Χάρκοβο
Armed Conflicts
Updated at:

Ισχυρές εκρήξεις στο Χάρκοβο! Λυσσαλέες μάχες από το πρωί-Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη "δεύτερη πρωτεύουσα"

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Χάρκοβο πριν από λίγα λεπτά μετά το χτύπημα τοπικού εργοστασίου από ρωσικό πύραυλο. Το αντίστοιχο βίντεο αναρτήθηκε στα τοπικά κανάλια Telegram από αυτόπτες μάρτυρες την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα κανάλια Telegram, η φωτιά εκδηλώθηκε στο έδαφος στρατιωτικής μονάδας στην περιοχή Industrialnaya (σταθμός μετρό KhTZ).

Ταυτόχρονα, όπως γράφαμε νωρίτερα, η Ρωσία εξαπολύει μαζική αμφίβια επίθεση δυτικά της Μαριούπολης. Ενδεχόμενη κατάληψή της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας. Επίσης Ρωσικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στο Νικολάεφ.

Ο κυβερνήτης του Χάρκοβο Όλεγκ Σινεγκούμποφ μιλά για την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο και προτρέπει τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν σε καταφύγια.

"Κάνω έκκληση στους κατοίκους της περιοχής του Χάρκοβο. Μείνετε σε καταφύγια! Η επίθεση των εχθρικών στρατευμάτων από τα ρωσικά σύνορα συνεχίζεται. Ο βομβαρδισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Να είστε προσεκτικοί και να μην εγκαταλείπετε τα μέρη ασφαλείας. Οι ένοπλες δυνάμεις αντιστέκονται ενεργά και κρατούν. Πιστεύουμε στον ουκρανικό στρατό μας. Είμαστε Ουκρανοί και υπερασπιζόμαστε το δίκιο μας", έγραψε σχετικά στο Telegram του.

Υπενθυμίζουμε ότι τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κτίρια κατοικιών δέχθηκαν πυρά στο Χάρκοβο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ηχούν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στην πόλη, οι κάτοικοι περιμένουν σε καταφύγια και περνούν τη νύχτα στο μετρό, περιμένοντας να κοπάσουν οι αεροπορικές επιδρομές από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο Χάρκοβο, κάτοικοι αναφέρουν μαζικούς πυροβολισμούς και εκρήξεις. Από τις 10:55 οι εχθροπραξίες δεν σταματούν. Σύμφωνα με κατοίκους του Χάρκοβο, οι μάχες διεξάγονται στην περιοχή της Περιφερειακής Οδού, που οδηγεί στο Μπέλγκοροντ.

Με τη σειρά του, νωρίτερα σε μια ενημέρωση, ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου, είπε ότι μια άλλη επίθεση αποκρούστηκε στο Χάρκοβο το πρωί.

"Το Χάρκοβο αντέχει, το πρωί απέκρουσαν άλλη μια επίθεση, μια απόπειρα επίθεσης. Το Χάρκοβο ήταν πάντα μια ιδιαίτερη πόλη, η δεύτερη πρωτεύουσα της Ουκρανίας - νομίζω ότι ο εχθρός δεν θα περάσει από εκεί", είπε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από το Κίεβο για να αποδείξει ότι δεν έφυγε από τη χώρα. "Είμαστε στο Κίεβο, είμαστε όλοι εδώ. Προστατεύουμε το κράτος και την ανεξαρτησία μας", λέει χαρακτηριστικά.

ΝΑΤΟ: Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία

Την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή της Μόσχας στο τραπέζι του διαλόγου ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των χωρών - μελών της Συμμαχίας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η συμμαχία αναπτύσσει δυνάμεις απόκρισης και πως θα συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR