Greek-Turkish Relations

Σοκ και δέος στην Τουρκία γκρεμίστηκαν φούρνοι! Αφιέρωμα με επαίνους της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης σε Έλληνα

Κάποιος φούρνος πρέπει να γκρέμισε γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται πως η τουρκική ραδιοτηλεόραση ύμνησε έναν Έλληνα, έναν Ρωμιό της Πόλης, αναγνωρίζοντας την αξία του.

Ο λόγος για τον «Λεφτέρ». Τον Έλληνα από την Πρίγκηπο που έγινε ο θρύλος της Φενερμπαχτσέ!

Η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό αφιέρωμα: «Σήμερα είναι η 10η επέτειος του θανάτου του Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη, του θρύλου της Φενέρμπαχτσε και του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Ο Λεφτέρ γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1925. Φόρεσε τη ριγέ φανέλα με το κίτρινο και μπλε χρώμα από το 1947 έως το 1964. Άφησε το στίγμα του στο τουρκικό ποδόσφαιρο κατακτώντας πολλά πρωταθλήματα με την Φενέρμπαχτσε. Πέτυχε 832 γκολ στην καριέρα του, τα 423 σε 615 αγώνες με την Φενέρμπαχτσε.

Με το σύνθημα “Ver Lefter'e, yaz deftere” (Δώσε στον Λεφτέρ, γράψτο στο τεφτέρι) συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Ο Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης αγωνίστηκε και στο εξωτερικό. Φόρεσε τη φανέλα  της ιταλικής Φιορεντίνα και της γαλλικής Νις.

Έκλεισε την ποδοσφαιρική καριέρα του την αγωνιστική περίοδο 1965-1966. Αργότερα ακολούθησε καριέρα προπονητή στην Samsunspor, την Boluspor, την Orduspor, την Sivasspor και στην Mersin İdmanyurdu.

Ο Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης ο οποίος ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της Φενέρμπαχτσε και σύμβολο του τουρκικού συλλόγου, άφησε την τελευταία του πνοή το 2012 στην Ιστάνμπουλ σε ηλικία 86 ετών.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Τουρκίας τίμησε τον διεθνή ποδοσφαιριστή Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη δίνοντας το όνομα του στη σεζόν 2018-2019.

Ο Λεφτέρ είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πέτυχε γκολ από πέναλτι στο τουρκικό πρωτάθλημα.

CONTINUE READING

Εκτέλεσε εύστοχα το ιστορικό πέναλτι στις 15 Μαρτίου 1959 στον αγώνα κόντρα στην Beykoz που έληξε με νίκη της Φενέρμπαχτσε με 2-1».

Το βιογραφικό του «Λεφτέρ»

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης γεννήθηκε το 1925 στην Πρίγκηπο από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του ήταν ψαράς και ονομαζόταν Χριστοφής Αντωνιάδης. Η μητέρα του λεγόταν Αργυρώ και είχε άλλα δέκα παιδιά. Ποδοσφαιριστής υπήρξε και ο αδελφός του Παναγής Αντωνιάδης στην ομάδα του Πέρα Club. Στον Λευτέρη, επειδή ήταν μικρόσωμος, κόλλησαν το παρατσούκλι "Κιουτσούκ" (τουρκικά ο μικρός) και το τουρκικό επώνυμό του καταγράφηκε ως Κιουτσουκαντωνιάδης. Ο Αντωνιάδης δημιούργησε οικογένεια με τη σύζυγό του Σταυριανή Μπεκιάρη (του Ιωάννη και της Μαρίας), αποκτώντας τρία παιδιά.

Αγωνίστηκε 50 φορές στην τουρκική εθνική ομάδα, αν και επισήμως αναφέρονται 46 συμμετοχές, τις 9 ως αρχηγός. Οι άλλες τέσσερις ήταν με την ολυμπιακή ομάδα. Μετείχε στην Ολυμπιάδα του 1948, όπου έπαιξε και στους δύο αγώνες που έδωσε η Τουρκία: φάση των 16 με Κίνα (4-0), προημιτελικά με Γιουγκοσλαβία (1-3), ενώ πέτυχε ένα γκολ, το τέταρτο της ομάδας του κατά της Κίνας στο 87'.

Το ντεμπούτο και το παρθενικό γκολ του Αντωνιάδη με την Εθνική Τουρκίας ήταν στην φιλική νίκη με 3-1 (Βικελίδης 70' - Κιρτσάν 9', Αντωνιάδης 20', Γκιουλεσίν 74') επί της Εθνικής Ελλάδας στο γήπεδο της Λεωφόρου στις 23 Απριλίου 1948.

Έπαιξε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλου του 1954 όπου έφερε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ενώ πέτυχε δύο γκολ, ένα κατά της Δυτικής Γερμανίας και ένα κατά της Νότιας Κορέας. Την ίδια χρονιά επιλέχτηκε στη Μικτή Κόσμου. Υπήρξε επί τέσσερις δεκαετίες κορυφαίος σκόρερ του τουρκικού εθνικού συγκροτήματος με τα 21 τέρματα που σημείωσε, μέχρι το 1997 που τον ξεπέρασε ο Χακάν Σουκούρ, ενώ ακόμα και σήμερα παραμένει στην τέταρτη θέση των σκόρερ της Εθνικής Τουρκίας.

Υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Τουρκίας που τιμήθηκε με το Χρυσό μετάλλιο της τουρκικής ομοσπονδίας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR