Greek-Turkish Relations
Updated at:

Χθες έκαναν "μαγκιές" σήμερα θάφτηκαν στο χιόνι τα φτερά και οι βάσεις τους

Είναι γνωστό ότι με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Η τουρκική πολεμική αεροπορία, στέλνει κατά κύματα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πάνω από το αρχιπέλαγος. Άλλοτε αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου ATR-72 και άλλοτε μη επανδρωμένα UAV.

CONTINUE READING

Τα τουρκικά αεροσκάφη κινούνται σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, και προβαίνουν σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και σε πολλές περιπτώσεις σημειώνονται εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) με τα ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.

Μάλιστα υπερπτήσεις στο Αιγαίο πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξε, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, στις 12:41 πάνω από τη νησίδα Παναγιά, στα 28.000 πόδια.

Λίγο αργότερα, στις 13:34 και 13:38, δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις άνωθεν των νήσων Ρω, Μεγίστη και Στρογγύλη, στα 27.000 πόδια.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, μέχρι εχθές η τουρκική αεροπορία είχε στείλει 4 ζεύγη μαχητικών στο FIR Αθηνών. Τα 3 ζεύγη βγήκαν σε περιοχή Λήμνου, Λέσβου, Σαμοθράκης και 1 ανατολικά της Ρόδου.

Η ελληνική ΠΑ απογείωσε για αναχαίτιση ισάριθμα μαχητικά, από Λάρισα, Σκύρο και Κρήτη. Εκτίμηση κύκλων της Πολεμικής Αεροπορίας, κάνει λόγο για προσπάθεια Τούρκων να δουν ετοιμότητα της ΠΑ λόγω καιρού.

 

Η ποιοτική διαφορά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι εμφανής, σε αντίθεση με την τουρκική, καθώς το πτητικό πρόγραμμα των Ελληνικών μαχητικών δεν μειώθηκε λόγω της κακοκαιρίας σε αντίθεση με την πτητική δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας.

Μέχρι στιγμής υπάρχει μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα στο FIR Αθηνών. Υπάρχουν αναφορές για βαρύτατες χιονοπτώσεις στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις με αποτέλεσμα να τους βρει απροετοίμαστους, καθηλώνοντας στο σύνολο τον τουρκικό αεροπορικό στόλο.

Κύκλοι  της ΠΑ αναφέρουν: «Χθες θεώρησαν ότι λόγω του χιονιού θα μας αιφνιδίαζαν αλλά μας βρήκαν μπροστά τους. Σήμερα οι βάσεις τους έχουν σκεπαστεί με χιόνι και δεν μπορούν να βγάλουν πτήσεις. Η ποιοτική διαφορά είναι εμφανής».

 Η διάτρητη τουρκική Αεράμυνα

Στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράψαμε πως η αεράμυνα της Τουρκίας είναι γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ασθενής και προβληματική  στην παρούσα φάση , αλλά και ακόμη στην περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών ονείρων για δημιουργία δικής τους αεράμυνας, αυτή θα πάρει χρόνο και θα υπολείπεται  της Ελληνικής.

Οι αναφορές από πολλούς  Τούρκους αναλυτές  για τους S-400, ότι κλειδώνουν το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο αναλόγως της θέσης τάξης τους , σκοντάφτει σε ένα απλό επιχείρημα.

Με ποιά αντιαεροπορικά θα προστατευθεί η καρδιά της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας που εδρεύει στην Άγκυρα, Εσκη Σεχήρ και Κωνσταντινούπολη  κατά βάση, σε περίπτωση υποθετικά λέμε, μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης, όταν οι S-400  θα ταχθούν μακριά από την μεταξύ των τριών αυτών πόλεων περιοχή; 

Γιατί εννοείται   φυσικά ότι πρώτο μέλημα της Τουρκίας θα είναι η διαφύλαξη της πολεμικής της βιομηχανίας και μετά το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος

Επίσης πως θα προστατευθούν ανταεροπορικά τα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο;

Πώς θα διασφαλιστεί η ισχυρή αντιαεροπορική προστασία της EMOGK και της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, προκειμένου να ενεργήσει στο Αιγαίο;

https://youtu.be/00Z14XCn2Xc

Σοβαρά ερωτήματα για τα οποία στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν διαθέτει αξιόπιστες απαντήσεις στην παρούσα φάση.

Η Ελλάδα στην υποθετική περίπτωση που ο Ερντογάν  θελήσει να αποτολμήσει στρατιωτική ενέργεια σε βάρος της, έχει τη δυνατότητα να πλήξει αξιόπιστα στρατηγικούς στόχους στο εσωτερικό της, με μια γκάμα εναέριων  οπλικών συστημάτων, μέχρι στιγμής.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία παύει να είναι στο απυρόβλητο  σε όλη σχεδόν την επικράτειά  της από τα ελληνικά στρατηγικά όπλα τα οποία φέρονται από τα Rafale και τα οποία έχουν μεγάλη ακτίνα δράσης, γεγονός που θα την αναγκάσει να αναλώσει  προσωπικά και μέσα της για την διαφύλαξη στρατηγικών της στόχων σε όλη της την επικράτεια.

Αυτό γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν έχεις προβληματική-κακή  αεράμυνα όπως η Τουρκία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR