Greek-Turkish Relations
Updated at:

Που σε πονεί και που σε σφάζει οι Τούρκοι μετά τα Rafale-Απόστρατοι σε...βέρτιγκο πάνε να βγουν κι από πάνω

Παρά τη διαφορά μεγεθών Ελλάδας - Τουρκίας, εντούτοις διατηρείται ένας τέτοιος συσχετισμός στρατιωτικών ικανοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες, που κάθε άλλο παρά επιτρέπει στην Άγκυρα να έχει καθοριστική αριθμητική υπεροχή και να επιβληθεί στον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Οι Τούρκοι φαίνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν, ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που θα αποκτήσει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερτερούν σε σχέση με τα τουρκικά F-16, καθώς πρόκειται για 4ης γενιάς αεροσκάφη.

Μια άμεση παραδοχή κάνει και ο τούρκος απόστρατος Νετζάτ Μπιλγκίν, ο οποίος δήλωσε σύμφωνα με τα tourkikanea «Η Ελλάδα θέλει να φτιάξει έναν πλήρη στόλο αεροσκαφών. Όταν συγκρίνετε την δύναμη των δύο χωρών αυτό είναι απειλή», αλλά θέλοντας να αναπτερώσει το ηθικό των Τούρκων ιπταμένων αναφέρει,  «μπορώ να πω πως η σημερινή δομή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει την ισχύ για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή».

 Ενδεικτικό της αγωνίας των Τούρκων είναι και οι δηλώσεις ενός άλλου τούρκου απόστρατου  του αντισμήναρχου, Ερντογάν Καρακούς, ο οποίος δήλωσε ότι  η Τουρκία δεν θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα και θα κάνει τις προσπάθειές της μάταιες:

«Η Ελλάδα, σχεδιάζει και αναρωτιέται αν μπορεί να βρει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει αεροπορική επίθεση στην Τουρκία. Το αν θα έχει τη δύναμη να φτάσει σε αυτό το σημείο ή όχι, θα το δούμε στο μέλλον. Φυσικά, κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας χωρίς να μένουμε αδρανείς».

Σύμφωνα με το echedoros, κατά τον τούρκο απόστρατο  οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, αναγνωρίζοντας σαφώς ότι η ανωτερότητα στον αέρα θα ανατραπεί σε 20 χρόνια.

CONTINUE READING

Η Τουρκία χρειάζεται 20 χρόνια, είπε ο Καρακούς. «Το εγχώριο Αεροσκάφος Μάχης (MMU) θα αρχίσει να παραδίδεται στην πολεμική αεροπορία το 2029. Ο κινητήρας του αεροσκάφους θα κατασκευαστεί επίσης στην Τουρκία. Τότε θα χρειαστούμε περίπου 300 αεροσκάφη MMU και η παράδοσή τους θα ολοκληρωθεί έως το 2040. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε ένα πλήρες αποτρεπτικό πλεονέκτημα στην περιοχή».

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, καθώς και 50 F-35 από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν Καρακούς είπε, «Ωστόσο, οι ΗΠΑ εσκεμμένα θέτουν σε αναμονή αυτή την απαίτηση της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άδεια για έκδοση των F-35».

«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι θα γίνει πόλεμος όταν δεν υπάρχει στρατιωτική ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Δεν είναι επιθυμητό για τις ΗΠΑ να ξεσπάσει αυτός ο πόλεμος, ειδικά σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας αυξάνονται».

Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη -78 λιγότερα από την Τουρκία- διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχητικά για κάθε ελληνικό η οποία θα βελτιωθεί με την προμήθεια των γαλλικών Rafale. Και παρόλο που απαιτείται εκσυγχρονισμός, σημαντική τεχνολογική αναβάθμιση και αριθμητική αύξηση του συνόλου των διαθέσιμων μέσων στον τομέα αυτό, η Αεροπορία αποτελεί πολύ ισχυρό, αξιόπιστο και αποφασιστικό στοιχείο υπεράσπισης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. 

Σύμφωνα με την έκθεση  του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΚΣΜ) για το «Ισοζύγιο Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας 2021», πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι  το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί του είδους και της προέλευσης της απειλής και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. 

Η Άγκυρα, γνωρίζει πως αν απογειωθούν τα ελληνικά Rafale αλλά και τα F-16 Viper, τότε δεν θα μπορέσουν να ξεμυτίσουν τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, λόγω της εμβέλειας των πυραύλων που διαθέτουν τα Rafale.

Ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη)  σε συνδυασμό με την απόκτηση γαλλικών Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς, μπορεί να προκύψει μια κατάσταση, όπου θα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο για την Τουρκία να συντηρεί τα 4ης γενιάς αεροσκάφη της (πράγμα δύσκολο με το εμπάργκο των ΗΠΑ ), τη στιγμή που η Ελλάδα θα ολοκληρώνει επιτυχώς τον εκσυγχρονισμό του στόλου της και θα παραλαμβάνει πιο εξελιγμένα αεροσκάφη.

Η αδυναμία της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας  είναι «πρόβλημα τεχνολογικής γενεάς». Τα 4ης γενιάς F-16 και τα F-4 3ης γενιάς -τα οποία ουσιαστικά είναι αεροσκάφη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου- της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Τα σχέδια της Τουρκίας να τα αντικαταστήσει με 100 μαχητικά stealth F-35A 5ης γενιάς έχουν καταρρεύσει μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, εν μέσω της οργής των ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. 

Κατά τον τούρκο απόστρατο Νετζάτ Μπιλγκίν, ένα άλλο δυνατό σημείο της Ελλάδας είναι οι συμφωνίες που η Ελλάδα έχει συνάψει με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία αλλά και Γαλλία και το αποδίδει στην σωστή πολιτική κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι το πολιτικό. Απέκτησε πίσω της μία μεγάλη δύναμη σαν τη Γαλλία. Κάτι τέτοιο για μας δεν είναι σημαντικό, αλλά όταν η Ελλάδα έχει μία μεγάλη δύναμη σαν τη Γαλλία πίσω της, έχει και την υποστήριξη της ακόμη πιο δυνατής  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διασφάλισε έτσι μία πολιτική ισχύ. Η Γαλλία ποτέ δεν εγκατέλειψε την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Η Ελλάδα για να μπορέσει να επωφεληθεί από τα κοιτάσματα γύρω από την Τουρκία και την Κύπρο πήρε μαζί της την Γαλλία. Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να βλέπουμε το θέμα».  

Οι Τούρκοι στην ουσία αρχίζουν να διαπιστώνουν, πως η  προσθήκη  του αεροσκάφους Rafale στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, της παρέχει στρατηγικές δυνατότητες που δεν έχουν ξαναφανεί. Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη αυτονομία τους, η οποία φτάνει τα 920 ναυτικά μίλια (1700 km) με πλήρες εσωτερικό καύσιμο (4.750 kg) και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου χωρητικότητας 2000 λίτρων η καθεμία. Αυτή η αυτονομία μπορεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, την τουρκική ενδοχώρα και φυσικά τη ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα κάλυψη του χώρου της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα αεροσκάφη Rafale μπορούν να μεταφέρουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα όπλα που είναι διαθέσιμα σήμερα στα ελληνικά Mirage 2000 και Mirage 2000-5. Επιπλέον, οι εκδόσεις Rafale F3R και F4 θα μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα δύο πυραύλους SCALP για υποστρατηγικές αποστολές, έναντι μόνο ενός από τα Mirage 2000-5.

Πρέπει να τονίσουμε, πως η αναβάθμιση των  ελληνικών F-16 και η παραλαβή των Rafale καθιστά την Ελληνική Π.Α ισχυρή, καθώς αυτό θα επιτρέψει και θα διαφυλάξει, ότι  η Τουρκία δεν θα ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου», και θα συνεχίσουν οι επόμενες γενιές να ζούν σε μια παρατεταμένη ειρηνική  περίοδο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR