Η χθεσινή απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις λαϊκές δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ προκάλεσε την αναμενόμενη αντίδραση στην Ουκρανία, στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και γενικότερα στη Δύση.
Ήδη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει σήμερα για την επιβολή των πρώτων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Κατά την έναρξη στο Παρίσι του φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού επισήμανε ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».
«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την απειλή κυρώσεων από τη Δύση, περιγράφοντας τις ενέργειες της ως προβλέψιμες.
«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητές τους για τη λεγόμενη “τιμωρία της Ρωσίας”. Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις ή, όπως λένε τώρα, "τη μητέρα όλων των κυρώσεων". Λοιπόν, το έχουμε συνηθίσει. Γνωρίζουμε ότι ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση, θα επιβληθούν κυρώσεις. Με ή χωρίς λόγο», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το Reuters.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να υπογράφει ένα προεδρικό διάταγμα, με το οποίο απαγορεύει οποιαδήποτε συναλλαγή, νέες επενδύσεις, εμπόριο χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς ή από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.
Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα από τη Δύση να επιβάλει «σοβαρές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, η οποία αναγνώρισε χθες την ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Η ουκρανική διπλωματία εργάζεται ενεργά στις ξένες πρωτεύουσας για να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την απόφαση του Πούτιν «προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει άμεσα πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.
Συμπλήρωσε ότι τώρα η Βρετανία θα επιβάλει ένα «άμεσο πακέτο διεθνών κυρώσεων» που μεταξύ των στόχων του θα περιλαμβάνει ορισμένα συμφέροντα στην ίδια τη Ρωσία. «Θα στοχεύουμε ρωσικά οικονομικά συμφέροντα όσο πιο σκληρά μπορούμε», είπε ο κ. Τζόνσον, καθώς και «οικονομικά συμφέροντα που υποστηρίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή». Παρέπεμψε όμως για τις λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις που θα γίνουν αργότερα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε «στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις» σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.
«Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας» δήλωσε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών μετά την αναγνώριση των δύο ρωσόφωνων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
«Η απόφαση αναγνώρισης των λεγόμενων λαϊκών δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τη Ρωσία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η Λετονία καταδικάζει αυτήν την επιθετική ενέργεια και καλεί για ισχυρή διεθνή απάντηση» έγραψε στο Twitter ο Έντκαρ Ρίνκεβιτς.
Η ΥΠΕΞ Γερμανίας καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Μόσχας και προαναγγέλλει "απάντηση"
"Η αναγνώριση από τον Πρόεδρο Πούτιν των αυτοανακηρυχθεισών "Λαϊκών Δημοκρατιών" στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρό πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση και πολιτική λύση στην τρέχουσα διένεξη. Προσπάθειες ετών στο Σχήμα της Νορμανδίας και στον ΟΑΣΕ καταστρέφονται σκοπίμως και χωρίς κατανοητό λόγο. Η δέσμευση της Ρωσίας για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης δέχεται τεράστιο πλήγμα", αναφέρεται στη δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ.
Για κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του.
Όπως επισημαίνεται «η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης "ανεξαρτησίας" των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ».
Η Ελλάδα τονίζεται ότι τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή» καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν "αυτοσυγκράτηση".
Ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη και να διατάξει να αναπτυχθούν ρωσικές "ειρηνευτικές" δυνάμεις εκεί.
Ο κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.
Σημειώνεται ότι η Σερβία, αν και έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αρνείται να συνταχθεί με τις Βρυξέλες και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σε αντάλλαγμα η Μόσχα μπλοκάρει την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας στην συνέντευξη του στο Pink υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθεί με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας -Ουκρανίας ενώ απέφυγε να καταδικάσει την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχισθείσων «Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η επίσημη θέση που εκφράζει το Βελιγράδι είναι ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν σχολιάζει την πολιτική της Ρωσίας.
Η Τουρκία είπε ότι «απορρίπτει» την απόφαση
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία θεωρεί την αναγνώριση των DPR και LPR «απαράδεκτη» και την «απορρίπτει».
«Από την αρχή της κρίσης, επιδιώξαμε ειλικρινά να μειώσουμε τις εντάσεις. Σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών μας σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα, αναφέρθηκε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις λεγόμενες δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ. τόνισε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της πολιτικής ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε μια τέτοια απόφαση της Ρωσίας απαράδεκτη. Κάνουμε για άλλη μια φορά έκκληση στα μέρη να σεβαστούν την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο", είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους επιβίβαση στο αεροπλάνο μετά την επιστροφή από μια αφρικανική περιοδεία. Τη συνέντευξη δημοσίευσε την Τρίτη το CNN Turk .
Η Αυστραλία λέει ότι η Ρωσία έχει ήδη εισβάλει στην Ουκρανία
Οι αυστραλιανές αρχές επέκριναν σκληρά την απόφαση του Κρεμλίνου. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει «άμεσα και άνευ όρων» την αναγνώρισή της για το DNR και το LNR. Ο Μόρισον είπε επίσης ότι η Ρωσία «εισέβαλε στο κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».
Η Αυστρία κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της και, όπως η Φινλανδία, είπε ότι συντονίζει την απάντησή της με την ΕΕ και συγκεκριμένα η Αυστριακή καγκελάριος δεν απέκλεισε ότι ο Nord Stream 2 θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ
Η Ιταλία, και συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο Ντράγκι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει το DNR και το LNR ως απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Η Συρία (στενός σύμμαχος Ρωσίας και Ιράν) δήλωσε πως υποστηρίζει την ρωσική απόφαση στην αναγνώριση των αποσχισθείσων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Σύριου υπουργού Εξωτερικών. «Η Συρία υποστηρίζει την απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και θα συνεργαστεί μαζί τους… Αυτό που κάνει η Δύση εναντίον της Ρωσίας είναι παρόμοιο με αυτό που έκανε εναντίον της Συρίας κατά τη διάρκεια του τρομοκρατικού πολέμου» ανέφερε η Δαμασκός.