Energy

Γεωοικονομικές εξελίξεις! Μέγας παίχτης το Ισραήλ, πλερέζες ο Ερντογάν

Η ΕΕ ζήτησε από το Ισραήλ να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου.

Υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι το Ισραήλ διαθέτει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου και λόγω της ικανότητάς του να το προμηθεύει άμεσα, το ισραηλινό υπουργείο ενέργειας άρχισε πρόσφατα να εξετάζει ένα αίτημα από η ΕΕ, που αφορά εφοδιασμό της ένωσης, ανέφερε το ισραηλινό κανάλι Channel 13 News.

Σύμφωνα με αυτό, η έκκληση της ΕΕ προς το Ισραήλ έρχεται εν μέσω έλλειψης φυσικού αερίου που θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του εμπάργκο και του μποϊκοτάζ της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Ισραήλ θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν τουλάχιστον ορισμένες από τις ελλείψεις.

https://twitter.com/RepGusBilirakis/status/1501983989036376071

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει το σχέδιο και ίσως χρειαστεί να λάβει απόφαση τις επόμενες εβδομάδες και ακόμη και να αλλάξει τις υπάρχουσες αποφάσεις σχετικά με την επιτρεπόμενη ποσόστωση εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το σχέδιο για άμεσο εφοδιασμό της ΕΕ έχει ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Το πρώτο αφορά την μετατροπή του Ισραηλινού φυσικού αερίου σε LNG σε αιγυπτιακές εγκαταστάσεις και την μεταφορά του σε ελληνικές στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στην ΕΕ.

Το δεύτερο αφορά μακροπρόθεσμο σχέδιο δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Κρήτη-Ηπειρωτική Ελλάδα-Βουλγαρία και από εκεί στην συνέχεια στην ΕΕ, εφόσον η κρίση στην Ουκρανία έχει μέλλον, κάτι που όπως δείχνει η όλη κατάσταση είναι πλέον γεγονός.

Εφόσον δημιουργηθεί αυτός ο αγωγός, ο οποίος είναι μονόδρομος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τότε Ελλάδα, Αίγυπτος και στο μέλλον η Λιβύη θα στέλνουν υδρογονάνθρακες στην ΕΕ.

Αν εν τω μεταξύ “αναστηθεί” ο East Med, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα με την συμμετοχή και της Κύπρου στο όλο σχέδιο.

Η Τουρκία σε όλα αυτά δεν υπάρχει πουθενά, ενώ ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε οι Αιγύπτιοι, δεν φέρονται διατεθειμένοι, μετά το ουκρανικό ζήτημα, να μεταφέρουν φυσικό αέριο δια μέσω Τουρκίας, “ βάζοντας όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι”.

Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει στις 21 Νοεμβρίου 2021, να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και να εξετάσουν τη δυνατότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, είχε ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας.

Η Ελλάδα, η οποία εισάγει κυρίως φυσικό αέριο από την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και την Τουρκία, προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους πόρους της και να γίνει ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει επίσης σε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αίγυπτος προωθεί αποφασιστικά πλέον την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκίας, αφού πιστοποιήθηκε ότι η τουρκική ελίτ προωθεί σαφώς σχέδια "ελέγχου" της Α.Μεσογείου.

Η Αίγυπτος φιλοδοξεί να διασυνδεθεί με την ΕΕ μέσω Ελλάδος για να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με βάση  το νησί της Κρήτης "κόβοντας" την Α.Μεσόγειο στην μέση.

Περιττό να τονίσουμε ότι αυτή η ενεργειακή διασύνδεση θα φυλάσσεται μέρα-νύχτα από τις ένοπλες δυνάμεις Αιγύπτου-Ελλάδος, τόσο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν, αφήνοντας την Τουρκία στην “γωνία” των εξελίξεων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR