Economy

Γεω-οικονομικός “Αρμαγγεδών” Ρωσίας-Κίνας: Πετρελαϊκό Deal 80 δις-Πώς μπαίνουν στην θέση του οδηγού

Σε προ δεκαημέρου άρθρο αποκαλύψαμε πως Μόσχα και Πεκίνο τα βρήκαν για το απόλυτο ενεργειακό σάρωμα.

Αναφερθήκαμε κυρίως στο φυσiκό αέριο. Η Ρωσία συμφώνησε σε ένα συμβόλαιο 30 ετών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού και θα διακανονίσει τις νέες πωλήσεις φυσικού αερίου σε ευρώ, ενισχύοντας μια ενεργειακή συμμαχία με το Πεκίνο εν μέσω των τεταμένων σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση για την Ουκρανία και άλλα ζητήματα.

Μόνο που Ρωσία και Κίνα υπέγραψαν τεράστιες συμφωνίες και για το πετρέλαιο εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στην Ουκρανία.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Μόσχας, η Rosneft, υπέγραψε μια δεκαετή συμφωνία ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 100 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πετρελαίου στην China National Petroleum Corporation (CNPC).

Αυτή η αύξηση του όγκου και των μηχανισμών παράδοσης αργού πετρελαίου στην Κίνα αποτελεί μέρος μιας ευρείας στρατηγικής για την παράκαμψη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό των επιπτώσεων των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αυτή η πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας παρέχει χρηματοδότηση στη Ρωσία από την Κίνα, ανεξάρτητα από πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

 

Χωρίς ταβάνι

 

Περίπου την ίδια στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε την πρώτη του προσωπική συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια -στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο- και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει "κανένα όριο" στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ρωσική και κινεζική φιλία, ένα πλήθος νέων τεράστιων συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και όχι μόνο ανακοινώθηκε από τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων και στις δύο πλευρές.

Ο Simon Watkin, πρώην ανώτερος διαπραγματευτής και πωλητής συναλλάγματος, οικονομικός δημοσιογράφος και συγγραφέας αναλύει διεξοδικά στο νέο του βιβλίο για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, τονίζοντας πως οι δύο χώρες εργάζονται με ολοένα και πιο συντονισμένο τρόπο τα τελευταία χρόνια σε πολλαπλούς επιχειρησιακούς χώρους, όλα με κεντρικό στόχο την αποδυνάμωση της δεσπόζουσας παγκόσμιας θέσης ισχύος των ΗΠΑ και στη συνέχεια την αντικατάστασή τους σε αυτόν τον ρόλο.

Αυτή η συντονισμένη στρατηγική δεν ήταν πουθενά πιο εμφανής περί του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από ό,τι στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά τη μονομερή απόσυρση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) με το Ιράν τον Μάιο του 2018. Η επακόλουθη αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του 2021, και στη συνέχεια το "τέλος της πολεμικής αποστολής" στο Ιράκ τον Δεκέμβριο του 2021, έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του άξονα Ρωσίας-Κίνας ότι η επίτευξη του στόχου τους θα είναι μόνο θέμα χρόνου, εκτιμάει ο αναλυτής.

 

Πως κατακτούν την Μέση Ανατολή

 

Η τελευταία συγκεκριμένη σειρά συμφωνιών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που ανακοινώθηκαν μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας είναι ευρείας κλίμακας και εξαιρετικά σημαντικές για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και βασίζονται στην αδιάκοπη ανάπτυξη του ενός έργου μετά το άλλο στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, ιδίως από τις δύο χώρες στο Ιράν και το Ιράκ. Αυτές οι δύο χώρες της Μέσης Ανατολής προσφέρουν ένα πολύ μεγαλύτερο έπαθλο όσον αφορά τα αποθέματα, τη χωρητικότητα, το πλεονάζον δυναμικό και την πιθανότητα ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων τόσο στον τομέα του πετρελαίου όσο και στον τομέα του φυσικού αερίου από ό,τι η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον Γούτκιν η Κίνα έχει επικεντρωθεί πρόσφατα στην υπογραφή πολλαπλών συμφωνιών με το Ιράκ, ορισμένες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων που προκαλούν αίσθηση, αλλά πολλές περισσότερες με το πιο αφανές μοντέλο των μεμονωμένων αναθέσεων σε κινεζικές εταιρείες που ελάχιστοι έχουν ακούσει ποτέ, αλλά όλες πλήρως κρατικά υποστηριζόμενες και χρηματοδοτούμενες από το κράτος (κάθε εταιρεία στην Κίνα λειτουργεί ως μέρος του κρατικού μηχανισμού).

Το Πεκίνο έχει την πολυτέλεια να επικεντρωθεί στο Ιράκ τώρα, δεδομένου ότι θεωρεί ήδη το Ιράν - μέσω της συνολικής 25ετούς συμφωνίας του με την Τεχεράνη - ως "de facto πελατειακό κράτος", δήλωσε αποκλειστικά στο OilPrice.com την περασμένη εβδομάδα ανώτερο στέλεχος της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου που συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν.

Στοχεύοντας να αξιοποιήσει την πολιτική ασάφεια που επιδεικνύουν όλο και περισσότερο αρκετά κράτη της Μέσης Ανατολής, τα οποία προηγουμένως θα μπορούσαν με σαφήνεια να θεωρηθούν σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Κίνα προσπάθησε επίσης να συνάψει μαζί τους συμφωνίες τύπου "Hotel California" ήτοι "Μπορείτε να φύγετε όποτε θέλετε/αλλά δεν μπορείτε ποτέ να φύγετε" - μέσω της χρηματοδότησης που σχετίζεται με το πολυετές σχέδιο κατάληψης της εξουσίας της, "Belt & Road". Εν τω μεταξύ, η Ρωσία επικεντρώνεται επί του παρόντος περισσότερο στο Ιράν - μια πολιτική εστίαση που συμφωνήθηκε με την Κίνα, σύμφωνα με την πηγή του Ιράν - συνεχίζοντας να εργάζεται μαζί του στη Συρία και σε διάφορες εξελίξεις σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Δεκαετή συμφωνία ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων

 

Σύμφωνα με τις επίσημες κρατικές ανακοινώσεις από τη Ρωσία και την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, στον τομέα του πετρελαίου, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Μόσχας, η Rosneft, υπέγραψε μια δεκαετή συμφωνία ύψους 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την προμήθεια της China National Petroleum Corporation (CNPC) με 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου (λίγο πάνω από 200.000 βαρέλια την ημέρα), που θα μεταφέρονται από το Καζακστάν σε μονάδες διύλισης στη βορειοδυτική Κίνα. Αυτό θα συμβεί παράλληλα με τις άλλες εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου προς την Κίνα και το 2021, οι ρωσικές αποστολές αργού πετρελαίου μέσω αγωγών προς την Κίνα ήταν 40 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι (λίγο πάνω από 800.000 βαρέλια ημερησίως), σύμφωνα με τον ρωσικό διαχειριστή αγωγών Transneft. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση της ροής της κύριας οδού εξαγωγής αργού πετρελαίου της Ρωσίας προς την Κίνα - τον αγωγό 80 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ετησίως (περίπου 1,6 εκατομμύρια 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) Ανατολικής Σιβηρίας-Ειρηνικού Ωκεανού που μεταφέρει το πετρέλαιο απευθείας στην Κίνα, καθώς και μέσω του λιμανιού του Κοζμίνο.

Αυτή η αύξηση του όγκου και των μηχανισμών παράδοσης αργού πετρελαίου στην Κίνα αποτελεί μέρος μιας ευρείας στρατηγικής για την καταστρατήγηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό των επιπτώσεων των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη μετά την κατάληψη της Κριμαίας, όπως επίσης εξετάζεται διεξοδικά στο νέο μου βιβλίο, την οποία το Κρεμλίνο θεωρούσε πάντοτε ως "δοκιμαστική λειτουργία" για την κατάληψη ολόκληρης της χώρας. Ένα στοιχείο αυτού ήταν η ταχεία ανάπτυξη από τη Rosneft της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR), η οποία επιτρέπει τη σχετικά απρόσκοπτη παράδοση αργού πετρελαίου στην Κίνα. Η Rosneft προωθεί επίσης επί του παρόντος ενεργά την ανάπτυξη του έργου Vostok Oil στον Άπω Βορρά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το σύμπλεγμα Vankor, το μπλοκ Zapadno-Irkinsky, την ομάδα κοιτασμάτων Payakhskaya και το σύμπλεγμα East Taimyr.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft και στενός φίλος και σύμβουλος του Πούτιν, Igor Sechin, υποσχέθηκε επίσης ότι το έργο Vostok Oil και η συνακόλουθη κατασκευή του NSR θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας "νέας επαρχίας πετρελαίου και φυσικού αερίου" στη χερσόνησο Taymyr της Σιβηρίας, με το πλήρες έργο να αντιπροσωπεύει συνολική επένδυση ύψους 10.000 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (135 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένων δύο αεροδρομίων και 15 "βιομηχανικών πόλεων". Ο Sechin πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις της Rosneft στην Αρκτική θα παράγουν τελικά 100 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως, με 30 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου να αποστέλλονται από την Αρκτική κατά μήκος του NSR μόνο από τώρα έως το 2024.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, η κύρια ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ήταν ότι ο ρωσικός κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου, η Gazprom, υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως (bcm/y) στην CNPC, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο.

Πολλαπλά κέρδη

 

Αυτή η πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας παρέχει χρηματοδότηση στη Ρωσία από την Κίνα, ανεξάρτητα από πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της πολυδιαφημισμένης απαγόρευσης από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT - οι οποίες, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικές.

Από την άλλη πλευρά, παρέχει στην Κίνα ένα αυξανόμενο ποσοστό του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει την προσπάθειά της να ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ το αργότερο έως το 2030.

Είναι ήδη η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, η μεγαλύτερη μεταποιητική οικονομία και η μεγαλύτερη εμπορική χώρα. Οποιαδήποτε ενδιάμεσα κενά, τόσο στον τομέα της χρηματοδότησης για τη Ρωσία όσο και στον τομέα των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου για την Κίνα, μπορούν να καλυφθούν όλο και περισσότερο από τη συνεργασία πολιτικά διφορούμενων κρατών σε όλο τον κόσμο, ιδίως μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Μέσης Ανατολής, εκτιμάει ο αναλυτής Simon Watkin και καταλήγει πως όχι μόνο αποτελούν δεξαμενές φυσικών ενεργειακών πόρων για την αναπτυξιακή μηχανή της Κίνας, αλλά είναι και η προφανής αυξημένη προθυμία τους να μεταπηδήσουν μακριά από τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι επικεντρωμένες στο δολάριο, που θα εξουδετερώσει τη μοναδική πιο αποτελεσματική δύναμη που εξακολουθούν να έχουν οι ΗΠΑ στον κόσμο σήμερα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR