Armed Conflicts
Updated at:

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναμένει από την Τουρκία την επιβολή κυρώσεων προς την Ρωσία- Αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ερντογάν

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ΓΓ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Τουρκία ενημερώθηκε ότι η συμμαχία αναμένει από όλα τα μέλη να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν πρέπει να κλιμακωθεί σε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, που θα οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Το ΝΑΤΟ κάλεσε όλους τους ευρωπαίους συμμάχους να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

"Ναι, περιμένουμε από όλους τους εταίρους μας να επιβάλουν κυρώσεις. Είναι ένας τρόπος να αναγκάσουμε τη Ρωσία να πληρώσει το τίμημα. Ενημέρωσα επίσης τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά. Η Τουρκία έχει έναν ρόλο να παίξει εδώ", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ κατανοεί την απογοήτευση της Ουκρανίας για την απροθυμία της συμμαχίας να κλείσει τους ουρανούς, αλλά η κλιμάκωση θα οδηγήσει σε θύματα και δεινά εκτός της χώρας», κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στην Τουρκία την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, επαινώντας τον για τη συμβολή της Τουρκίας στη συλλογική αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ.

Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, και τις παραδόσεις της βοήθειας στην Ουκρανία καθώς αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτή την επικίνδυνη στιγμή η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική στέκονται ενωμένες στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι εκτιμάται ιδιαίτερα η ισχυρή ηγεσία και η δέσμευση της Τουρκίας στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και εκφώνησε κεντρική ομιλία στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας.

https://youtu.be/Pb44iCf0_2k

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας με τίτλο "Η διπρόσωπη Τουρκική πολιτική απέναντι σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ουκρανία και Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας", είχαμε αναφερθεί στο γεγονός   ότι η Τουρκία επιχειρεί να  κρατήσει ίσες αποστάσεις  ισσοροπώντας μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας

Από την μια είχαμε την Τουρκία σε ρόλο  ειρηνοποιού....διαμεσολαβητή στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Forum της Αττάλειας, η οποία δεν καρποφώρησε 

Από την άλλη η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τα στενά όταν πλέον πήρε το πράσινο φως ο Ερντογάν από τον φίλο του Πούτιν, αφού οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που διαδραματίζουν τον κυριότερο ρόλο στην έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και αφού στη Μαύρη θάλασσα δεν ωρισκόταν ούτε ένα πλοίο του ΝΑΤΟ

Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος προσπάθησε να κλείσει το μάτι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ

Ωστόσο μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν ακολούθησε τις υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος όπως είπαμε παραπάνω απαίτησε από την Τουρκία να το κάνει

Τώρα είναι η ώρα της κρίσεως για τον Ερντογάν, αφού θα αναγκαστεί να πάρει θέση

Η ώρα της κρίσεως έφτασε για την Τουρκία, αφού πραγματικά βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση.

Είναι αυτό που λέει ο σοφός λαός μας, "μπρος βαθύ και πίσω ρέμα"

Η Τουρκία όντας μέλος του ΝΑΤΟ και απολαμβάνοντας την ασφάλεια που αυτό του παρέχει έναντι τρίτης χώρας μη μέλους της Συμμαχίας, προσέγγισε τη Ρωσία και "έκανε δουλίτσες μαζί της" σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ, εγκαινιάζοντας τη "λυκοφιλία" Πούτιν- Ερντογάν.

Προσέγγισε  φιλικά επίσης  με το Σύμφωνο της Αστάνα εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν , ενώ πήρε και τους Ρωσικούς S-400 την ώρα που μετείχε στο πρόγραμμα των  αμερικανικών μαχητικών F-35.

Παράλληλα προσέγγισε την Ουκρανία και σύναψε μαζί της στρατιωτική συνεργασία, δίνοντας της drone και ζητώντας ως αντάλλαγμα ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, ενώ αγόρασε και το σύστημα αυτοπροστασίας αρμάτων Pullat , με το οποίο "ντύνει" τα άρματα της 1ης Στρατιάς της στην Ανατολική Θράκη, στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα.

Τώρα ήρθε η ώρα να "γίνει ταμείο" στις φιλοδοξίες και τους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι αν δεν ανήκε στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν την "έχει για πρόγευμα"

Από την άλλη αν στηρίξει όπως οφείλει ενεργά το ΝΑΤΟ ενάντια στο φίλο της τον Πούτιν θα αντιμετωπίσει το Ρωσικό μένος στη συνέχεια

Υπάρχει η Συρία και η Λιβύη όπου η Ρωσία θα  επιχειρήσει να σβήσει από το χάρτη την Τουρκία.

Ο κύβος ερίφθει  και σε λίγες ημέρες  θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Τέλος η επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού θέλει να υπογραμίσει την ενότητα της Συμμαχίας στη δύσκολη αυτή στιγμή, εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τον διπρόσωπο ρόλο της Τουρκίας έτσι

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR