχος που πολιορκείται για περισσότερες από τρεις εβδομάδες και έχει βιώσει μερικά από τα χειρότερα δεινά του πολέμου.

Δεν είναι σαφές πόσο κοντά μπορεί να είναι η κατάληψή  του. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να υπερασπίζονται την πόλη και έχουν καταστρέψει ένα ρωσικό περιπολικό σκάφος και ένα σύστημα  ηλεκτρονικού πολέμου.

Το Σαββατοκύριακο, η Μόσχα είχε προσφέρει ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη, ένας διάδρομος που οδηγεί ανατολικά στη Ρωσία, ένας άλλος προς τα δυτικά σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας ,σε αντάλλαγμα για την παράδοση της πόλης πριν ξημερώσει η Δευτέρα.

Η Ουκρανία απέρριψε κατηγορηματικά την προσφορά πολύ πριν από τη λήξη της προθεσμίας.Η Μαριούπολη είχε πληθυσμό περίπου 430.000 προπολεμικά. Περίπου το ένα τέταρτο πιστεύεται ότι έφυγαν τις πρώτες ημέρες του πολέμου και δεκάδες χιλιάδες διέφυγαν την περασμένη εβδομάδα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ  άλλες προσπάθειες ματαιώθηκαν από τις μάχες.

Αξιωματούχοι της Μαριούπολης δήλωσαν στις 15 Μαρτίου ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκία, ενώ ορισμένοι έχουν θαφτεί σε ομαδικούς τάφους. Δεν έχει υπάρξει επίσημη εκτίμηση από τότε, αλλά ο αριθμός εκφράζεται φόβος ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος μετά από έξι επιπλέον  ημέρες βομβαρδισμών.

Για όσους παραμένουν, οι συνθήκες έχουν γίνει βάναυσες. Η επίθεση έχει διακόψει τις προμήθειες ηλεκτρισμού, νερού και τροφίμων της Μαριούπολης και έχει διακόψει την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, βυθίζοντας τους κατοίκους σε έναν αγώνα επιβίωσης. Νέες εμπορικές δορυφορικές εικόνες έδειξαν καπνό να υψώνεται από κτίρια που χτυπήθηκαν πρόσφατα από το ρωσικό πυροβολικό.

Όσοι τα κατάφεραν και διέφυγαν  από τη Μαριούπολη κάνουν λόγο  για μια κατεστραμμένη πόλη.

«Δεν υπάρχουν πια κτίρια εκεί», είπε η 77χρονη Μαρία Φιοντόροβα, η οποία πέρασε τα σύνορα με την Πολωνία τη Δευτέρα μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού.

Η Όλγα Νικιτίνα, η οποία έφυγε από τη Μαριούπολη για την πόλη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπου έφτασε την Κυριακή, είπε ότι «Οι μάχες έγιναν σε κάθε δρόμο. Κάθε σπίτι έγινε στόχος».

Μια μεγάλη ουρά οχημάτων βρισκόταν σε έναν δρόμο στο Μπεζιμέν, ανατολικά της Μαριούπολης, καθώς οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης αναζητούσαν καταφύγιο σε έναν προσωρινό καταυλισμό που είχε δημιουργήσει οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στην περιοχή του Ντόνετσκ.

Υπολογίζεται ότι 5.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη έχουν καταφύγει στον καταυλισμό. Πολλοί έφτασαν με αυτοκίνητα με πινακίδες που έγραφαν «παιδιά» στα ρωσικά.

Μια γυναίκα που έδωσε το όνομά της ως Γιούλια είπε ότι η ίδια και η οικογένειά της αναζήτησαν καταφύγιο στο Μπεζιμέν μετά από βομβαρδισμό που κατέστρεψε έξι σπίτια πίσω από το σπίτι της.

«Γι’ αυτό μπήκαμε στο αυτοκίνητο, με δική μας ευθύνη, και φύγαμε σε 15 λεπτά γιατί όλα είχαν καταστραφεί εκεί, πτώματα βρίσκονται τριγύρω», είπε. «Δεν μας αφήνουν να περάσουμε από παντού  έπεφταν πυροβολισμοί».

Συνολικά, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι διέφυγαν σε ασφαλέστερες περιοχές τη Δευτέρα μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.000 από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk.

Ο ρωσικός βομβαρδισμός ενός διαδρόμου τραυμάτισε τέσσερα παιδιά σε μια διαδρομή που οδηγούσε έξω από τη Μαριούπολη, είπε ο Ζελένσκι.

Η εισβολή της Ρωσίας έχει οδηγήσει  εκτός χώρας σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει πάνω από 900 θανάτους αμάχων, αλλά είπε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος.

Οι εκτιμήσεις για τους Ρώσους θανάτους ποικίλλουν, αλλά ακόμη και τα συντηρητικά στοιχεία μιλούν για χιλιάδες.¨"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς επαληθευτήκαμε όταν σε προγενέστερο άρθρο μας από τις 1 Μαρτίου, 3 εβδομάδες νωρίτερα αναφέραμε ότι :

"Εκτίμησή μας δυστυχώς είναι ότι τα θύματα μεταξύ των ομογενών μας θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ώρες, εφόσον διεξαχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στην πόλη της Μαριούπολης και δεν συνθηκολογήσουν οι Ουκρανοί υπερασπιστές της νωρίτερα"

Αναφορικά με το Κίεβο και την επιτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανικών δυνάμεων με αποτέλεσμα την ανακατάληψη του στρατηγικής σημασίας προάστιο Μακάριβ, της Ουκρανικής πρωτεύουσας, επισημαίνουμε ότι είναι αποτέλεσμα της αλλαγής της στρατιωτικής τακτικής των επιχειρήσεων από τον Πούτιν στην Ουκρανία

Ο Ρώσος  Πρόεδρος αντιλαμβάνεται πως αν συνεχίσει την ίδια τακτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο τέλος μοιραία θα οδηγηθεί σε έναν αιματηρό και μεγάλο σε χρονική διάρκεια πόλεμο.

Οι  ρωσικές απώλειες και ο χρόνος πιέζουν τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται ότι προβαίνει άμεσα σε αλλαγή του σχεδιασμού των επιχειρήσεων στην Ουκρανία και εξηγώ.

Η Ρωσία σχεδιάζει μια αστραπιαία προέλαση από δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Η πρώτη κατεύθυνση θα είναι αυτή από Νότο προς Βορρά , με τις Ρωσικές δυνάμεις να κινούνται προς την κεντρική Ουκρανία τόσο στα ανατολικά , όσο και στα δυτικά του Δνείπερου ποταμού.

Η δεύτερη κατεύθυνση θα είναι αυτή από Ανατολή προς Δύση, με νέες Ρωσικές δυνάμεις να κινούνται περιφερειακά των πόλεων Χάρκοβο και Σούμι, οι οποίες πολιορκούνται από άλλες ρωσικές δυνάμεις,  με σκοπό την συννένωση τους με τις δυνάμεις του νότου.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν οι Ρώσοι να περικυκλώσουν πλήρως όλες τις Ουκρανικές Δυνάμεις που μάχονται ανατολικά του Δνείπερου ποταμού.

Παράλληλα θα επιτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μαριούπολη προκειμένου να την καταλάβει και να την χρησιμοποιήσει επίσης ως διαπραγματευτικό όπλο.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR