National affairs
Updated at:

Συζήτηση στη Βουλή για Rafale, Belh@rra & γερμανικές τορπίλες-Παναγιωτόπουλος: Αυτήν την στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις και για τις ανάγκες του Στρ.Ξηράς -Δρίτσας: Playmobil τα Leopard (upd)

Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Διονύσιος Χατζηδάκης και Γεώργιος Τσίπρας.

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει κατατέθηκαν στη Βουλή οι τρεις συμβάσεις που αφορούν:

- Την προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

- Την αγορά 44 γερμανικών τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.

- Την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

Σήμερα λοιπόν έγινε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση των τριών συμβάσεων, την Δευτέρα στην Ολομέλεια, ενώ την ερχόμενη Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ψηφιστούν από την Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της ΝΔ,  Δ,.Χατζηδάκης υποστήριξε  πως έχει σημασία όταν παίρνεις ένα υλικό πρέπει να το συντηρείς. Αποκάλυψε δε πως έχουμε τις ίδιες τορπίλες "με όταν ήμουν Σημιαοφόρος το '70" , και πρόσθεσε: "δώσαμε 500 εκατομμύρια για τα Orizon αλλά δεν λύσαμε το θέμα των τορπιλών". 

Για τα Rafale είπε πως "χρειάζονται τουλάχιστον 24 , αυτά τώρα θα έχουν ένα βλήμα, πρέπει να εξασφαλίσουμε τον εναέριο χώρο της Ελλάδος γιατί ούτε τα πλοία αλλιώς δεν μπορούν να εξέλθουν από το Ναύσταθμο, αν και οι Belharra θα μπορούν". 

Τόνισε πως όλες οι αγορές έγιναν χωρίς μεσάζοντες! 

Ο κ. Παπαναστάσης από το ΚΚΕ από την πλευρά του μίλησε για προσπάθεια να καλλιεργηθεί πανηγυρικό κλίμα και τόνισε : " Εμείς δεν είμαστε μαζί σας, ελλοχεύουν κίνδυνοι για γενικευμένη αιματοχυσία την περιοχή και αναφέρομαι στην Ουκρανία. Αυτό για το οποίο γιορτάζετε σήμερα είναι τμήμα αυτού του παζλ και πληρωμένο από τον ιδρώτα των Ελλήνων εργαζομένων."

"Τι στην ευχή συμμαχία είναι το ΝΑΤΟ όταν ο ένας σύμμαχος κινδυνεύει από τον άλλον, και οι σύμμαχοι εξοπλίζουν άλλοι την Τουρκία άλλοι την Ελλάδα" πρόσθεσε. Οι πραγματικές δαπάνες δεν έχουν σχέση με την Άμυνα της χώρας , είπε, και έφερε παράδειγμα τους Πάτριοτ που είναι στην Σαουδική Αραβία, ενώ χαρακτήρισε την Αλεξανδρούπολη σημείο μεταφοράς στρατευμάτων στην Ουκρανία. Τέλος ανέφερε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει την προμήθεια των Rafale & Belharra και δηλώνει "παρών" για τις τορπίλες. 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Τσίπρας στάθηκε στον τεράστιο όγκο των συμβάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα Rafale & Belharra και κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό παιχνίδι. "Είναι παντελώς απούσα η αμυντική μας βιομηχανία" πρόσθεσε τονίζοντας το ζήτημα της "ασφάλειας εφοδιασμού". Είπε ακόμη πως η συντήρηση των Rafale κοστίζει 800 εκατομμύρια όσο διαρκεί η σύμβαση, μετά...έχει ο Θεός.. Έθεσε θέμα για τα Μιράζ 2000: "Θα επιστραφούν; Δεν θα επιστραφούν;" ρώτησε

Ο κ. Β. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει ισχυρή περιφερειακή δύναμη και προβαίνει σε κλιμακούμενες προκλήσεις. Στηλίτευσε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευσης για την μεταξύ τους κόντρα και είπε ως το ΚΙΝΑΛ "θέτει το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το κομματικό, για αυτό και ψηφίζουμε το νομοσχέδιο". "Τα 18+6 Rafale δεν αρκούν" είπε και ρώτησε αν θα υπάρξει άλλου τύπου επιλογή. 

Από την πλευρά της "Ελληνικής Λύσης" ο κ. Αντ. Μυλωνάκης είπε πως κωλυσιεργούμε στην Βουλή με τα εξοπλιστικά την στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί τα νησιά μας και αυξάνει την ένταση. "Έχουμε το πρώτο και καλύτερο βραβευμένο anti-drone, το «Πανόπτης». Δεν είναι κάτι κρυφό. Κι αν είναι, να το κάνουμε φανερό, να δείξουμε πως κάτι κάνουμε" είπε. Ζήτησε υπουργείο ή υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας. "Να δουλεύουν 50.000 Ελληνόπουλα και να μην έχουμε κανέναν ανάγκη όπως έχει κάνει η Τουρκία από το 2002 και μετά" είπε. 

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας για τα UAV είπε πως καμία εταιρεία δεν έχει αποκλειστεί " Όλες έχουν πρόσβαση στο υπουργείο να παρουσιάσουν τα προγράματά τους.  Δεν έχει αποκλειστεί κάποια εταιρεία. Και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν οφείλουμε να δίνουμε αναφορά. Γίνονται πολλές κινήσεις σε πολλά επίπεδα. Είναι λάθος η εντύπωση πως το υπουργείο απλά παρακολουθεί"  

Από την πλευρά του Μέρα-25 η κα Σοφία Σακοράφα είπε πως πρόκειται για δυσάνολογο κόστος εξοπλιστικής διπλωματίας και αμφισβήτησε πως τα όπλα που παίρνουμε είναι "στατηγικά" ή  έστω "υποστρατηγικά" .

Ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Λαμπρόπουλος τόνισε πως οι προμήθειες ήταν αναγκαίες καθώς η τουρκική επιθετικότητα αναβαθμίζεται. "Υπάρχει Έλληνας που να λέει να μην εξοπλίσουμε ακόμη καλύτερα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας;" τόνισε. 

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας έθεσε θέμα των αρμάτων Leopard λέγοντας χαρακτηριστικά: Playmobil τα Leopard

Υπουργός Άμυνας 

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως "τώρα δεν γίνεται σόου γίνεται έργο". Παραδέχτηκε την "εμπροσθοβαρή" πληρωμή, αλλά το δικαιολόγησε λέγοντας πως το χρονοδιάγραμμα είναι ελκυστικό. 

"Μέγιστη ανίχνευση υποβρυχίων και μέγιστη δυνατότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου, διαχείριση μάχης με 14 κονσόλες για αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών και διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου. Τα κατευθυνόμενα βλήματα ASTER που παρέχουν ομπρέλα αεράμυνας. Είναι το σύστημα Ram στην αρχική του μορφή, και τα κατευθυνόμενα βλήματα  Exocet κλπ" είπε μεταξύ άλλων. 

Για την αμυντική βιομηχανία διευκρίνισε πως ελήφθη μέριμνα όσον αφορά την ναυπήγηση των φρεγατών να υπάρξει εμπλοκή και στοιχείων της εγχώριας βιομηχανίας. 

"Ασφαλώς και θα δοθεί ναυπηγικό έργο στα ελληνικά Ναυπηγεία σε επίπεδο ναυπήγησης και επίπεδο συντήρησης είτε για τις κορβέτες είτε άλλα, αλλά απαιτείται να μπορούν κι αυτά να το υποστηρίξουν αυτό το έργο" ανέφερε για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα. 

Για τις 44 τορπίλες είπε πως είναι "η μεγάλη μικρή νίκη στις συμβάσεις που φέρνουμε". 

Για τα 6 καινούρια Rafale είπε πως θα πάμε σε μια τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, ενώ μίλησε και για τον εξοπλισμό τους. 

"Καλύπτουμε ανάγκες νέες και καινούριες γιατί οι απειλές έχουν και υβριδικό και ασύμμετρο χαρακτήρα. Θα έρθουν και νέες παρεμβάσεις για κάλυψη αναγκών και στους τρεις κλάδους. Ασφαλώς και  ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται παρεμβάσεις και αυτήν την στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις και για τις ανάγκες του" τόνισε.  

Την Δευτέρα θα γίνει νέα συζήτηση στην Επιτροπή κεκλεισμένων ων θυρών, και την Τρίτη στην Ολομέλεια όπου θα γίνει η ψήφιση. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR