Middle East
Updated at:

Γεωοικονομική θηλιά στους Κούρδους! Γιατί Ιράκ και Τουρκία προσπαθούν να ''στραγγαλίσουν'' ενεργειακά το κουρδικό μόρφωμα στο Β. Ιράκ

Δικαστήριο του Ιράκ εξέδωσε απόφαση με την οποία το Κουρδιστάν πρέπει να στείλει όλο το πετρέλαιο του στη Βαγδάτη .

Συγκεκριμένα, η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε, ότι η κουρδική κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει όλο το αργό της πετρέλαιο από την KRG και τις γειτονικές περιοχές απευθείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που εκπροσωπείται από το υπουργείο πετρελαίου στη Βαγδάτη.

Η απόφαση κήρυξε επίσης άκυρες όλες τις συμβάσεις της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης με εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών εξερεύνησης, εξόρυξης, εξαγωγής και πωλήσεων. 

CONTINUE READING

Το ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ιράκ προέβη στην παρακάτω ενέργεια χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό τον νόμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της αυτόνομης περιοχής.

Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG) αναπτύσσει πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση  του Ιράκ και το 2007, δημιούργησε τον δικό της νόμο για το πετρέλαιο που καθόριζε τον τρόπο διαχείρισης των πόρων από την περιοχή.

Αυτό έρχεται μια ημέρα αφότου η γαλλική Total Energies (TTEF.PA) και η Βαγδάτη συνήψαν συμφωνία 27 δισ. δολαρίων με την ελπίδα να αντιστρέψουν την έξοδο των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών από τη χώρα, ανέφερε το Reuters.

Το Ιράκ περίμενε ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή από τον Μάρτιο και μετά.

Ο ηγέτης του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, περιέγραψε την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου ως «καθαρά πολιτική» και αντίθετη με το ομοσπονδιακό σύνταγμα του Ιράκ.

«Ο στόχος της απόφασης του δικαστηρίου είναι να εναντιωθεί στην περιοχή του Κουρδιστάν και το ομοσπονδιακό σύστημα στο Ιράκ», είπε ο Μπαρζανί, ο ηγέτης του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

«Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις του Ιράκ και της περιοχής του Κουρδιστάν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να συμφωνήσουν για το ζήτημα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Μπαρζανί σε δήλωση.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι πολύτιμα για την οικονομία του Ιράκ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Το 2020, το Ιράν παρήγαγε λιγότερο από δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, χαμηλό 40 ετών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Law Reviews, εάν η περιοχή του Κουρδιστάν «ήταν μια ανεξάρτητη χώρα, η ποσότητα των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα την τοποθετούσε ανάμεσα στις 10 κορυφαίες πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες στον κόσμο».

Η κουρδική περιοχή παραδίδει 250.000 από τα περισσότερα από 400.000 βαρέλια πετρελαίου  παραγωγής της ημερησίως στη Βαγδάτη, σε αντάλλαγμα για το μερίδιό της στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ της Βαγδάτης και της κουρδικής πρωτεύουσας Ερμπίλ, ανέφερε το AFP.

Το μερίδιο  που κατακρατείται από την κουρδική περιοχή χρησιμοποιείται για την πληρωμή των μισθών Κούρδων δημοσίων υπαλλήλων και μαχητών Πεσμεργκά.

Η απόφαση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μακροχρόνιες εντάσεις, με τις κουρδικές αρχές να είναι απίθανο να συμμορφωθούν, δεδομένων των ετών διαφωνιών για το μερίδιο της Βαγδάτης στο κουρδικό πετρέλαιο

Το καθεστώς του Κιρκούκ

Πρίν από δύο μήνες ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar δήλωσε: "Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκμένων στο Κιρκούκ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί πολύ στενά"

Ο Toύρκος δημοσιογράφος Taha Dağlı, ο οποίος αξιολόγησε τη δήλωσή του έκανε ένα αξιοσημείωτο σχόλιο για τις εξελίξεις στην περιοχή αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Κατά τη διάρκεια της εισβολής του 2003, ο κυβερνήτης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, ετοίμασε ένα Σύνταγμα. Οι σιίτες ήρθαν στο προσκήνιο. Η επιρροή των Κούρδων αυξήθηκε, ενώ  οι Τουρκμένοι αγνοήθηκαν σχεδόν εντελώς.

Το καθεστώς του Κιρκούκ έμεινε ασαφές  σύμφωνα με το άρθρο 140 αυτού του συντάγματος, ενώ  ακόμη και τώρα εξακολουθεί να παραμένει αυτή η  πολύ σημαντική για τα τουρκικά συμφέροντα ασάφεια.

Το 2017, η κυβέρνηση Μπαρζανί προχώρησε σε "πειρατικό δημοψήφισμα.", ενώ  διόρισε κυβερνήτη στο Κιρκούκ και προσπάθησε να  το εντάξει στην κυριαρχία του. Όταν όμως  η ιρακινή κυβέρνηση αντέδρασε, αυτός υποχώρησε.

Οι Πεσμεργκά ενδέχεται να γαντζωθούν ξανά το Κιρκούκ με το πρόσχημα της αβεβαιότητας μετά τις εκλογές στο Ιράκ και τον DAESH."

Μετά την απόφαση  του Συνταγματικού δικαστηρίου του Ιράκ που προαναφέραμε διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στο Β. Ιράκ με έμφαση στο πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα Κιρκούκ, του οποίου σημειωτέον η ποιότητα είναι εξαιρετική λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε θείο και του γεγονότος ότι τα στρώματα των υδρογονανθράκων βρίσκονται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους.

Αυτοί οι δύο παράμετροι καθιστούν το κόστος εξόρυξης  του πετρελαίου χαμηλό και πολύ συμφέρον.

Οι  Κούρδοι Πεσμεργκά του Β. Ιράκ έχουν δημιουργήσει τακτικό στρατό επιπέδου 2 Ταξιαρχιών, με πολεμικό υλικό και οπλικά συστήματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ.

Τυχόν ένταξη του Κιρκούκ στην επικράτεια του Κουρδικού μορφώματος  του Β. Ιράκ, αυτεπάγγελτα θα σήμαινε και ανεξαρτητοποίησή του από την τουρκική επιρροή και φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου επιθυμητό στην Άγκυρα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Έχοντας ως πάρα πολύ πιθανή την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία το 2022, οι παραπάνω εξελίξεις  θα περιθωριοποιήσουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία, η οποία θα δει δύο κουρδικά ημιαυτόνομα κράτη στο Β. Ιράκ και στη ΒΑ Συρία να υπάρχουν στα νοτιοανατολικά της σύνορα, τα οποία θα έχουν στα εδάφη τους πετρελαιοπηγές  και άρα οικονομική αυτονομία και τα οποία θα αποτελούν εδαφική συνέχεια το ένα του άλλου.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αντιτάσσεται και το Ιράκ, το οποίο θέλει να στραγγίξει από το πετρέλαιό του το κουρδικό του τμήμα 

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο  κουρδικό Β. Ιράκ σε συγγερασμό με ανάλογη επιχείρηση του Ιράκ είναι πάρα πολύ πιθανό να επισυμβεί μελλοντικά, αφού ούτε οι Κούρδοι του Β. Ιράκ αναμένεται να εκτελέσουν την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου του Ιράκ, αλλά ούτε συμφέρει Τουρκία και Ιράκ ένα αυτόνομο οικονομικά και πετρελαϊκά Κουρδικό κράτος

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι η περιοχή των Κούρδων στη Βόρεια-Συρία και στο Βόρειο Ιράκ έχει ιδιαίτερη γεωγραφική σημασία για τον "δρόμο του μεταξιού", αφού από αυτές διέρχεται υποχρεωτικά η όδευση του από Κίνα-Ιράν-Ιράκ-Τουρκία -ΕΕ

Αυτός θα είναι και ένας επιπλέον σημαντικός  λόγος που Τουρκία-Ιράκ-Κούρδοι-Ρωσία- ΗΠΑ-Κίνα θα εμπλακούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο "Κουρδικό ζήτημα"

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR