Air Force

Εμείς Rafale, η Κύπρος; Κύπριος Υποπτέραρχος ε.α ζητά την αγορά μαχητικών αεροσκαφών - Ποιες οι ανάγκες

Την δική της αεροπορική δύναμη ζήτησε Κύπριος πρώην ανώτατος αξιωματικός, με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ζητώντας ουσιαστικά τα αυτονόητα, με την δημιουργία κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα δρα σε συνεργασία με την ελληνική, ακολουθώντας το ενιαίο δόγμα.     

Ο πρώην διοικητής της διοίκησης πολεμικής αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς Υποπτέραρχος Ε.Α. της πολεμικής αεροπορίας, Γαβριήλ Δημητρίου, σε ερώτηση δημοσιογράφου του σταθμού sigmalive για την άφιξη των ελληνικών Rafale F3 και την κάλυψη της Κύπρου σε περίπτωση ανάγκης απάντησε :

"Βεβαίως αναμένουμε την στήριξη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ειδικά μετά την ένταξη των γαλλικών μαχητικών στο πλαίσιο του ενιαίου δόγματος, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε δύο πράγματα, είτε να χρηματοδοτήσουμε την αγορά επιπλέον ελληνικών μαχητικών ( για κάλυψη της Κύπρου), είτε να αγοράσουμε δικά μας μαχητικά ιδρύοντας Πολεμική Αεροπορία Κύπρου, με απαραίτητη την πολιτική βούληση.  

10 ή 8 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale για την Κύπρο αγγίζουν το 1 δις ευρώ. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση και θέλουμε να διατηρήσουμε τους φυσικούς μας πόρους την ΑΟΖ μας, τον εναέριο μας χώρο, το FIR που κληρονομήσαμε και είναι πολύ μεγάλο, δίνοντας μας στρατηγικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα, χρειαζόμαστε αεράμυνα και μαχητικά αεροσκάφη αλλά και Πολεμική Αεροπορία.

Εάν δεν θέλουμε να διατηρήσουμε όλα αυτά και να δώσουμε ως "δώρα" στον Ερντογάν, τότε δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά”, τόνισε ειρωνικά προς την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Ο Υποπτέραρχος ε.α., ήταν από τους πρώτους Αξιωματικούς στην Κύπρο που είχε εκπαιδευτεί στους S-300 PMU-1, αλλά και στο αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK M1-2.

Ο ίδιος είχε αναφέρει παλαιότερα ότι αν και όλα τα κυπριακά αντιαεροπορικά συστήματα συντηρούνται και σε μερικό βαθμό δύνανται να αντιμετωπίσουν τουρκικά Μη Επανδρωμένα οχήματα, είναι πεπαλαιωμένα και ως προς την τεχνολογία και ως προς την συντήρηση, ενώ δύσκολα μπορούν να αναβαθμιστούν λόγω πολιτικών συγκυριών”.

Επίσης, κατονόμασε τα ελληνικά μαχητικά Rafale ως ένα ατού  για την Ελλάδα λέγοντας : «Δεν θα σταματήσουν τις παραβιάσεις οι Τούρκοι αλλά θα ξέρουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα «γεράκια» της 332 Μοίρας με υπέρτερα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. Μέχρι το 2023 που θα παραδοθεί όλη η μοίρα και με την αναβάθμιση των F16 και αν δεν αγοράσει νέα μαχητικά η τουρκική πλευρά το ισοζύγιο είναι υπέρ της Ελλάδος».

Ο Κύπριος Υποπτέραρχος λέει τα πράγματα με το όνομα τους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο και για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, το οποίο ουσιαστικά δεν υφίσταται εδώ και μεγάλο διάστημα.
Ο Κύπριος ειδικός, δείχνει στην Λευκωσία τον δρόμο της εθνικής ανεξαρτησίας και αυτονομίας στα μέτρα του δυνατού.

Η “τουρκική ασθένεια” που ονομάζεται τουρκικός νεο-οθωμανισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί σε καμία περίπτωση με “ασπιρίνες”, αλλά απαιτεί “βαριά αντιβίωση”, η οποία ονομάζεται εξοπλιστικό πρόγραμμα αποτροπής. 

"Η Κύπρος θα χρειαζόταν ανάλογη ενίσχυση; Και σε ποιο βαθμό;" είχαμε ρωτήσει τον Στρατηγό Λεοντάρη σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Κι ο Αντιστράτηγος (εα) Ηλίας Λεοντάρης, Επίτιμος Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ & Τέως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) είχε απαντήσει: 

"Οι Ένοπλες Δυνάμεις (Εθνική Φρουρά/ΕΦ) της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελούν μια αξιόπιστη δύναμη αποτροπής στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που διαθέτουν. Λέγοντας αυτό εννοώ ότι αξιοποιούνται πλήρως τα διαθέσιμα μέσα. Είναι γεγονός όμως ότι και στην Κύπρο υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό κενό στην ανανέωση ή την ενίσχυση των οπλικών συστημάτων και των μέσων της ΕΦ.

Το 2015 έγινε η παραγγελία του πρώτου ΠΑΘ και ολοκληρώθηκε η παραλαβή του το Δεκέμβριο του 2017. Παρότι δε η μελέτη προέβλεπε τρία σκάφη, μέχρι και σήμερα έχουμε μείνει στο ένα. Την περίοδο 2017-2019 συνεχίστηκε η προσπάθεια και ακολούθησε η υπογραφή κάποιων άλλων συμβάσεων πού αφορούσαν στην προμήθεια ή και στην αναβάθμιση υφισταμένων Οπλικών Συστημάτων και ευτύχησα να δω τις πρώτες παραλαβές αυτών των μέσων στον τελευταίο χρόνο της υπηρεσίας μου (2019/2020) στο νησί και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην ουσία του ερωτήματός σας, θεωρώ ότι βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και εκεί στην ενίσχυση της Αεροναυτικής Διάστασης της ΕΦ, συμπεριλαμβανομένης της Έγκαιρης Προειδοποίησης και της Αντιαεροπορικής Άμυνας. Είναι καιρός όμως να εξετασθεί και η ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία της ΕΦ ενός αριθμού Ελαφρών Επιθετικών και Μεταγωγικών Αεροσκαφών και να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες που αφορούν στα πλοία, στα μέσα επιτήρησης και θαλάσσιας αποτροπής αλλά και τα έργα υποδομής στην ξηρά.

Ο στρατός ξηράς της ΕΦ ασφαλώς και έχει κι αυτός τις ανάγκες του στην Α/Τ Άμυνα, την Μηχανοκίνηση των Μονάδων, την αναβάθμιση των Αρμάτων Μάχης, τις Επικοινωνίες, την Κυβερνοάμυνα και τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο καθώς και στα Μέσα Επιτήρησης. Ωστόσο θεωρώ επιβεβλημένη, ως προτεραιότητα, τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΠΑ και του ΠΝ ώστε να ενισχυθεί και η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θεωρώ επίσης ως απολύτως απαραίτητο, να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν οι πρόνοιες και οι απαιτήσεις του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) στη βάση των σημερινών και κυρίως των μελλοντικών επιχειρησιακών απαιτήσεων και συνθηκών, ώστε να διασφαλίζεται η στρατηγική και επιχειρησιακή λειτουργία του Άξονα, Έβρος – Αιγαίο – Κύπρος.

Η Εθνική Φρουρά όμως πέρα από εξοπλισμούς και εγκαταστάσεις είναι το προσωπικό της. Και η ενίσχυση του προσωπικού θα πρέπει να είναι η ΠΡΩΤΗ προτεραιότητα"

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR