Russia
Updated at:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Ο Ερντογάν ρίχνει “σφαλιάρα” στις ΗΠΑ-Ετοιμάζεται να επενδύσει μαζικά στην Ρωσία

Κι ενώ γράφαμε νωρίτερα πως ο Ερντογάν μίλησε με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των αυξανόμενων αντιρωσικών κυρώσεων από τη Δύση, η Τουρκία είναι έτοιμη να επενδύσει στη Ρωσία.Αυτό δήλωσε ένα από τα μέλη της Ένωσης Τούρκων Εξαγωγέων.

Η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η θέση μας είναι ανοιχτή και σαφής, αφού οι κυρώσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ένωση Εξαγωγέων Τουρκίας πιστεύει ότι η αποχώρηση ξένων εταιρειών ανοίγει «μεγάλες ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες».Ειδικότερα, οι εταιρείες δερμάτων και τροφίμων έχουν μεγάλες δυνατότητες.

«Οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς παρακολουθούν τώρα την κατάσταση, περιμένοντας να εκτονωθεί η αβεβαιότητα για να αρχίσουν να επενδύουν στη Ρωσία», ανέφερε η Ένωση Τούρκων Εξαγωγέων.

Ο οργανισμός πιστεύει επίσης ότι η παράταση της περιόδου των κυρώσεων δεν θα παρεμποδίσει την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, καθώς οι τουρκικές επιχειρήσεις θα βρουν επίσης «έναν τρόπο να εισέλθουν στη ρωσική αγορά μακροπρόθεσμα» σε αυτή την περίπτωση".

Όπως φαίνεται, Άγκυρα και Μόσχα δεν πρόκειται να καθυστερήσουν.

Έτσι, η Rosselkhoznadzor έχει ήδη επιτρέψει σε περισσότερες από 20 τουρκικές επιχειρήσεις να προμηθεύουν αυγά επώασης στη Ρωσία.

Πιθανότατα, στο άμεσο μέλλον θα δούμε διάφορα τουρκικά προϊόντα στα ρωσικά ράφια, αλλά οι προοπτικές για ρωσοτουρκική οικονομική συνεργασία σίγουρα δεν θα περιοριστούν σε αυτό.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής της Διπλωματικής Ακαδημίας του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Αβατκόφ, η Τουρκία ακολουθεί μια έξυπνη πολιτική.

“Λόγω των Στενών, από τα οποία διέρχεται μεγάλος αριθμός εμπορικών οδών κατά μήκος των γραμμών Βορρά-Νότου και Δύσης-Ανατολής, η Τουρκία ενδιαφέρεται πρωτίστως να αναπτύξει τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν  είναι κατηγορηματικά δυσμενής για την Τουρκία, διότι, όπως γνωρίζετε, έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Από αυτή την άποψη, η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί και δεν σχεδιάζει να προσχωρήσει στις δυτικές κυρώσεις σε βάρος των δικών της συμφερόντων και θα αναπτύξει γόνιμη συνεργασία με τη Ρωσία.

Επίσης η Τουρκία θα στέλνει αγροτικά προϊόντα στην Ρωσία, τα οποία σίγουρα δεν θα μειώσει, αλλά θα αυξήσει την προσφορά αυτών των αγαθών, ειδικά επειδή γίνεται πιο κερδοφόρα γι' αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα του τουρισμού, που θα απαιτήσει τη δημιουργία κατάλληλων ευκαιριών πληρωμής, πράγμα που σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε επέκταση της χρήσης, πρώτον, της λίρας και του ρουβλίου σε άμεση αμφίδρομη επικοινωνία, χωρίς το δολάριο και τη μείωση της εξάρτησης της ρωσικής και της τουρκικής οικονομίας από αυτό.

Από την άλλη, αυτό θα οδηγήσει στην ανάπτυξη συστημάτων πληρωμών, ειδικότερα, είναι προφανές ότι η κάρτα πληρωμών Mir, η οποία λειτουργούσε ήδη σε πολλά μέρη στην Τουρκία, θα επεκτείνει την παρουσία της στην Τουρκία.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται με τη Ρωσία και θα επενδύσουν πρόθυμα στη ρωσική οικονομία στο πλαίσιο των αυξανόμενων ευκαιριών που συνδέονται με τις αλλαγές στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Υπάρχουν πολλά πεδία για επενδύσεις. Επιπλέον, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως χώρα διέλευσης μέσω της οποίας μπορούν να περάσουν εμπορεύματα από άλλες χώρες.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πολλών αγαθών που δεν εκπροσωπούνται στη Ρωσία σε επαρκείς ποσότητες.

https://www.youtube.com/watch?v=19NOV_Ss0Bk

Αυτό περιλαμβάνει συσκευές, συμπεριλαμβανομένων οικιακών συσκευών, και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, και εργαλειομηχανών, και εξοπλισμό, και επιπλέον, αυτοκίνητα και εξαρτήματα για αυτές.

Εάν η Τουρκία καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της ως μια σχετικά ουδέτερη χώρα, και γίνει γέφυρα, και δεν θα παρασυρθεί στο παιχνίδι των Αγγλοσάξωνων, που παραδοσιακά επιδιώκουν να μπλέξουν τη Ρωσία και την Τουρκία, τότε είναι προφανές ότι ανοίγονται προοπτικές για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων", τόνισε ο ίδιος .

Ο ερευνητής στον τουρκικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Σύγχρονης Τουρκίας Amur Gadzhiev σημειώνει ότι "από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Τουρκία πήρε ισάξια θέση και αποδείχθηκε ότι απέχει από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη και διατηρεί αυτή τη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα σήμερα”.

Έτσι ενώ η Ελλάδα χάνει πολλά δις από την αγορά αγροτικών προϊόντων, και όχι μόνο, και ενώ φεύγουν μαζικά όλες οι ξένες εταιρείες, οι Τούρκοι “μπουκάρουν” στην Ρωσία έχοντας πλέον προνομιακή θέση, την οποία θα διατηρήσουν και μετά την διακοπή των δυτικών κυρώσεων. 

https://www.youtube.com/watch?v=EouhFVQDrnY

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR