Μετά την αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ, με την πτώση της κυβέρνησης Νετανιάχου, που ήταν εκ των πρωτεργατών του αγωγού φυσικού αερίου East Med, και μεγάλου πολέμιου του Ερντογάν, τώρα όπως όλα δείχνουν, έρχεται η σειρά του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι, με την δικαιολογία της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται να μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν την απόφαση, λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ θα έρθει λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση όπλων και εξοπλισμού 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κάιρο.
Ομάδες αμερικανικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει στην φυλακή περίπου 60.000 πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι υπό τον Μόρσι ήθελαν την Αίγυπτο να μετατραπεί σε Χαλιφάτο, θέτοντας σε κίνδυνο 20 εκατ. Χριστιανούς Κόπτες και ορθόδοξους.
Μια πηγή είπε στο Reuters ότι τα μέλη του Κογκρέσου ενημερώθηκαν για την απόφαση της κυβέρνησης να παρακρατήσει τη βοήθεια, η οποία αντιστοιχεί στο 10% των 1,3 δισ. δολαρίων που αναμένεται να λάβει η Αίγυπτος από την Ουάσιγκτον φέτος.
"Δεν υπάρχουν σχέδια να παρακρατηθεί το υπόλοιπο αυτής της βοήθειας", είπε η πηγή.
Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο CNN ότι «το τελευταίο μέρος που χρειάζεται 130 εκατομμύρια δολάρια είναι η Αίγυπτος», προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα διατεθούν τώρα σε άλλες χώρες.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, ένθερμος επικριτής της αιγυπτιακής κυβέρνησης, χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι απέτυχε να εκπληρώσει τις «στενές και πλήρως εφικτές προϋποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της κυβέρνησης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Middle East Eye ότι ο Μπλίνκεν «δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν περαιτέρω ενημερώσεις αυτή τη στιγμή για την κατάσταση αυτής της χρηματοδότησης».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η “Ομάδα Εργασίας για την Αίγυπτο”, μια δικομματική ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, προειδοποίησε ότι η αποδέσμευση της βοήθειας εάν δεν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις ουσιαστικά θα «ανταμείψει τον αυταρχισμό» του Αλ Σίσι.
«Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση να παραμείνει σταθερή, για χάρη των Αιγυπτίων που υποφέρουν από την καταστολή του καθεστώτος και της αξιοπιστίας των ΗΠΑ ως υπερασπιστών των δημοκρατικών αξιών παντού», ανέφερε σε ανακοίνωση η ομάδα.
«Το να αρνούμαστε στην κυβέρνηση Σίσι ένα ασήμαντο ποσό 130 εκατομμυρίων δολαρίων είναι σταγόνα στον Ωκεανό μετά την έγκριση από την κυβέρνηση Μπάιντεν για πωλήσεις όπλων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Τζον Χουρς, Διευθυντής Προγράμματος του Democracy for the Arab World Now (DAWN).
Λομπίστες και διεθνή κέντρα θέλουν αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου, ενώ πολλοί ρίχνουν "λάσπη" στην κυβέρνηση Σίσι.
Μία νέα Αραβική Άνοιξη φαίνεται να εκκολάπτεται και κεντρικός στόχος αποτελεί η Αίγυπτος, μία χώρα της οποίας η στρατηγική αξία έχει κορυφωθεί, η γεωπολιτική της θέση της επιτρέπει να έχει εξέχοντα ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις και τα ενεργειακά σχέδιά της, την οδηγούν σταδιακά στο ζενίθ της.
Με αυτά υπόψιν, λόμπι, διάφορες οργανώσεις και ΜΚΟ, αλλά και ολόκληρα κέντρα χωρών με αντικρουόμενα συμφέροντα, φαίνεται πως προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν και διακόψουν άδοξα την θετική πορεία της κυβέρνησης Σίσι.
Όπως σας είχαμε ενημερώσει στο Πενταπόσταγμα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tarek El-Molla αποκάλυψε ότι ανατέθηκαν συνολικά οκτώ πεδία, με τις εταιρείες να επενδύουν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια και να κάνουν τουλάχιστον 33 γεωτρήσεις εξερεύνησης.
Η ανακοίνωση ήρθε αμέσως μετά την πρώτη παγκόσμια δημοπρασία της Αιγύπτου για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεξήχθη από την κρατική Egyptian Natural Gas Holding Company για 24 τεμάχια μέσω ενός νέου ψηφιακού ιστότοπου με στόχο να προσελκύσει εταιρείες εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Πολλοί αναλυτές βλέπουν το ενδεχόμενο μιας νέας εξέγερσης στην Αίγυπτο, μια νέα αραβική εξέγερση, η οποία δεν θα πυροδοτηθεί έτσι ξαφνικά.
Όλα αυτά όμως τυχαία, εξυπηρετούν την Τουρκία του Ερντογάν, η οποία έχει μετατρέψει μια ολόκληρη χώρα σε φυλακή, χωρίς να μιλήσει κανένας στην κυριολεξία.