Την τάση για διεμβολισμό του δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ από το Κίνημα Αλλαγής, που διεφάνη μετά την αλλαγή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη, έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Στράτο Φαναρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Chanel.
Ενάμιση μήνα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να διατηρεί τη δυναμική που απέκτησε, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά του που το φέρνουν πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την ίδια ώρα υπολείπεται εμφανώς από τη Νέας Δημοκρατίας.
Παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας, το κυβερνών κόμμα (με επίδοση που υπολογίζεται στο 36%) προπορεύεται σταθερά και με διψήφιο ποσοστό διαφοράς (11,8% στην εκτίμηση ψήφου) από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μεγάλη είναι επίσης και η υπεροχή που εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό διατηρεί καθαρή πρωτιά με 36%, αφήνοντας 20 μονάδες πίσω τον Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει με 16%, ενώ για πρώτη φορά πλασσάρεται στο 8% ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Διαβλέπουν εκλογές
Από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της συγκεκριμένης μέτρησης είναι ότι κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν χάνει ποσοστά, αντίθετα ενισχύονται, κάτι που σημαίνει ότι αντλούν δυνάμεις από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων που φαίνεται να συρρικνώνεται ενδεχομένως και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πολίτες διαβλέπουν ότι οι εκλογές πλησιάζουν και παίρνουν πιο ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% και εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα. Μικρότερα κέρδη, της τάξης του 0,4%, αποκομίζει το Κίνημα Αλλαγής που ανεβαίνει στο 15% από 14,6% στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας.
Η ανοδική τροχιά, ωστόσο, που εξακολουθεί να εμφανίζει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, η δύναμη του οποίου στην εκτίμηση ψήφου υπολογίζεται ότι φθάνει στο 18,5% και βρίσκεται μόλις 5,7% πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ (24,2%), θεωρείται αξιοσημείωτη, κυρίως διότι αποσπά δυνάμεις και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και στου Κέντρου όπου παραδοσιακά κρίνεται ο νικητής των εκλογών.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, οι επιδόσεις δεν διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εξάλλου τα στοιχεία της έρευνας για τον τρόπο που βλέπουν οι Έλληνες την κατάσταση της χώρας. Το 53% (που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό τους τελευταίους μήνες) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι του 39% που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, 41% λέει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν είναι ίδια, αλλά το 39% ότι είναι χειρότερη και το 20% σε καλύτερη.
Αυξημένη ανησυχία από την ακρίβεια
Η πανδημία του κορωνοϊού και η ιατρική περίθαλψη είναι το βασικό πρόβλημα των Ελλήνων, σε ποσοστό 34%, αλλά με μια κάμψη 2 μονάδων. Άνοδο δύο μονάδων, στο 32% από 30% παίρνει η οικονομία/ακρίβεια, γεγονός που δείχνει την ανησυχία που επικρατεί για την τσέπη του Έλληνα. Ακολουθεί η ανεργία με 9%, οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα με 5%, το προσφυγικό δε ως πρόβλημα βρίσκεται στο τέλος με 3%.
Έξι στους 10 πολίτες (62%) απαντούν στη δημοσκόπηση ότι τα χειρότερα με την πανδημία τα έχουμε αφήσει πίσω ενώ το 30% ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Το έργο της κυβέρνησης γενικά κρίνεται θετικά σε ποσοστό 40% και αρνητικά από το 54%. Θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις το 16% και αρνητική το 76%. Οι πολίτες σε ποσοστό 44% αξιολογούν θετικά τον πρωθυπουργό και αρνητικά το 52%. Θετικά κρίνεται ο Αλέξης Τσίπρας σε ποσοστό 21% και αρνητικά από 7 στους 10 ερωτηθέντες (72%).