Opinion
Updated at:

Ετοιμοπόλεμα ! Η απαράμιλλη ικανότητα της Π.Α: Απο αύριο σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν  σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα γαλλικά μαχητικά Rafale, αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας και με μια χαμηλή διέλευση σε ύψος 1000 ποδιών πάνω από την 114 Πτέρυγα Μάχης, προσγειώθηκαν στις 12 :30 περίπου.

Στην Τανάγρα, το «παρών» στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και θα μιλήσει, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Από τις 20 Ιανουαρίου, η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα έχει τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Τις προηγούμενες εβδομάδες, στη βάση της Τανάγρας επικρατούσε πυρετός προετοιμασιών. Τα κτίρια και τα υπόστεγα της Μοίρας «Γεράκι» ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή των Rafale. Από τα συνεργεία, μέχρι τα σέλτερ όπου θα φυλάσσονται τα Rafale όταν θα βρίσκονται στο έδαφος.

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα αλλά και σε όλη την Πολεμική Αεροπορία επικρατεί ενθουσιασμός. Τα Rafale θεωρούνται τα αεροσκάφη που θα βάλουν τους φρουρούς του Αιγαίου σε μια νέα εποχή. Δικινητήρια, με πολύ μεγαλύτερες ικανότητες ελιγμών, εξοπλισμένα με όπλα που θα δώσουν πλεονέκτημα στους Ικάρους, τα Rafale είναι πόλος έλξης για τους Top Gun Έλληνες πιλότους και φόβητρο για τους αντιπάλους.

Σε μόλις ένα χρόνο τα πρώτα μαχητικά ετοιμάστηκαν για τις ανάγκες της Π.Α., προχώρησε η εκπαίδευση των πρώτων ιπταμένων (που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους χειριστές το επόμενο χρονικό διάστημα), παραδόθηκε στην Ελλάδα το σύνολο των οπλικών συστημάτων που αυτά θα φέρουν και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις της 114 Π.Μ. να μπορούν να φιλοξενήσουν τα μαχητικά, που θεωρούνται ως μία ξεχωριστή κατηγορία μεταξύ των παλαιότερων της 4ης και των νέων της 5ης γενιάς (4,5).

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αύριο κιόλας τα έξι νέα μαχητικά της Π.Α. μπορεί να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Τα τελευταίας τεχνολογίας Rafale, αποτελούν την καλύτερη ασπίδα προστασίας της χώρας στις επεκτατικές βλέψεις των «γερακιών» της Άγκυρας, που αποτυπώνονται στο ψευδεπίγραφο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Τα Rafale βελτιώνουν έτι περαιτέρω την ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυξάνουν τη δυνατότητα της Π.Α. να επιχειρεί σε μεγαλύτερο εύρος και να απειλεί τα τουρκικά μαχητικά εξ αποστάσεως, προτού καν γίνουν αντιληπτά από την αεροπορία της γείτονος.

Η επιχειρησιακή χρήση και οι ανάγκες της Ελλάδας

Σε ότι αφορά δε πολεμικές αεροπορίες που το έχουν επιλέξει, το γαλλικό Rafale έχει επιλεγεί από τις ΠΑ της Ινδίας, της Αιγύπτου αλλά και του Κατάρ ( πρόσφατα και από τα ΗΑΕ ) ενώ, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, έχει δει πολεμική δράση στη Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, το Ιράκ και τη Συρία.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά όπως η τεχνολογία, η εμβέλεια πτήσης κ.ο.κ., ένα στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι τα όπλα που θα πρέπει να αποκτήσει η χώρα ώστε να αξιοποιηθεί το όποιο πλεονέκτημα του τύπου αυτού.

Έτσι, από τη μια το συγκεκριμένο μαχητικό θα μπορεί να μεταφέρει τα περισσότερα αν όχι όλα τα όπλα, που σήμερα φέρουν σε αποστολές τα ελληνικά Mirage 2000 στις δύο εκδόσεις που διαθέτει η Ελλάδα, από την άλλη τα Rafale F3R -και μετέπειτα αναβαθμισθέντα σε F4- θα μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα δύο πυραύλους SCALP για υποστρατηγική κρούση αλλά και τους μακράς εμβέλειας Αέρος-Αέρος πυραύλους Meteor.

Η σημαντικότερη προσθήκη στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι η υιοθέτηση των πυραύλων MICA NG και Meteor. Το MICA NG θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και πιο ικανούς αισθητήρες από την προηγούμενη έκδοση, ενώ μπορεί να εκτοξευθεί χωρίς να απαιτείται κλείδωμα του εχθρικού αεροσκάφους. 

Οι τελευταίοι, είναι οι καλύτεροι στην κατηγορία τους σήμερα σε υπηρεσία στον δυτικό κόσμο, με πολύ μεγάλη εμβέλεια «χτυπήματος» εχθρικού μαχητικού που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα. Θα είναι μια «μακριά σάρισα» της Ελλάδας στον αέρα.

Ο πύραυλος καθοδηγείται μέσω ενός συστήματος ζεύξης δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος και ο πιλότος μπορεί να ενεργοποιήσει είτε τον υπέρυθρο είτε τον ανιχνευτή ραντάρ του πυραύλου για να πετύχει το κλείδωμα στο στόχο. Αυτό σημαίνει, ότι ο αντίπαλος δεν θα λάβει έγκαιρη προειδοποίηση για την εισερχόμενη απειλή, αφού το κλείδωμα μπορεί να επιτευχθεί με εντελώς παθητικό τρόπο.

 Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Rafale στον πόλεμο αέρος-αέρος είναι ο πύραυλος MBDA Meteor, ο οποίος προσφέρει το μεγαλύτερο βεληνεκές στο δυτικό οπλοστάσιο, αλλά και τα υψηλότερα χαρακτηριστικά θνησιμότητας. Η απόκτησή τους θα προσφέρει τεράστιο πλεονέκτημα στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα Rafale θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τα F-16 που αναβαθμίζονται σε Viper, αλλά και στη μελλοντική πιθανότητα πρόσκτησης F-35. Η επιχειρησιακή ανησυχία που έχει καταλάβει την Άγκυρα αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία στάθμευσης καταριανών Rafale στο έδαφός της, προκειμένου να μελετήσει τις δυνατότητες του υπερσύγχρονου αεροσκάφους.

Η προσθήκη αυτού του αεροσκάφους στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, της παρέχει στρατηγικές δυνατότητες που δεν έχουν ξαναφανεί. Αυτό οφείλεται στην εκτεταμένη αυτονομία τους, η οποία φτάνει τα 920 ναυτικά μίλια (1700 km) με πλήρες εσωτερικό καύσιμο (4.750 kg) και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου χωρητικότητας 2000 λίτρων η καθεμία. 

Αυτή η αυτονομία μπορεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, την τουρκική ενδοχώρα και φυσικά τη ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα κάλυψη του χώρου της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Τα αεροσκάφη Rafale μπορούν να μεταφέρουν τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα όπλα που είναι διαθέσιμα σήμερα στα ελληνικά Mirage 2000 και Mirage 2000-5. 

Επιπλέον, οι εκδόσεις Rafale F3R και F4 θα μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα δύο πυραύλους SCALP για υποστρατηγικές αποστολές, έναντι μόνο ενός από τα Mirage 2000-5. Η προμήθεια περιλαμβάνει 14 μονοθέσια και 4 διθέσια (δύο καινούργια και δύο μεταχειρισμένα) αεροσκάφη, καθώς και παροχή εκπαίδευσης, προσομοιωτή πτήσης και πακέτο τεχνικής υποστήριξης για τα πρώτα χρόνια.

 Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια προσομοιωτή πτήσης και τον ακόλουθο οπλισμό:

  • Πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor
  • Πύραυλοι αέρος-αέρος Mica RF
  • Πύραυλοι αέρος-αέρος Mica IR
  • Πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Scalp
  • Exocet AM39 Block2 Mod2

Πυρομαχικά πολυβόλου (30 χλστ.)

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR