Greek-Turkish Relations

Μόνο λόγια; Η τουρκική αντιπολίτευση όταν γίνει κυβέρνηση θα αδρανοποιήσει τους S-400

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο Πρόεδρος του MHP Devlet Bahçeli είπε, "Κατά ποιoύ θα χρησιμοποιήσουμε τους S-400, ρώτησε  ο πρόεδρος του CHP Kılıçdaroğlu'. Όπου είναι ο εχθρός, εκεί είναι και ο στόχος των S-400».

Πολωμένο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο Bahçeli δήλωσε ότι στην επέτειο του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου, «έξι καθοδηγούμενα κόμματα παρατάχθηκαν γύρω από ένα μακρύ τραπέζι ανακοίνωσαν στο κοινό ένα  κείμενο 48 σελίδων με το όνομα του ενισχυμένου κοινοβουλευτικού Συστήματο;".

Δηλώνοντας ότι στο κείμενο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην Τουρκία, το τουρκικό έθνος, την πίστη, τη συνοχή, τη βούληση, την εθνική ενότητα και την αδελφότητα, είπε ο Μπαχτσελί  και συνέχισε λέγοντας:

«Η πρόταση για το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα είναι το προσχέδιο διακήρυξης της αποδυναμωμένης Τουρκίας. Στα μάτια μας δεν διαφέρει από ένα κομμάτι χαρτί που θα τσαλακωθεί και θα πεταχτεί».

Δηλώνοντας ότι όσοι δεν καταλαβαίνουν την ιστορία, δεν νοιάζονται για το έθνος, δεν αναγνωρίζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και δέχονται  την κατήχηση των παγκόσμιων δυνάμεων, δεν θα αποποιηθούν από την ευθύνη που πέφτει στους ώμους τους

Δηλώνοντας ότι το κείμενο που ανακοινώθηκε θα μείνει στην ιστορία όχι ως συνταγματική πρόταση αλλά ως  η νέα δήλωση  διαφωνίας της 28ης Φεβρουαρίου, ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι το κείμενο, όταν το δούμε ως σύνολο, δεν είναι συναίνεση, αλλά «κείμενο διαφωνίας».

Σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε ούτε νέο σύνταγμα, ούτε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το περιεχόμενό του, ούτε οδικός χάρτης στην κοινή εργασία των έξι κομμάτων, ο Μπαχτσελί είπε ότι αυτή η κατάσταση δείχνει ότι «η ντροπιαστική συμμαχία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε τίποτα και δεν έχει τίποτα να πει στο έθνος".

Ο πρόεδρος του MHP Bahçeli σημείωσε ότι το μόνο σημείο συναίνεσης στο κείμενο της δήλωσης της 28ης Φεβρουαρίου ήταν η επίθεση στο Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα, το οποίο έγινε αποδεκτό από την κοινή βούληση του έθνους.

Στόχος η αποδυνάμωση του Έθνους

Δηλώνοντας ότι το κείμενο αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση του κράτους, όπως στο Σύνταγμα του 1961, ο Μπαχτσελί είπε: «Ενώ λέγεται ότι ο πρόεδρος θα εκλέγεται για 7 χρόνια μία φορά, όπως στο Σύνταγμα του 1961." 

Δηλώνοντας ότι το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων είναι χωρισμένα μεταξύ τους και οικοδομείται το δικαστικό πλαίσιο της οπισθοδρόμησης, ο Μπαχτσελί συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Το κείμενο της αντιπολίτευσης στοχεύει στη μετάβαση σε μια περίοδο  ασταθών κυβερνήσεων που μπορεί να ανατρέπεται μέσω  προτάσεων δυσπιστίας στο κοινοβουλευτικό σύστημα Οι ασταθείς κυβερνήσεις που θα προκύψουν γίνονται δεκτές από την αρχή και προτείνεται μια εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας για λύση.Σε αυτή τη μέθοδο που εφαρμόζεται στη Γερμανία απαιτούνται κόμματα με πλειοψηφία για την ανατροπή της κυβέρνησης 

Χάρη στην εκλογική συμμαχία που εγκρίθηκε στο Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα, όλα τα κόμματα μπορούν να εκπροσωπούνται στη Βουλή ανεξάρτητα από τις ψήφους που θα λάβουν. Στο Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα, ο αριθμός των κομμάτων στη Βουλή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Η εισαγωγή του ορίου του 3 τοις εκατό στο κοινοβουλευτικό σύστημα θα διευκολύνει τη μείωση της  ισχύος της κυβέρνησης ενώ θα δυσχεράνει τον σχηματισμό. Η δήλωση της 28ης Φεβρουαρίου θέλει να καταδικάσει τη χώρα στην περίοδο αδύναμων και ασταθών κυβερνήσεων όπως το Σύνταγμα του 1961».

Τονίζοντας ότι το Προεδρικό Σύστημα Διακυβέρνησης επιβεβαιώθηκε με μιαδυνατή διοίκηση στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Devlet Bahçeli σημείωσε ότι το να θέλει κανείς να επιστρέψει στο ασταθές και αδύναμο εκτελεστικό μοντέλο της περιόδου του κοινοβουλευτικού συστήματος, σημαίνει προσπάθεια αντιστροφής της πορείας της ιστορίας και  οι προσπάθειες αυτές θα  αποβούν άκαρπες.

Σκοπός η ενίσχυση της τρομοκρατίας

Ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι το έργο του ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος είναι η τροφοδοσία των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, FETO, παγκόσμιων κύκλων, αυτονομιστικών και καταστροφικών εστιών και η απελευθέρωση του βρώμικου χεριού που απλώθηκε προσεκτικά,λέγοντας:

«Είναι σαφές ότι οι αποφασισμοί , οι αξιολογήσεις και οι στόχοι που γίνονται στον τομέα της νομοθεσίας, της εκτελεστικής εξουσίας και της δικαιοσύνης δεν έχουν καμία καινοτομία. Το κείμενο που ανακοινώθηκε είναι μια δήλωση επιστροφής στο παρελθόν. Είναι μια λαχτάρα για την Τουρκία του χθες, όχι για την Τουρκία του αύριο.,είναι η πρόθεση να αναβιώσει η περίοδος των συνασπισμών». είπε.

Δηλώνοντας ότι το ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα στοχεύει να εμποδίσει τον δρόμο της ανόδου της Τουρκίας, ο Bahçeli είπε,

"Πιστεύω ότι το τουρκικό έθνος δεν θα επιτρέψει αυτή την ταπείνωση. Κανείς δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο να βάλει την Τουρκία πίσω από την ιστορία. » 

Ο Μπαχτσελί κατά της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία 

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ομάδας του κόμματός του, ο Bahçeli δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας είναι εντελώς αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχική εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την ανεξάρτητη πολιτική της ύπαρξη και τη διαδικασία του Μινσκ.

Δηλώνοντας ότι η Ρωσία παραβίασε ανοιχτά τις συμφωνίες που εξασφάλιζαν τα σύνορα της Ουκρανίας και υπέγραψε ως συμβαλλόμενο μέρος, όπως στην προσάρτηση της Κριμαίας, ο Μπαχτσελί είπε ότι η επιθετική στάση του Πούτιν αποτελεί πλήρη παραβίαση και παραβίαση των κανόνων που ισχύουν στις διακρατικές σχέσεις.

Δήλωσε ότι δεν θα σήμαινε τίποτα άλλο από το να κατηγορηθεί για αυτό.

Δηλώνοντας ότι η επικράτεια, η ασφάλεια των συνόρων, η ανθρώπινη ύπαρξη, η πολιτική ενότητα και τα δικαιώματα κυριαρχίας ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκαν πολύ επικίνδυνες επιθέσεις, ο Bahçeli είπε:

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο από το να στείλουν αδύναμα  μηνύματα καταδίκης απέναντι σε παράνομη και παράνομη στρατιωτική δράσητης Ρωσίας». 

Τονίζοντας ότι η προσπάθεια του Πούτιν να δικαιολογήσει την αιματηρή κατοχή δίνοντας ψευδή απόδοση στην ιστορία είναι ένα νοσηρό και τραγικό παράδειγμα της παραπαίουσας λογικής και της αντίφασής του, ο Μπαχτσελί είπε:

"Η κίνηση διαχωρισμού του Ντονμπάς από την Ουκρανία είναι αυτονομιστική. Η έγκριση της λεγόμενης ανεξαρτησίας και η κυριαρχία αυτής της περιοχής από το ρωσικό κοινοβούλιο είναι καθολική, επιβάλλοντας τους δικούς του κανόνες δικαίου».

Ο Devlet Bahçeli επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πόσο στερούνται οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ την ικανότητα και την ικανότητα να προβλέψουν, να μετρήσουν, να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν απειλές.

Προτάσεις 

Ο Bahçeli, ως ηγέτης του  MHP, έκανε τις ακόλουθες προτάσεις προκειμένου οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να χάσουν τη δυναμική τους, να μετριάσουν τη συνεχιζόμενη υψηλή ένταση και να κάνουν ένα ισχυρό βήμα προς την ειρήνη:

"Η πολιτική και εδαφική ακεραιότητα και τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ουκρανίας πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά. Πρέπει να καθιερωθεί ένα πολύ επείγον καθεστώς κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως και άνευ όρων την κατοχή, να αποσύρει τα στρατιωτικά της στοιχεία.  . Η μόνη επιλογή για την επίλυση της κρίσης είναι η διπλωματία και ο διάλογος. Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπερισχύσει της ένοπλης σύγκρουσης.

Οι εξελίξεις και οι πραγματικότητες έδειξαν ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα, να διαπραγματευτεί και να καθίσει στο τραπέζι τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Η ενεργή μεσολαβητική πρωτοβουλία του Προέδρου μας, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές σχέσεις και τη χρήση πολυδιάστατων πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, και οι ειλικρινείς προσπάθειές του για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, κατά τη γνώμη μας, είναι τα κλειδιά για την ειρήνη, την ηρεμία, τη σταθερότητα και τη διαρκή λύση.

Υπό τη διαιτησία της Τουρκίας, το μέτριο διαπραγματευτικό κλίμα με έδρα την Κωνσταντινούπολη θα στηρίξει τις ειρηνικές προσπάθειες και πιστεύω ότι θα βρεθεί η μέση οδός για την έξοδο από την κρίση.

Η προσέγγισή μας στις συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ανθρωπιστική, βασισμένη σε αρχές και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Κατηγορηματικά, θα ήταν αδιανόητο να έχουμε θέση είτε υπέρ είτε κατά οποιασδήποτε χώρας.

Επιπλέον, αποκλείεται να θυσιάσουμε οποιαδήποτε χώρα με την οποία έχουμε σχέσεις  φιλίας και καλής γειτονίας.

Η Τουρκία δεν θα είναι χώρα που θα μπεί  μπροστά. Η Τουρκία δεν θα πάρει τα όπλα στο όνομα και τον λογαριασμό της Δύσης. Ότι απαιτούν τα εθνικά μας συμφέροντα, ότι τονίζει η πολιτική δυναμική της πρωτεύουσας Άγκυρας, είναι ο προσανατολισμός  μας.

Η εξωτερική πολιτική είναι ένας ευαίσθητος τομέας, το τέλος της περιπέτειας είναι αξιολύπητο, η εθνική επιβίωση είναι πάντα προτεραιότητά μας. Ο Πούτιν που εισέβαλε στην Ουκρανία κάνει λάθος, είναι αδύνατο αυτή η αδικία να μείνει ατιμώρητη. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να βλάψει τις πολιτικές, εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις με τη Ρωσία. Η εξωτερική μας πολιτική είναι ισορροπημένη, ορθολογική, συνετή, πολυδιάστατη, εθνική και προορατική.

Κάθε εχθρός μας είναι στόχος των S-400

Ο Πρόεδρος του MHP Bahçeli δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υποκρισία της Δύσης έχει γίνει πιο εμφανής.

Ο Μπαχτσελί είπε: «Η διεθνής κοινότητα, που παίζει τις  μαϊμούδες όταν πρόκειται για Τούρκους και Μουσουλμάνους και μένει σιωπηλή για τις σφαγές τους, αναπτύσσει πολιτικές με βάση το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα και την καταγωγή των ανθρώπων και κάνει διακρίσεις στα σύνορα, είναι ο ρατσισμός που δεν έχει διορθωθεί  ποτέ». 

Δηλώνοντας ότι τα λόγια του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Η Ουκρανία είναι ένας από εμάς και τους θέλουμε μέσα μας» είναι μια αρρωστημένη προσέγγιση στο κάλεσμα του Προέδρου της Ουκρανίας να κάνει τη χώρα του μέλος της ΕΕ,

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έλαβε εθνική στάση στην κρίση της Ουκρανίας, διάβασε με ακρίβεια τις εξελίξεις και έκανε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις χωρίς δισταγμό όταν ήρθε ο τόπος και η ώρα, ο Bahçeli είπε,

"Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, ο Πρόεδρος του CHP και ο Πρόεδρος του IP, από κοινού, έκαναν δηλώσεις κατά του συστήματος πυραύλων και αεράμυνας S-400. Ο Kılıçdaroğlu προχώρησε περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι η εγγύηση της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα. Οι κύριοι εταίροι της συμμαχίας Zillet ξεχώρισαν ως αντιπολίτευση της Αυτού Μεγαλειότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, εμφανίστηκαν ως πληροφοριοδότης του Μπάιντεν και χαιρέτησαν τις ιμπεριαλιστικές χώρες σαν φάρο.

Εγγύηση της δημοκρατίας δεν είναι το ΝΑΤΟ, αλλά η αμόλυντη βούληση του έθνους και η κυριαρχία μας.

Η υπεράσπιση των κυρώσεων  από τη διοίκηση του CHP και η πολιτική της να βοηθά τις παγκόσμιες δυνάμεις, , έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ιδρυτική φιλοσοφία της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορείς να την εμπιστευτείς. Η Τουρκία είναι ένα κράτος αφοσιωμένο στις δεσμεύσεις της. Το S-400 είναι ένα οπλικό σύστημα που χρησιμοποιείται όταν παραστεί ανάγκη.

Ο πρόεδρος του CHP ρωτά «εναντίον ποιού  θα το χρησιμοποιήσουμε .Θα μας επιτεθούν οι YPG;" Από τότε που το μιλάς ασυναίσθητα, περιπλανιέσαι στον κόσμο των ονείρων, προσπαθείς να αθωώσεις τους  εχθρούς της Τουρκίας.  Όποιος κι αν είναι ο εχθρός, αυτός είναι ο στόχος των S-400. Από όπου κι αν προέρχεται η απειλή, η κατεύθυνση των S-400  εκεί θα στραφεί, είπε ο Μπαχτσελί

Και πάλι ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η Τουρκία έχει εξαρτηθεί από τη Ρωσία και υποστήριξε ότι αν αυτή η χώρα δεν παράγει σιτάρι, θα λιμοκτονήσουμε. Ανέφερε επίσης ότι αν κατεβάσει τον διακόπτη θα είμαστε στο σκοτάδι. Μην ανησυχείτε, κύριε Kılıçdaroğlu, η γη που ζούμε είναι εύφορη σιταποθήκη, ποτισμένη με αίμα μαρτύρων. Ούτε θα πεινάμε ούτε θα  μείνουμε στο σκοτάδι

Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα. Ο Kılıçdaroğlu δεν γνωρίζει ακόμη αυτό το γεγονός.

Δεν είναι μια στάση αρχών ότι ο Πρόεδρος του CHP άρχισε να δυσφημεί τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά μάλλον μια κατάφωρα λανθασμένη εκδήλωση πολιτικής.

 Η Σύμβαση  του Μοντρέ

Σημειώνοντας ότι η στάση της Τουρκίας για τη Σύμβαση για τα Στενά του Μοντρέ είναι σταθερή,  ισορροπημένη και ξεκάθαρη, ο Bahçeli δήλωσε ότι η υπενθύμιση του Μοντρέ για τη «συμμαχία Zillet» είναι πολιτική παγίδα και έρχεται σε αντίθεση με το πραγματικό μέγεθος της σύμβασης.

Ο Μπαχτσελί είπε: «Ενώ ο σημερινός Πρόεδρος και ο πολιτικός του αντίπαλος στις τελευταίες εκλογές στην Ουκρανία φορούν ταυτόχρονα ατσάλινα γιλέκα και υπερασπίζονται τη χώρα τους, η επαίσχυντη συμμαχία, Θεός φυλάξοι, ετοιμάζεται να μας μαχαιρώσει πισώπλατα στο θέμα εφαρμογής του Μοντρέ.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι σε περίπτωση εκλογής της αντιπολίτευσης ως κυβέρνηση στην Τουρκία, ότι αναμένουμε απομάκρυνση της Άγκυρας από τη Μόσχα και αδρανοποίηση ή ακόμη και επιστροφή των S-400 σε αυτήν.

Σε τέτοια περίπτωση θα μιλούσαμε για επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας, με πιθανό απότοκο την ενεργοποίηση αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, μηδέ αποκλειομένης τις πιθανότητας αγοράς F-35 από τους Τούρκους.

Αυτή η εξέλιξη θα επηρέαζε  σταδιακά σαφώς τις Αμερικανικές θέσεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά θέματα και τυχόν επαναφορά στην προ Ερντογάν  στάση των ΗΠΑ ,αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και με το Ισραήλ προλαβαίνοντας σε βάθος χρόνου δυσοίωνες εξελίξεις.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR