Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ειδική Στρατιωτική Ανάλυση: Πολύτιμα συμπεράσματα από το ουκρανικό μέτωπο για την άμυνά μας σε Έβρο και νησιά

Όπως είναι γνωστό  κάθε πολεμική επιχείρηση μελετάται από τα ΥΠΑΜ και τα στρατιωτικά επιτελεία των χωρών, για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία δεν θα αποτελούσαν εξαίρεση, με αποτέλεσμα η στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία διεξαγωγής των επιχειρήσεων, επιχειρώντας να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για αυτές αρχικά και στη συνέχεια να προσαρμόσει αυτά στο  πιθανο Ελληνικό  Θέατρο Επιχειρήσεων, σε Έβρο και Αιγαίο(νησιά)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμφανίζει σημαντικές ιδιομορφίες τις οποίες αναλύουμε όπως παρακάτω:

Αεροπορικές-Ναυτικές επιχειρήσεις 

Ρωσία

H δράση-συμμετοχή  της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού  της Ρωσίας στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων είναι μικρή και κατώτερη του αναμενόμενου.

Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η Ρωσία δεν έχει πετύχει πλήρη αεροπορική υπεροχή αλλά τοπική, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή  της Ρωσικής αεροπορίας σε βομβαρδισμό πόλεων-χωριών σε Ανατολική και νότια Ουκρανία, όπως πχ  Χάρκοβο, Σαρτανάς-Μαριούπολη. 

Η συμμετοχή του Ρωσικού πολεμικού Ναυτικού εκτός από τον ναυτικό αποκλεισμό που επέβαλλε στον Ουκρανικό στόλο στην Μαύρη Θάλασσα περιορίζεται  μέχρι στιγμής σε μια αποβατική ενέργεια δυτικά της Μαριούπολης , υποβοηθώντας την προσπάθεια περίσφιξης της ομώνυμης πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα από ξηράς, αλλά και απο θαλάσσης καθιστώντας  την Αζοφική θάλασσα Ρωσική λίμνη, στη ναρκοθέτηση της θαλάσσια περιοχής δυτικά της Κριμαίας πλησίον Οδησσού , στην κατάληψη του στρατηγικής σημασίας μικρού νησιού  Βile στις εκβολές του Δούναβη ποταμού και στην προετοιμασία διεξαγωγής αποβατικής ενέργειας πλσίον Οδησσού τις επόμενες ημέρες.

Ουκρανία

Από την πλευρά της η Ουκρανία δηλώνει παρούσα στον εναέριο χώρο της με την πολεμική της αεροπορία η οποία όμως έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες πλέον και με UAV με τα οποία εικάζεται ότι κατέστρεψε κομβόι οχημάτων των Ρώσων.

Στη δράση των UAV πιστώνεται εν μέρη και η καθυστέρηση προχώρησης των Ρωσικών δυνάμεων προερχόμενων από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας προς το Κίεβο

Σε σχετικό προγενέστερο  άρθρο μας , αναφερόμασταν στην τεχνική των Ουκρανών σε αυτό το σημείο του μετώπου, όπου καταστρέφουν τις γέφυρες και προκαλούν τεχνητές πλημμύρες στα χωράφια μεταξύ των παραποτάμων του Irvin ποταμού, βορειοδυτικά του Κιέβου. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να απαγορεύσουν την κίνηση των ρωσικών αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ εκτός οδών, τους οποίους έχουν στοχοποιήσει.

Στη συνέχεια οι Ουκρανοί  με τα drone  τους κατέστρεφαν τις οποιεσδήποτε ζεύξεις των παραποτάμων του Irvin ποταμού, επιχειρούσε το Ρωσικό μηχανικό, με αποτέλεσμα την μη διεκπεραίωση των Ρωσικών δυνάμεων στην απέναντι όχθη και την προχώρησή τους προς το Κίεβο.

Αναφορικά με τη δράση του πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, αυτή κρίνεται ως αμελητέα, με την Ναυαρχίδα του στόλου της να έχει τεθεί εκτός μάχης από τους Ρώσους

Χερσαίες επιχειρήσεις

Ρωσία

Αυτές αποτελούν την μερίδα του λέοντος στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και έχουν την ιδιομορφία ότι δεν διεξάγονται σε ένα γραμμικό μέτωπο, αλλά ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις και χωριά της Ουκρανίας σε τρία κυρίως μέτωπα κατανεμημένες.

Έτσι έχουμε το Βόρειο μέτωπο με επιχειρήσεις που διεξάγονται βορείως-Δυτικά και Ανατολικά Κιέβου.

Το Ανατολικό όπου διεξάγονται επιχειρήσεις στο  Σούμι και στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. 

Το Νότιο μέτωπο, με τις επιχειρήσεις να σπάνε σε τρία επί μέρους μέτωπα, τα οποία είναι:

Το μέτωπο της Μαριούπολης, η οποία είναι παντελώς περικυκλωμένη από Ρωσικές Δυνάμεις και την οποία αναμένουμε από ώρες έως λίγες ημέρες να πέφτει στα χέρια των Ρώσων

Το μέτωπο της Ζαπορίτζια στον Δνείπερο ποταμό.

και το Μέτωπο του Μικολάγιεφ με κατεύθυνση την Οδησσό.

 

Οι μάχες διεξάγονται πέριξ και εντός των Ουκρανικών πόλεων, με ιδιαίτερη σφοδρότητα , με  το ρωσικό πυροβολικό και ΠΕΠ να βάλλουν όχι μόνο κατά στρατιωτικών στόχων αλλά και κατά στόχων έργων κοινής ωφελείας,  όπως υδραγωγεία, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνίες σε μια προσπάθεια να κάμψει το ηθικό των αμυνομένων, ακόμη και κατά πολυκατοικιών, σπιτιών, μέχρι και μιας εκκλησίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν οι Ρώσοι σταδιακά να φύγουν από τις  μεγάλες Ουκρανικές πόλεις οι άμαχοι, ανοίγοντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους για περιορισμένο χρονικό διάστημα , έτσι ώστε να γίνει ευχερέστερη στη συνέχεια η κατάληψή τους, η οποία με εξαίρεση την Χερσώνα καθυστερεί πάρα πολύ.

Εδώ επισημαίνουμε ότι εκτός από την πείσμονα αντίσταση που προτάσσουν οι Ουκρανοί, η Ρωσική αργοπορία κατάληψης των Ουκρανικών πόλεων, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε πάρα πολλές πόλεις της Ουκρανίας, έχουν δημιουργήσει αυξημένες απαιτήσεις ανεφοδιασμού  σε τρόφιμα, καύσιμα, πυρομαχικά και διακομιδές, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί.

Έτσι καθυστερεί η διεξαγωγή των επιχειρήσεων χρονικά για τους Ρώσους, ενώ αυξάνονται και οι απώλειες τους.

https://www.youtube.com/watch?v=KZme0xOden8

Ουκρανία

Οι αμυνόμενοι Ουκρανοί αντιλαμβανόμενοι την Ρωσική υπεροπλία -υπεραριθμία, ορθά εγκατέλειψαν την ιδέα διεξαγωγής  της μάχης στο αναπεπταμένο έδαφος της Ουκρανικής υπαίθρου, όπου θα συντρίβονταν από τους Ρώσους.

Έτσι διεξήγαγαν πόλεμο τριβής και χρονικής καθυστέρησης κατά  των Ρωσικών δυνάμεων εισβολής, οδηγώντας τες στις  μεγάλες πόλεις τους και αναγκάζοντας τες να πολεμήσουν σε αστικό περιβάλλον.

Στον πόλεμο τριβής που προανέφερα , σημαντικό ρόλο έπαιξαν το Ουκρανικό πυροβολικό-ΠΕΠ, Drones, αλλά και τα αντιαρματικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, με προεξέχοντα τα  αμερικανικά αντιαρματικά Javelin , καταστρέφοντας αριθμό αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-οχημάτων γενικής χρήσεως-βυτιοφόρων κλπ και αποδιοργανώνοντας τις Ρωσικές φάλαγγες.

Στις επιχειρήσεις τέλος  εντός των πόλεων οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν για την άμυνά τους εκτός των αμερικανικών αντιαρματικών Javelin  και φορητά αντιαρματικά μικρού βεληνεκούς , όπως NLAW(Next generation Light Anti-tank Weapon) αλλά και RPG και LAW, καθώς και φορητά αντιαεροπορικά MANPADS (Man Portable Air Defense System) Stinger με σκοπό την κατάρριψη Ρωσικών επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων.

Συμπεράσματα για την άμυνα μας σε Έβρο και νησιά

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές ομοιότητες σε περίπτωση Ελληνοτουρκικού πολέμου σε Αιγαίο και Έβρο, σε διακλαδικό επίπεδο

Ο λόγος είναι ότι το αεροπορικό ισοζύγιο δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει καμμία απόλύτως σχέση με αυτό μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας , όπου οι Ρώσοι υπερτερούν κατά κράτος

Η Τουρκία ως έχει τώρα η κατάσταση  δεν διαθέτει αεροπορική υπεροχή σε βάρος μας, ενώ μέχρι το 2029 διαφαίνεται ότι η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα έχει το πάνω χέρι αναφορικά με την αεροπορική ισχύ

Από πλευράς πολεμικού ναυτικού το ισοζύγιο μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας πάλι δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με αυτό Μόσχας-Κιέβου, όπου και πάλι η Ρωσική υπεροχή είναι συντριπτική.

Η προσθήκη σταδιακά τα επόμενα χρόνια των 3 υπερσύγχρονων  Γαλλικών φρεγατών Belhara θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες του πολεμικού μας ναυτικού.

Σε έναν  υποθετικός πόλεμο Ελλάδας -Τουρκίας σε Αιγαίο και Έβρο η Πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό θα διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο, αφού η οποιαδήποτε ενέργεια των Τούρκων σε βάρος μας θα έχει ως προϋπόθεση την εξασφάλιση αεροπορικής και θαλάσσιας υπεροχής σε βάρος μας, πράγμα εξαιρετικά αναμφίβολο.

Εάν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν εξασφαλίσουν αεροναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο και αεροπορική στον Έβρο, η όποια επιθετική τους ενέργεια θα συντριβεί εν τω γεννάσθαι

Ωστόσο σε τακτικό επίπεδο χερσαίων επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία επαληθεύουν πλήρως προγενέστερο  άρθρο μας, 15 μήνες νωρίτερα .... με τίτλο Τουρκική επιθετικότητα: Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα - Πώς θα αντιμετωπίσουμε UAV & S-400, όπου ανέφερα στην εισήγηση μου επί λέξη:

"-Επιπλέον εισηγούμαι όπως τα νησιά-μικρονησίδες μας να ενισχυθούν με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά  όπλα.

Να μην ξεχνάμε ότι σε ένα πεδίο μάχης στο οποίο  ο αμυνόμενος έχει  δυνατότητα εκτόξευσης όγκου πυρών, ο αμυνόμενος είναι αυτός που ευνοείται και όχι ο επιτιθέμενος, αφού το πυρ κυριαρχεί του ελιγμού.

Η ενίσχυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί από μεταφορά αντίστοιχων οπλικών συστημάτων από Μονάδες της Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

-Επίσης επειδή μαζική χρήση από εμάς, σε τόπο και χρόνο αντιαρματικών  και  φορητών αντιαεροπορικών όπλων μπορεί να αποτελέσει αποφασιστικό συντελεστή ανάσχεσης τυχόν δυσμενούς εξέλιξης των επιχειρήσεων , προτείνεται η σύσταση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταγωγικών αεροσκαφών , είτε και ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

-Θα πρέπει επίσης να προμηθευτούμε antidrones συστήματα για χρήση κατά των τουρκικών drones αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για επιβολή αντιαντιμέτρων  στα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου του Koral."

https://www.youtube.com/watch?v=95IwShaQjik

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR