Armed Conflicts

Αφιέρωμα Πενταπόσταγμα-Οι πιο ισχυροί στρατοί του 2022-Μέρος Γ΄: «Θα γίνει της Κορέας» με την Νότια Κορέα στην 6η θέση και την Ιαπωνία στην 5η θέση

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Firepower χρησιμοποιεί 50 μεμονωμένους παράγοντες, για τον προσδιορισμό της βαθμολογίας PowerIndex μιας δεδομένης χώρας με κατηγορίες που κυμαίνονται από αριθμούς όπλων, ποικιλία όπλων, φυσικούς πόρους, διαθέσιμες βιομηχανίες, ανθρώπινο δυναμικό, οικονομική σταθερότητα, υλικοτεχνική ικανότητα και γεωγραφία για τον προσδιορισμό της κατάταξης.

CONTINUE READING

Στο σημερινό τρίτο μέρος του Αφιερώματος θα πιάσουμε την σκυτάλη από το χθεσινό δεύτερο

Η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε πριν από πολύ καιρό να επανενώσει  την Κορεατική χερσόνησο- με την βία αν χρειαστεί. Εάν η σύγχρονη Βόρεια Κορέα  θέλει να ολοκληρώσει αυτό το σχέδιο, αντιμετωπίζει τον 6ο πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο, οπλισμένο και πολύ ικανό εξοπλισμό και μια διαρκώς αυξανόμενη αμυντική ικανότητα.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η Νότια Κορέα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό, στον σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να διασφαλίσει ότι παρέμεινε ελεύθερη και ανεξάρτητη τόσο από την Βόρεια Κορέα όσο και από την Κίνα.   

           

Ωστόσο, ο σύγχρονος στρατός της Νότιας Κορέας είναι κάτι παραπάνω από ικανός να πολεμήσει και να κερδίσει έναν πόλεμο εναντίον της Βόρειας Κορέας και είναι αρκετά ισχυρός   ώστε να κάνει την Κίνα να έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με τυχόν φιλοδοξίες να αποκαταστήσει τον ιστορικό έλεγχο στην περιοχή.

CONTINUE READING

Το έθνος διαθέτει 600.000 εν ενεργεία  προσωπικό, με 3,1 εκατομμύρια εκπαιδευμένους εφέδρους έτοιμους να απαντήσουν σε περίπτωση εχθροπραξιών. Το έθνος αποδίδει πριμοδότηση στη στρατιωτική ετοιμότητα και όλοι οι άνδρες  ηλικίας  μεταξύ 18 – 28 πρέπει να υπηρετήσουν , μεταξύ 21 και 24 μηνών.

Αυτό αφήνει στη Νότια Κορέα μια τεράστια δεξαμενή έμπειρων αμάχων στρατιωτικής ηλικίας  για να καλέσει σε περίπτωση πολέμου. Ο στρατός της Νότιας Κορέας επεκτείνει τις δυνατότητές του με νέες τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης  μη επανδρωμένων Drone πεδίου μάχης εξοπλισμένων για αποστολές αυτοκτονίας, παραδοσιακούς ρόλους παρακολούθησης ή υποστήριξης εδάφους.

Σε μια καλή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο η Νότια Κορέα ελπίζει επίσης να εκτοξεύσει  το πρώτο της ελαφρύ αεροπλανοφόρο τα επόμενα χρόνια και το έθνος κατασκευάζει ένα οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων ειδικά σχεδιασμένων για την καταστροφή των θέσεων πυροβολικού της Βόρειας Κορέας – αλλά που θα μπορούσαν   εξίσου εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να αποκρούσει την Κινεζική επιθετικότητα  στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού.

Με τις συνεχώς αυξανόμενες ικανότητες,  το χάσμα   μεταξύ της Νότιας Κορέας και του νούμερο 5 έθνους, είναι μικροσκοπικό, αλλά  ο πέμπτος πιο ισχυρός στρατός στον κόσμο δεν θα ξεπεραστεί εύκολα.

Η σύγχρονη Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας συνταγματικής κρίσης. Μετά την πικρή ήττα της στον  Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ιαπωνικό Σύνταγμα   απαγόρευσε στο έθνος να χρησιμοποιεί τον στρατό του για οτιδήποτε άλλο εκτός από την άμεση αυτοάμυνα.   

  

 Ωστόσο, το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας για την Ιαπωνία είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεκαετίες ειρηνισμού αμφισβητούνται στις υψηλότερες αίθουσες  εξουσίας της Ιαπωνίας.

Αντιφατικά το 2015 η Ιαπωνία ενέκρινε τη χρήση δυνάμεων εκστρατείας σε συγκρούσεις που έκρινε ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια. Αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε μια αυξανόμενη απειλή από την Κίνα, την οποία η Ιαπωνία θεωρεί κρίσιμη απειλή για τα εθνικά της συμφέροντα και την παγκόσμια τάξη.

Για αυτόν τον σκοπό, ο Ιαπωνικός στρατός έχει δει μια βαριά επένδυση σε εκστρατευτικές ικανότητες, επιτρέποντας στις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας να βοηθούν καλύτερα τους Αμερικανούς συμμάχους τους σε περίπτωση πολέμου.

Σημαντικές επενδύσεις σε αμφίβιες δυνατότητες ήταν μια βολή στον Ιαπωνικό στρατό, καθώς και η απόκτηση του  F35 από την Ιαπωνία. Μέσα σε 10 χρόνια η Ιαπωνία ελπίζει να έχει μια δύναμη σχεδόν 200 F35. Μια άλλη σημαντική επένδυση για τον Ιαπωνικό στρατό είναι η άμυνα βαλλιστικών πυραύλων, που καθοδηγείται τόσο από την απειλή των πυρηνικών πυραύλων της Βόρεια Κορέας όσο και από τις δυνάμεις πυραύλων λαικής απελευθέρωσης της Κίνας .

Με τις Ιαπωνικές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις κρίσιμες για οποιεσδήποτε επιχειρήσεις εναντίον της Κίνας σε περίπτωση πολέμου τόσο για την Ιαπωνία όσο και για τις ΗΠΑ, αποτελούν στόχους υψηλής προτεραιότητας για εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Ιαπωνία κατανοεί πολύ καλά ότι καθώς πλησιάζει ο πόλεμος με την Κίνα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης πυραυλικής επίθεσης στην ιστορία.

 Σήμερα η Ιαπωνία επιδιώκει να διπλασιάσει τις επενδύσεις της στον στρατό της, στο 2 τα εκατό του ΑΕΠ, μια κίνηση που θα είναι αμφιλεγόμενη για πολλούς Ιάπωνες αλλά ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια.

Αυτή η επένδυση θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στους κορυφαίους 5 πιο ισχυρούς στρατούς στη Γη, αλλά είναι απίθανο να την ανεβάσει περαιτέρω στα διαγράμματα δεδομένων των τεσσάρων βαρέων βαρών σε αυτές τις θέσεις.

https://youtu.be/ko6qiSKXAGA?t=1

Αύριο ακολουθεί το τέταρτο μέρος του αφιερώματος 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR