«Είναι ολοφάνερο ότι κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του "πλέγματος μέτρων"», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Γι' αυτό και παρατηρείται να συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών του «κουαρτέτου του Μινσκ», να διαβάζουν το ίδιο και το αυτό κείμενο και «να αδυνατούν να καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση», σχολίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ «σαν σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς επτά χρόνια από τη στιγμή που Κίεβο, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, καθώς και με τη συνδρομή του "σχήματος της Νορμανδίας" (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), υπέγραψαν το "πλέγμα μέτρων", το οποίο κατέστη μοναδική και χωρίς εναλλακτικές βάση της διευθέτησης της ενδοουκρανικής κρίσης» και εν συνεχεία, «μετά την έγκρισή του με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέστη μέρος του διεθνούς δικαίου, υποχρεωτικό προς εφαρμογή».
«Το Κίεβο σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του»
«Πριν από επτά χρόνια οι πλευρές της σύγκρουσης συμφώνησαν για τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τη γραμμή της αντιπαράταξης, παραχώρηση στο Ντονμπάς (σ.σ. ενιαία ονομασία μεγάλου τμήματος της ΝΑ Ουκρανίας) ειδικού καθεστώτος εντός της Ουκρανίας και στους κατοίκους του αμνηστία, διεξαγωγή συνταγματικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αποκέντρωση, αποκατάσταση των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέρει με ειδική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διαπιστώνει ότι «δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το Κίεβο συνεχίζει να σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του, επιδεικνύοντας το αυτό δημοσίως υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του».
Η Μ. Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι προ ημερών «ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι "κανένα ειδικό καθεστώς, όπως φαντάζεται η Ρωσία, κανένα δικαίωμα βέτο δεν θα υπρξει", αλλά και ότι δεν προβλέπεται διάλογος με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ από τις συμφωνίες του Μινσκ» και αναρωτήθηκε εάν γνωρίζουν ανάγνωση, καθώς «όλα αυτά δεν είναι προφορικές υποχρεώσεις, αλλά κείμενο, το οποίο είναι προσιτό και μπορεί να διαβαστεί».
Να μην ασχολούνται με ερμηνείες
«Η Ρωσία τα διαβάζει αυτά ακριβώς όπως είναι εκεί γραμμένα και θα ήταν πολύ ευτυχής εάν και οι υπόλοιποι μετέχοντες και υπογράφοντες των συμφωνιών και τα μέλη της ίδιας της διαδικασίας επίσης βασίζονταν όχι στη θεώρησή τους, αλλά στο κείμενο», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετική πρακτική για όλους όσους κηρύσσουν το δίκαιο να βασίζονται στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου και όχι να ασχολούνται με ερμηνείες», όπως και ότι το κείμενο αυτό των συμφωνιών του Μινσκ συνομολογήθηκε «από δραστήριους και υγιαίνοντες τώρα μετέχοντες της πολιτικής διαδικασίας. Αυτό συνέβη, συμπλήρωσε υπό την παρακολούθηση τηλεοπτικών καμερών και εξηγήθηκε μετά την υπογραφή του, μεταξύ άλλων και από Ουκρανούς αξιωματούχους».
Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης υπογράμμισε ότι τόσο ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Παύλο Κλίμκιν έκαναν λόγο για «άλμα, που έλαβε χώρα στο διπλωματικό πεδίο κατά την υπογραφή των εγγράφων αυτών, ενώ σχολίαζαν με σαφήνεια τι ήταν εκεί γραμμένο και πώς πρέπει να διαβαστεί».
Στο «πλέγμα μέτρων» «αναφέρεται ευθέως η αναγκαιότητα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με το Ντονμπάς τα ζητήματα, που αφορούν στο μέλλον του», σημειώνει η Μ. Ζαχάροβα, η οποία εκφράζει τη λύπη της γιατί «η υποτιμητική αντιμετώπιση του "πλέγματος μέτρων" ενισχύεται από ποιους, από εκείνους, που βρίσκονται πίσω από το Κίεβο ή μάλλον δραστήρια το μεταχειρίζεται και λόγος φυσικά γίνεται για τους Αμερικανούς καθοδηγητές».
«Δυο μέτρα και δύο σταθμά»
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επικρίνει στην τοποθέτησή της την εκδοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ «μπορούν να υλοποιηθούν, μόνον εάν βρεθεί η δέουσα χρονική σειρά», εκτιμώντας ότι «είναι περίεργο, που οι ΗΠΑ επιχειρούν να εντοπίσουν τη "χρονική σειρά" σε ένα έγγραφο, όπου περιγράφεται σαφώς η ακολουθία των βημάτων όλων των πλευρών». Κατά την εκτίμηση της Ρωσίδας εκπροσώπου «παρόμοιες δηλώσεις και ειδικά η σύμπτωσή τους, αποκαλύπτουν ένα πράγμα: ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της επανεξέτασης του "πλέγματος μέτρων" και αυτό εγκυμονεί την καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ «όλα αυτά ενθαρρύνουν το καθεστώς του Κιέβου σε περαιτέρω αρνητικά κατορθώματα ως προς τον πληθυσμό του πρωτίστως, το διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική».
«Δυστυχώς δεν ακούμε την πρέπουσα αντίδραση στις δηλώσεις της ουκρανικής ηγεσίας και του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τους συναδέλφους μας στο "σχήμα της Νορμανδίας", τη Γερμανία και τη Γαλλία», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και σταθμά», καθώς «στα λόγια εκφράζεται ετοιμότητα συνδρομής της διευθέτησης, γίνεται λόγος για κάποια αποκλιμάκωση, καλούνται άπαντες να κάνουν ο,τιδήποτε, ενώ στην πραγματικότητα απλώς παρέχεται υποστήριξη και "φουλάρεται" το Κίεβο με όπλα και αγνοούνται τα βάσανα των κατοίκων του Ντονμπάς».