Russia
Updated at:

Εισβολή μέσω Τσερνόμπιλ; Εντοπίστηκε πλωτή γέφυρα στο λευκορωσικό τμήμα του ποταμού Πρίπιατ (Βίντεο & Εικόνες)

Εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών ότι το Κρεμλίνο μπορεί σύντομα να εξαπολύσει μια νέα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, πρόσφατες δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια πλωτή γέφυρα σε ένα δυνητικά στρατηγικό τμήμα του ποταμού Πρίπιατ στη Λευκορωσία. Αυτή ήταν πολύ πιθανό να κατασκευάστηκε από ρωσικές δυνάμεις, πιθανώς σε συνεργασία με λευκορωσικές μονάδες.

Δεν είναι σαφές εάν αυτή η προσωρινή γέφυρα είναι ακόμα στη θέση της, αλλά η εμφάνισή της, έστω και για λίγο, είναι αξιοσημείωτη και ασυνήθιστη καθώς αυτό το τμήμα του ποταμού βρίσκεται λιγότερο από δυόμισι μίλια βόρεια των ουκρανικών συνόρων και βρίσκεται επίσης μέσα στο Κρατικό Ραδιοοικολογικό Αποθεματικό Polesie της Λευκορωσίας.

Αυτή είναι μια περιοχή που γειτνιάζει με τη ζώνη αποκλεισμού στην Ουκρανία, όταν και οι δύο περιοχές είχαν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό από ραδιενεργό κύμα ως αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986.

https://twitter.com/ameliairheart/status/1493744616448970755?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493744616448970755%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F44319%2Fpontoon-bridge-appears-in-chernobyl-exclusion-zone-that-could-give-russia-unique-access-to-ukraine

Δορυφορικές εικόνες από τα Planet Labs που δείχνουν τη γέφυρα άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προχθες. Μια ανασκόπηση των εικόνων που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία από αυτήν την περιοχή του ποταμού Πρίπιατ, δείχνει ότι το άνοιγμα ανεγέρθηκε κάποια στιγμή μεταξύ 14 και 15 Φεβρουαρίου 2022. Μια άλλη λήψη από τις 13 Φεβρουαρίου δείχνει ότι είχε γίνει δουλειά εκ των προτέρων για να καθαριστούν περιοχές και στις δύο πλευρές του ποταμού για τη γέφυρα.

Βίντεο και φωτογραφίες έχουν εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις εξοπλισμένες με PMP, καθώς και συστήματα TMM-3, μεταξύ πολλών άλλων, στη Λευκορωσία και σε περιοχές της δυτικής Ρωσίας.

https://twitter.com/GirkinGirkin/status/1493540834100318209?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493730910306512901%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F44319%2Fpontoon-bridge-appears-in-chernobyl-exclusion-zone-that-could-give-russia-unique-access-to-ukraine

Τα PMP και TMM-3, που είναι και τα δύο συστήματα της σοβιετικής εποχής, αποτελούνται από τυποποιημένα τμήματα που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν πλήρεις γέφυρες μεταβλητού μήκους.

Τα παρακάτω βίντεο είναι από άσχετες με το γεγονός ρωσικές ασκήσεις, αλλά δείχνουν πώς χρησιμοποιούνται τα συστήματα γέφυρας PMP και TMM-3:

Η ανάπτυξη αυτών των μονάδων γεφύρωσης είναι μέρος μιας μαζικής ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία και στη γειτονική Λευκορωσία, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο.

Οι αρχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας συνεχίζουν να επιμένουν ότι όλα αυτά είναι για ασκήσεις, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι αυτές οι ασκήσεις θα αποτελέσουν το ιδανικό κάλυμμα για τις προετοιμασίες για μια νέα, μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η κατασκευή αυτής της γέφυρας στον ποταμό Πρίπιατ, συνδέεται με στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας γύρω από την Ουκρανία.

Στις 12 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι «μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων [θα εκπαιδεύονταν για να] αποκρούσουν χτυπήματα μέσω αεροπορικών επιθέσεων ενός συμβατικού εχθρού, θα επεξεργάζονταν θέματα διατήρησης της ικανότητας επιβίωσης, απόσυρσης και κατοχής αμυντικών γραμμών, διασχίζοντας ένα υδάτινο φράγμα (τον ποταμό Πρίπιατ)», σύμφωνα με επίσημη ανάρτησης στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Telegram. Δεν είναι σαφές εάν οι λευκορωσικές δυνάμεις εμπλέκονται ή συμμετείχαν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης γέφυρας.

https://twitter.com/ChristopherJM/status/1494063690479456257?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1494063690479456257%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F44319%2Fpontoon-bridge-appears-in-chernobyl-exclusion-zone-that-could-give-russia-unique-access-to-ukraine

Δεν είναι σαφές εάν η γέφυρα είναι ακόμα εκεί τώρα. Οι δορυφορικές εικόνες ραντάρ αυτής της τοποθεσίας που λαμβάνονται σήμερα από τον εμπορικό πάροχο Sentinel Hub υποδηλώνουν ότι έχει ήδη αναλυθεί, αν και η εικόνα ραντάρ από μόνη της δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστο συμπέρασμα. Ακόμα κι αν συμβαίνει αυτό, το γεγονός ότι θα μπορούσε να αφαιρεθεί τόσο γρήγορα και να ανεγερθεί με τέτοια ταχύτητα, αρχικά, υπογραμμίζει πόσο εύκολο θα ήταν να επανατοποθετηθεί στην ίδια θέση στο μέλλον.

Η απόφαση για την ανέγερσή της γέφυρας εντός του Πολιτειακού Ραδιοοικολογικού Αποθέματος Polesie είναι εξαιρετικά περίεργη. Υπάρχουν περιοχές του ποταμού Πρίπιατ, που εκτείνεται από την Ουκρανία σε όλο σχεδόν το μήκος της νότιας Λευκορωσίας προς τα πολωνικά σύνορα, που δεν βρίσκονται εντός αυτής της ζώνης, για να μην αναφέρουμε άλλα ποτάμια και υδάτινα σώματα όπου τα στρατεύματα θα μπορούσαν να ασκήσουν επιχειρήσεις γεφύρωσης.

Επιπλέον, ενώ οι ακριβείς κίνδυνοι για την υγεία των στρατευμάτων που δρουν σε αυτό το τμήμα της εφεδρείας είναι ασαφείς, είναι πολύ πιθανό ότι έπρεπε αρχικά να είχε γίνει κάποια εργασία για να διαπιστωθεί ότι η περιοχή ήταν σχετικά ασφαλής.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν τη δική τους εκπαίδευση στην πόλη Πρίπιατ, η οποία βρίσκεται κοντά στον πλέον ανενεργό πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και υπήρξε πόλη-φάντασμα από τότε που σημειώθηκε η καταστροφή εκεί, αλλά μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή που ελέγχεται για να βεβαιωθεί ότι ήταν καθαρή από ραδιενεργά hotspot.

Εκείνη την εποχή, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτή η άσκηση είχε πραγματοποιηθεί στο Πρίπιατ επειδή παρουσίαζε μια ιδανική αστική περιοχή του πραγματικού κόσμου για εξάσκηση στην οποία έτυχε επίσης να στερείται εντελώς αμάχων. Είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για απειλές για το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, συγκεκριμένα, ή την περιοχή γενικότερα.

«Αυτή η περιοχή είναι πολύ δύσβατη, με δάση, βάλτο, ποτάμια. Είναι αρκετά περίπλοκη για να κινηθεί κανείς με τα πόδια, πόσο μάλλον με ένα τανκ», είπε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov στους δημοσιογράφους που είχαν παρακολουθήσει τις ασκήσεις. «Και μην ξεχνάτε ότι ακόμα από την καταστροφή παραμένουν ορισμένες περιοχές με υψηλή ραδιενέργεια στη διαδρομή από τη Λευκορωσία».

Όπως αναφέρει το The War Zone, δεν είναι γνωστό αν η εκτίμηση της ουκρανικής κυβέρνησης για την κατάσταση έχει αλλάξει από τότε. Τα σχόλια του Ρέζνικοφ νωρίτερα αυτόν τον μήνα υπογραμμίζουν πώς η αποστολή δυνάμεων μέσω αυτής της περιοχής στην Ουκρανία, εάν είναι δυνατόν, θα μπορούσε να είναι πολύ επωφελής για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μελλοντικής πιθανής επέμβασης, δεδομένου ότι θεωρείται απίθανος φορέας για επίθεση.

https://twitter.com/RALee85/status/1493827898628841474?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493827898628841474%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F44319%2Fpontoon-bridge-appears-in-chernobyl-exclusion-zone-that-could-give-russia-unique-access-to-ukraine

Οι δυνατότητες γεφύρωσης θα ήταν ουσιαστικές για οποιαδήποτε επίθεση σε αυτήν την περιοχή, η οποία θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις εξαιρετικά στρατηγική πρόσβαση σε μια πρόσθετη διαδρομή προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας από το βορρά.

Η ξαφνική εμφάνιση τώρα αυτής της γέφυρας πάνω από τον ποταμό Πρίπιατ τόσο κοντά στην Ουκρανία είναι σίγουρα ανησυχητική και ένα σημάδι, ό,τι κι αν συμβεί στο μέλλον, ότι αυτή η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR