Greek-Turkish Relations
Updated at:

Γιατί η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα- Τι ετοιμάζει η Άγκυρα;

Η Τουρκία ανέβασε πρόσφατα το στόχαστρο των προκλήσεων κατά της Ελλάδας αυξάνοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που οι δύο υποτιθέμενοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένεται να δείξουν ενότητα απέναντι στη ρωσική απειλή για την Ουκρανία.

Η Ελλάδα εξέδωσε την Πέμπτη διπλωματική διαμαρτυρία - διάβημα προς την Τουρκία για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ερντογάν, που αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Η Τουρκία θα «εντείνει τη ρητορική κατά της Ελλάδας»

Ο Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, διπλωματικός και αμυντικός αναλυτής είπε  στο Greek Reporter ότι αναμένει από την Τουρκία να εντείνει τη ρητορική της κατά της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Η Τουρκία θέλει να διευρύνει την ατζέντα των απαιτήσεών της κατά της Ελλάδας. Στοχεύει να εντάξει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών σε ένα ευρύτερο σύνολο αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), του καθεστώτος νησιών όπως το Καστελόριζο και του ελληνικού δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο».

CONTINUE READING

Ο κ.Δρούγος λέει ότι η Άγκυρα συντάσσει ένα πακέτο αιτημάτων για διάφορα ζητήματα που έχει με την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια με στόχο να παρουσιάσει την Αθήνα στη διεθνή κοινότητα ως παραβατικό κράτος που παραβιάζει συστηματικά τις διεθνείς συνθήκες.

«Τους επόμενους μήνες, αναμένω από την Τουρκία να αυξήσει την προκλητική της στάση κατά της Ελλάδας. Η ρητορική της θα είναι πιο εχθρική και θα επιδιώξει να φέρει το πακέτο των αιτημάτων στα διεθνή φόρα, συμπεριλαμβανομένων ίσως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ», λέει ο Έλληνας αμυντικός αναλυτής.

Σημειώνει ότι πολλοί αμυντικοί αναλυτές στην Αθήνα ανησυχούν ότι σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ είναι απασχολημένο με την Ουκρανία και τη Ρωσία, η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο.

Ο  κ. Δρούγος δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Πιστεύει ότι οι τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας θα ενταθούν μόνο σε επίπεδο ρητορικής με γνώμονα το διεθνές κοινό. Όπως υπογραμμίζει, «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν πει στην Τουρκία να μην πάει πολύ μακριά τη ρητορική της».

Διεθνείς συνθήκες και διαμάχη Ελλάδας Τουρκίας

Την Τρίτη ο Ερντογάν της Τουρκίας προειδοποίησε την Ελλάδα για απόπειρες οπλισμού των νησιών του Αιγαίου. «Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με καθεστώς αφοπλισμού», είπε ο Ερντογάν.

Η Ελλάδα πήρε πίσω τα νησιά Λήμνο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Σάμο, Χίο και Ικαρία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, ενώ επισήμως  απέκτησε  την κυριαρχία πάνω τους με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Μια άλλη συνθήκη που συντάχθηκε στο Λονδίνο το 1914 είχε εξαρτήσει την ελληνική κατοχή των νησιών με την αποστρατικοποίησή τους. Η Τουρκία λέει ότι εφόσον η Συνθήκη της Λωζάνης κάνει αναφορά στη συνθήκη του 1914, συνεπάγεται τους ίδιους όρους.

Η Τουρκία λέει επίσης ότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κατοχυρώνεται επίσης στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, όταν η Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία των Δωδεκανήσων.

Η Ελλάδα απορρίπτει όλες τις τουρκικές απαιτήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Μόσχα την Παρασκευή κατέστησε σαφές ότι, για παράδειγμα, η συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων δεν σχετίζεται με την Τουρκία, αλλά με τις ανησυχίες της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

«Η Σοβιετική Ένωση ήταν ο αποδέκτης  της αποστρατικοποίησης, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη και επομένως δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από αυτήν», είπε ο Δένδιας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1495009537002201090?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1495009537002201090%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fgreekreporter.com%2F2022%2F02%2F19%2Fturkey-escalates-tension-greece%2F

Η Τουρκία αποτελεί πραγματική απειλή για τα νησιά της Ελλάδας

Ο  κ. Δρούγος λέει ότι παρά τα νομικά επιχειρήματα και την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία αποτελεί πραγματική απειλή για τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί το έδαφός της.

CONTINUE READING

«Δεδομένης της εμπειρίας που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία στην Κύπρο και άλλα περιστατικά με στόχο ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο, αποφάσισε να τοποθετήσει κάποιες στρατιωτικές μονάδες στα νησιά. Δυνάμεις που είναι δυνάμεις επιπέδου  ταξιαρχίας έχουν αναπτυχθεί στα νησιά Ρόδο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν έχει αναπτυχθεί βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματική απειλή για την Τουρκία.

Το αντίθετο συμβαίνει, υποστηρίζει. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μια μεγάλη δύναμη απέναντι από τα ελληνικά νησιά, όπως την 4η Στρατιά με έδρα τη Σμύρνη, η οποία έχει επιθετικές δυνατότητες και συχνά διεξάγει ασκήσεις που περιλαμβάνουν σενάρια θαλάσσιας αποβίβασης.

Ο Δρούγος λέει ότι μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα σχεδιάζει τη δική της διπλωματική «αντεπίθεση». Σημειώνει ότι στην πρόσφατη διπλωματική διαμαρτυρία κατά της Τουρκίας, η Αθήνα περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά θεμάτων πέρα ​​από τη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ανάμεσά τους η απειλή της Τουρκίας το 1995 να πάει σε πόλεμο με την Ελλάδα ,το λεγόμενο «casus belli», εάν η Αθήνα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και τη  Ρητορική  για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε επίσης εντολή στις ελληνικές πρεσβείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να τις ενημερώσουν για την κλιμάκωση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Αναφορικά με το πού το πάει η Τουρκία, αν δηλαδή προτίθεται να  χρησιμοποιήσει την ευκαιρία  της Ουκρανικής κρίσης για να ξεκινήσει μια περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στο Αιγαίο ή ότι οι τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας θα ενταθούν μόνο σε επίπεδο ρητορικής με αποδέκτη τη διεθνή κοινή γνώμη, μένει να το δούμε στη συνέχεια

Σε  πρόσφατη επιτελική ανάλυση-άρθρο μας  αναφερόμασταν  διεξοδικά σε σαφείς ενδείξεις " ότι η Τουρκία ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο".

"Η κατάσταση στην Ουκρανία, η κακή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και η δημοσκοπική πτώση του Ερντογάν είναι πολύ πιθανό, να οπλίσουν το χέρι του Ερντογάν στο Αιγαίο, προκαλώντας θερμό επεισόδιο, προκειμένου να παρατείνει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει αν διεξαχθούν στην ώρα τους", είχαμε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό σημείο για τις περαιτέρω εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά  θα αποτελέσει η στάση της τουρκικής αντιπροσωπείας στο νέο, τον  64ο, γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου.

 Έτσι στην υποθετική περίπτωση δημιουργίας  προβλήματος ή και πρόωρης αποχώρησης λόγω  δήθεν αδιεξόδου στις συνομιλίες  από πλευράς της τουρκικής αντιπροσωπείας, αυτό θα αποτελεί ένδειξη περαιτέρω κλιμάκωσης της προκλητικότητας από πλευράς Τουρκίας.

Ωστόσο, το αντίθετο, δηλαδή η ομαλή διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών δεν θα σημάνει ύφεση της τουρκικήςεπιθετικότητας, αφού πάμπολες φορές οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια τέτοιων ή ακόμη και επαφών σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο, προβαίνουν σε μαζικές παραβιάσεις του ΕΕΧ, κάτι το οποίο αναμένουμε και τώρα. 

https://www.youtube.com/watch?v=fmIS6rHg2B4

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR