China
Updated at:

"Πόλεμος τριών πόλων" στην Ουκρανία! Καθοριστική η στάση της Κίνας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις-Ασκεί πιέσεις η Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν την Κίνα με συνέπειες για τη στήριξή της στη Ρωσία, ωθώντας το Πεκίνο να πάρει πιο ανοικτή θέση. Οι αποφάσεις που θα παρθούν από τα υψηλά κλιμάκια της κινέζικης διοίκησης, θα καθορίσουν τη γεωπολιτική των επόμενων ετών, καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν κρίσεις πολλαπλών μετώπων.

Στις 31 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει μετά από αίτημα των ΗΠΑ για να συζητηθεί η «επιθετική συμπεριφορά» της Ρωσίας στη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Μέχρι πρόσφατα, η στάση της Κίνας στο θέμα ήταν ουδέτερη, αν και πολιτικά ο Σι Τζινπίνγκ ζήτησε ακόμη και ενίσχυση της κοινής δράσης για την προστασία των συμφερόντων στον τομέα της ασφάλειας, στις 15 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

CONTINUE READING

Στην πράξη, η Κίνα απέχει από την ψηφοφορία βασικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κριμαία. Το Πεκίνο αρνείται επίσης να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος.

Ομοίως, η Κίνα απορρίπτει προφορικά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η κινεζική διοίκηση πίεσε κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κρατικών τραπεζών, να συμμορφωθούν με αυτούς τους περιορισμούς.

Σήμερα θα είναι δύσκολο για το Πεκίνο να διατηρήσει αυτή την ουδετερότητα. Η συμπεριφορά της Κίνας σε σχέση με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία θα καθορίσει τη συμπεριφορά της Ρωσίας σε σχέση με την κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν, η οποία δεν είναι καθόλου εύκολη.

Στην πραγματικότητα, το ζήτημα της Ταϊβάν είναι από πολλές απόψεις παρόμοιο με την κρίση που έχει στρέψει τα βλέμματα παγκοσμίως προς την Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν την Κίνα για την πρόθεσή της να εισβάλει και να κατακτήσει την Ταϊβάν.

Αυτή την εβδομάδα, ίσως για πρώτη φορά με τόση αμεσότητα, η Κίνα υποστήριξε τη Ρωσία στις ανησυχίες της. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι τηλεφώνησε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταποκριθούν κατάλληλα στις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

«Οι εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να επιλυθούν», είπε ο Γουάνγκ Γι, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια ενός έθνους δεν πρέπει να βαρύνει την ασφάλεια άλλων, ενώ η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εγγυημένη με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών συμμαχιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο εμπιστεύεται το Πεκίνο. Έτσι, με φόντο αναφορές του Υπουργείου Άμυνας για μεταφορά στρατευμάτων από την Άπω Ανατολή σε δυτικές και νότιες περιοχές για ασκήσεις (συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας), η Ρωσία έχει εκθέσει τα σύνορά της με την Κίνα, κάτι που, όπως φαίνεται, η Μόσχα δεν θεωρεί ως σοβαρό πρόβλημα αφού δεν διακρίνεται κάποια απειλή εκ ανατολάς..

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν στην προειδοποίηση του Γουάνγκ Γι, με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ να καλεί την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα για να πείσει τη Ρωσία στη διπλωματία. Μια κλιμάκωση στην Ουκρανία, δεν θα λειτουργήσει θετικά για την Κίνα, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ασκούν έτσι πίεση στην Κίνα, προσπαθώντας να αναγκάσουν το Πεκίνο να κάνει μια επιλογή. Η Κίνα είναι πιθανό να παρασυρθεί στην κρίση λόγω των πιθανών δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, σε αντίθεση με το 2014, θα ασκήσουν πολύ μεγαλύτερη πίεση στο Πεκίνο προκειμένου να πάρει θέση.

Το πολιτικό βάρος της Κίνας είναι τεράστιο και πολλές γεωπολιτικές πτυχές θα εξαρτηθούν από τη θέση της.

Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις για τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει το Πεκίνο. Ο Hu Xijin, πρώην αρχισυντάκτης των Global Times της Κίνας, έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία δεν θα μείνει μόνη στην αντίσταση στην πίεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Κίνα σίγουρα θα προσφέρει στη Ρωσία υποστήριξη, αν και δεν διευκρίνισε το πλαίσιο αυτής της υποστήριξης.

Ο Kirill Kotkov, Ρώσος ειδικός στην Κίνα, πιστεύει ότι η Μόσχα δεν πρέπει να βασίζεται πολύ στο Πεκίνο. Μια στρατιωτικοπολιτική συμμαχία με την Κίνα θα είναι «ένας άνισος γάμος» και η Κίνα, κατ' αρχήν, δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί, είπε ο σινολόγος στην Pravda.Ru.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αντρέι Οστρόφσκι, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Κίνας, σημείωσε ότι η Κίνα θα στηρίξει τη Ρωσία για την ουκρανική κρίση, επειδή οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατανοούν την πολιτική των ΗΠΑ για «διελκυστίνδα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάποτε ζήτησαν από τη Ρωσία να επηρεάσει την Κίνα σε θέματα Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ. Αυτό, στην πραγματικότητα, είναι μια τακτική διελκυστίνδα. Είτε ζητούν από την Κίνα να επηρεάσει τη Ρωσία, είτε το αντίστροφο», είπε ο ειδικός.

Επιπλέον, ο Αντρέι Οστρόφσκι είναι βέβαιος ότι η Κίνα δεν θα χρειαστεί να κάνει στρατηγική επιλογή εάν η Ρωσική Ομοσπονδία αποσυνδεθεί από το σύστημα SWIFT, αφού τέτοια αποσύνδεση δεν πρόκειται να συμβεί.

«Η SWIFT είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός με έδρα το Βέλγιο. Πριν από δύο ή τρία χρόνια συμμετείχα σε σεμινάρια που διοργάνωσε η Κεντρική Τράπεζα στη Μόσχα. Ένας εκπρόσωπος της SWIFT είπε τότε πολύ ξεκάθαρα ότι για αυτούς οι αποφάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεν είναι θεμιτές, γιατί η SWIFT είναι ένας οργανισμός που παίρνει τις δικές του αποφάσεις για όλα τα ζητήματα», είπε ο Αντρέι Οστρόφσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν στραφεί σε μεγάλο βαθμό στο ρούβλι και το γιουάν σε διακανονισμούς μεταξύ τους.

Με τη σειρά του, ο σινολόγος Νικολάι Βαβίλοφ πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Πεκίνο στις 4 Φεβρουαρίου θα μπορούσε να είναι ιστορικής σημασίας.

«Η Ρωσία και η Κίνα χρειάζονται μια πιο γρήγορη λύση στα προβλήματα της μετακίνησης των πολιτών (τα σύνορα είναι κλειστά λόγω της πανδημίας). Οι δύο χώρες των οποίων η σχέση είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ένωση, δεν μπορούν να είναι όμηροι των αποφάσεων που λαμβάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο ειδικός στο κανάλι του στο Telegram.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR