Armed Conflicts
Updated at:

Ερντογάν κατά Μακρόν-ΗΠΑ: Τα τούνελ του YPG είναι από «γαλλικό σκυρόδεμα, αμερικανική μηχανική»

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, δημοσίευσε μια σειρά μηνυμάτων στους λογαριασμούς του και στον ιστότοπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την επέτειο της μονομερούς στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς» που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της ένοπλης πτέρυγας της Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 24 Μαρτίου 2018. 

 Η Τουρκία ορίζει τις YPG και SDF ως τα συριακά παρακλάδια του  Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), με το οποίο πολεμά για σχεδόν 40 χρόνια και ορίζει ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το Nordic Monitor, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι υπόγειες σήραγγες που κατασκευάστηκαν από τους μαχητές του YPG κατασκευάστηκαν με τσιμέντο που προμήθευε ο γαλλικός βιομηχανικός κολοσσός Lafarge, κατηγορώντας τη Γαλλία ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. 

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του, για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν βλέπουν το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση, καθώς αναφέρθηκε συχνά από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ότι τα τούνελ σχεδιάστηκαν από τους Αμερικανούς. Οι σήραγγες αναφέρονται ως «γαλλικό σκυρόδεμα, αμερικανική μηχανική».

«Το Αφρίν δεν έγινε σαν τη Ράκα, το Χαλέπι, τη Μοσούλη και την Ανατολική Γούτα, που άλλες χώρες κατέστρεψαν και χάρη στην ευαισθησία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η υποδομή, η αρχιτεκτονική και οι ιστορικές και θρησκευτικές δομές της πόλης δεν υπέστησαν ζημιές», υποστήριξε το υπουργείο, αναφερόμενο στους ισχυρισμούς ότι οι Αμερικανοί κατέστρεψαν πολλές πόλεις στη βόρεια Συρία και το Ιράκ στον αγώνα του ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).
 

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, προειδοποίησε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μέρη υπό τουρκική κατοχή ήταν ζοφερή, με τη βία και την εγκληματικότητα. 

CONTINUE READING

 «Προτρέπω την Τουρκία να ξεκινήσει αμέσως μια αμερόληπτη, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για τα περιστατικά που έχουμε επαληθεύσει, να λογοδοτήσει για τη μοίρα όσων συνελήφθησαν και απήχθησαν από τις συνδεδεμένες ένοπλες ομάδες και να λογοδοτήσει τους υπεύθυνους για ότι μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, για εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου»,  είπε η Bachelet.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 116 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτές τις περιοχές και περίπου 463 τραυματίστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2020 από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) και εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου (ERW). Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 15 γυναίκες, 20 αγόρια και δύο κορίτσια. 

 Η οργάνωση του ΟΗΕ ισχυρίστηκε επίσης, ότι ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Τουρκία κατέλαβαν και λεηλάτησαν σπίτια, γη και άλλες περιουσίες χωρίς καμία προφανή στρατιωτική ανάγκη και κατέλαβαν πολλά από αυτά με τις δικές τους οικογένειες. 

Άλλοι ισχυρισμοί σχετικά με την περιοχή υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, είναι ότι ορισμένα εργοστάσια διαλύθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και ότι το ελαιόλαδο στην περιοχή του Αφρίν εξήχθη μέσω Τουρκίας. 

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν επίσης ότι ο κύριος σκοπός της μεταφοράς του ελαιολάδου του Αφρίν στην Τουρκία ήταν να αποτρέψει τα έσοδά του να φτάσουν στο PKK. Ωστόσο, το ελαιόλαδο που προέρχεται από το Αφρίν ξεπέρασε τους 13.000 τόνους ετησίως σύμφωνα με ειδήσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Είναι γνωστό ότι πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τη σημερινή κατάσταση στη Συρία μέσω του παράνομου εμπορίου. Για παράδειγμα, ο Murat Özvardar, σύζυγος του δημοσιογράφου Hande Fırat του τουρκικού παραρτήματος του CNN, κατηγορήθηκε για λεηλασία μιας βιομηχανικής ζώνης στη βόρεια Συρία», αναφέρει το Nordic Monitor.

Το Nordic Monitor, είχε  αναφερθεί προηγουμένως για την εθνικιστική γλώσσα που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Άμυνας στις επικοινωνίες. 

Αναμφίβολα, ο διορισμός του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Hulusi Akar ως υπεράσπισης Υπουργός είχε επιρροή στην αλλαγή. Για πολλούς, ο Akar εξακολουθεί να είναι ο de facto αρχηγός του γενικού επιτελείου, τόσο πολύ που, σε αντίθεση με τους προηγούμενους υπουργούς Άμυνας, ο Akar είχε μάλιστα προετοιμάσει μια ειδική στολή για τον εαυτό του.

 Ο Akar, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει ένα διοικητικό κλιμάκιο που αποτελείται από διοικητές πιστούς σε αυτόν, ξεχωρίζει ως ο μοναδικός διαιτητής στον στρατό. Ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν, ο Ακάρ αναφέρεται συχνά σε σενάρια διαδοχής του Ερντογάν. 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR