Armed Conflicts
Updated at:

Πιο αποτελεσματικό από S-400 & Iron Dome! Ισραήλ: Πρόσθετο στρώμα άμυνας με μια ασπίδα λέιζερ που θα καλύπτει όλη την χώρα

Τα λέιζερ που πιθανότατα θα εκτοξευθούν στις αρχές της δεκαετίας του 2020, πιστεύεται ότι  θα είναι μέτρια συστήματα αυτοάμυνας, ένα μέρος μιας ευρύτερης σειράς αντιμέτρων που κυμαίνονται από αντιπυραυλικούς πυραύλους τύπου Patriot ή  Iron Dome έως ηλεκτρονικές παρεμβολές, κυβερνοπόλεμο και απλά προληπτικά χτυπήματα. 

Το Ισραήλ επιταχύνει την ανάπτυξη αναχαιτιστών που βασίζονται σε λέιζερ για να μειώσει τα υπέρογκα έξοδα για την κατάρριψη εναέριων απειλών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, μιλώντας στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Το οπλικό σύστημα θα χρησιμοποιούσε λέιζερ για την υπερθέρμανση των εισερχόμενων drones ή των τύπων πυραύλων που χρησιμοποιούν οι πολιτοφυλακές Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ένα πρωτότυπο αυτού του συστήματος θα είναι λειτουργικό μέχρι το 2025, ισχυρίστηκαν πέρυσι Ισραηλινοί αμυντικοί αξιωματούχοι.

Τον Ιούνιο του 2021, το Ισραήλ ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή του εναέριου συστήματος λέιζερ, το οποίο ουσιαστικά κατέρριψε πολλαπλά drones, κάτι που ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, είχε χαιρετίσει ως μια σημαντική «τεχνική ανακάλυψη».

Αρκετά drones που πετούσαν σε διάφορα υψόμετρα και βεληνεκές, αναχαιτίστηκαν ως μέρος των πειραμάτων. Η ισραηλινή εταιρεία Ebit Systems είχε σχεδιάσει το σύστημα. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ότι εκτός από αυτόν τον εναέριο αναχαιτιστή λέιζερ, θα υπήρχε επίσης ένα επίγειο σύστημα σχεδιασμένο από τον Rafael, σύμφωνα με τη Haaretz.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα δραματικό χρονοδιάγραμμα, για την ταχεία ανάπτυξη του συστήματος αναχαίτισης λέιζερ. «Μέσα σε ένα χρόνο ήδη οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα θέσουν σε δράση ένα σύστημα αναχαίτισης βασισμένο σε λέιζερ, πρώτα πειραματικά και αργότερα επιχειρησιακά, πρώτα στο νότο και μετά σε άλλα μέρη», είπε στην ομιλία.

«Αυτό θα μας επιτρέψει… να περικυκλώσουμε το Ισραήλ με ένα τείχος λέιζερ, που θα μας προστατεύει από πυραύλους, ρουκέτες, UAV και άλλες απειλές», είπε στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το eurasiantimes πέρυσι, το αμερικανικό στρατιωτικό μεγαθήριο Lockheed Martin και το ισραηλινό Rafael Advanced Defense System, είχαν ανακοινώσει ότι συνεργάζονταν για να δημιουργήσουν ένα επίγειο οπλικό σύστημα λέιζερ για τον ισραηλινό στρατό. 

Η αναζήτηση του Ισραήλ για μια ασπίδα λέιζερ

Το 2019, μια σημαντική ανακάλυψη επέτρεψε στο Ισραήλ να ξαναρχίσει την ανάπτυξη μιας συσκευής βασισμένης σε λέιζερ, που θα ήταν πολύ φθηνότερη από την Iron Dome. Ωστόσο, αντί για τα χημικά λέιζερ που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες δοκιμές, το Ισραήλ χρησιμοποίησε ηλεκτρικά λέιζερ αυτή τη φορά.

Πέρυσι, το σύστημα λέιζερ της Elbit ενσωματώθηκε σε ένα αεροσκάφος και έδειξε τις δυνατότητές του, ανοίγοντας το δρόμο στο Ισραήλ να αναπτύξει ένα σύστημα εδάφους και να επιταχύνει την κυκλοφορία του για το επόμενο έτος.

Το Ισραήλ διαθέτει ήδη ένα πολυεπίπεδο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού «Iron Dome», για την κατάρριψη ρουκετών και ορισμένων πυραύλων κρουζ, «David's Sling» για πυραύλους κρουζ και ορισμένους βαλλιστικούς πυραύλους και «Arrow» για βαλλιστικούς πυραύλους – δυνητικά υπερηχητικά με την αναβάθμιση «Arrow-4».

Παρόλο, που τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ είναι πλήρως συμβατά με την απειλή που αντιμετωπίζει από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και από την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, τονίζει την ανάγκη να ενσωματωθούν τα συστήματα λέιζερ και ο λόγος είναι το κόστος.

Φθηνότερο και Καλύτερο;

Και οι τρεις βαθμίδες του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ, βασίζονται σε πυραύλους αναχαίτισης για την κατάρριψη ενός πλησιέστερου πυραύλου, πυραύλου ή όλμου, και αυτοί οι αναχαιτιστές είναι ακριβοί. Σύμφωνα με μια ισραηλινή εκτίμηση, ένα πλήρες φράγμα πυραύλων θα απαιτούσε 30.000 αναχαιτιστές Iron Dome αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα σύγχρονο όπλο λέιζερ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να πυροβολεί επ' αόριστον εφόσον έχει ηλεκτρική ισχύ, χωρίς ποτέ να ξεμείνει από πυρομαχικά. Ενώ οι ακτίνες λέιζερ δεν θα αντικαταστήσουν τους πραγματικούς αναχαιτιστές – έχουν προβλήματα σε βαριές καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα – θα μπορούσαν να παρέχουν ένα σημαντικό πρόσθετο στρώμα άμυνας.

Σύμφωνα με το eurasiantimes ,το Ισραήλ πιστεύει ότι  το σύστημα λέιζερ θα συμπλήρωνε τις τρέχουσες αντιαεροπορικές άμυνες της χώρας που περιλαμβάνουν το Iron Dome, το David's Sling και το Arrow — συστήματα που εκτοξεύουν πυραύλους αναχαίτισης αλλά κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

«Η εξίσωση θα ανατραπεί,  αυτοί θα επενδύσουν πολύ και εμείς λίγο», είπε ο Bennett. «Αν μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε έναν πύραυλο ή έναν πύραυλο με ηλεκτρικό παλμό που κοστίζει λίγα δολάρια, ουσιαστικά θα εξουδετερώσουμε τον δακτύλιο πυρός που έχει στήσει το Ιράν… Αυτή η νέα γενιά αεράμυνας μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει τους φίλους μας στην περιοχή, οι οποίοι είναι επίσης εκτεθειμένες σε σοβαρές απειλές από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του», είπε.

Ο Abhijit Iyer-Mitra, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Ειρήνης και Συγκρούσεων στο Νέο Δελχί, λέει ότι υπάρχουν  ενεργειακά ζητήματα γιατί  μια και μόνο δέσμη, η άμεση κατάρριψη ενός πυραύλου απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας η οποία μπορεί να είναι δυνατή, αλλά σε ένα πλοίο ή στην ξηρά, όταν είσαι  εν κινήσει, είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί αυτό.

«Έτσι, αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα λέιζερ ταιριάζουν στο ένα άκρο της εξίσωσης, όπου μπορούν να καταρρίψουν ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα, π.χ. drones ή μη κατευθυνόμενους πυραύλους. Αλλά, ξέρετε, για τους στόχους ελιγμών, το μήκος της έκρηξης ενέργειας που απαιτείται για την κατάρριψή τους είναι πολύ μεγάλο», αναφέρει.

Προς το παρόν, πιστεύεται ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Iron Dome και τα όμοιά του,  αλλά καθώς η ενεργειακή τεχνολογία γίνεται πιο ελαφριά και επομένως πιο ευέλικτη,  ίσως μπορούμε να δούμε στο μέλλον μεγάλη πρόοδο.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR