Society
Updated at:

Κορονοϊός: Κυβερνητική αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση της Όμικρον

Με συγκρατημένη αισιοδοξία παρακολουθεί η κυβέρνηση τη σταθερή μείωση των κρουσμάτων της "Όμικρον", αναμένοντας στο προσεχές μέλλον να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα και κατά συνέπεια η οικονομία της χώρας, η οποία έχει πληγεί βαθύτατα από την πανδημία.

Πιθανή ανατροπή της επιδημιολογικής κατάστασης του κορονοϊού μοιάζει εφιαλτική ως σενάριο, δεδομένου ότι θα χρειαστεί η κυβέρνηση να στηρίξει εκ νέου τις επιχειρήσεις, σε μια στιγμή κατά την οποία η ενεργειακή κρίση βαθαίνει.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας, ο χρόνος τελειώνει για περίπου 820.000 οφειλέτες της Εφορίας  που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση. Στις 26 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στη ρύθμιση των 36 -72 δόσεων και από τις 27 του μήνα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ «ξεπαγώνουν» και είναι απαιτητά.

Τα σενάρια για την ακρίβεια

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι η ενεργειακή κρίση να αποκλιμακωθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, δηλαδή από τις αρχές Απριλίου. Σε αυτή την περίπτωση, ως τις αρχές του καλοκαιριού η κατάσταση εκτιμάται ότι θα καταστεί σαφώς πιο διαχειρίσιμη.

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα έχει δοθεί η δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ ως τον Ιούνιο υπάρχει η εκτίμηση ότι θα έχει ξεκινήσει και η σταδιακή μείωση του πληθωρισμού αλλά και των τιμών υπηρεσιών και καταναλωτικών αγαθών που έχουν πάρει «φωτιά».

Το δεύτερο σενάριο έχει”μελανές αποχρώσεις”, καθώς εστιάζει στη διατήρηση της ενεργειακής κρίσης και μετά τα τέλη Μαρτίου. Κυβέρνηση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις το… ξορκίζουν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πει με σιγουριά ότι δεν θα συμβεί.

Ενδεχόμενο επανεξέτασης μείωσης του ΦΠΑ την άνοιξη

Μπορεί η κυβέρνηση να «πάγωσε» κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, ωστόσο έχει αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό για επανεξέταση την άνοιξη. Είναι ένα “χαρτί” το οποίο μπορεί να τεθεί στο τραπέζι, εφόσον χρειαστεί, δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες. Όπως εξηγούν, αν αυτή η πρωτοβουλία προχωρούσε στην αυγή του έτους, τον Ιανουάριο, θα υπήρχε ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός, ενώ θα υπήρχε κίνδυνος να «θολώσει» η καλή εικόνα της χώρας στις αγορές, σε μια στιγμή μάλιστα που και άλλες χώρες της ΕΕ, που επίσης μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση, δεν το επιλέγουν.

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας, και εφόσον επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για τίτλους τέλους σε ένα ορατό διάστημα, είναι “κλειδί” αφενός για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες κανονικότητας και αφετέρου για τη στρατηγική της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, αξιοποιώντας τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ποτέ δεν σταματήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας τις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας, με στόχο να την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Και τώρα έχουμε και τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, μιλώντας σε ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας είναι πιθανόν να ξεπεράσει το 8%, ενώ αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, σημείωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών-μελών της.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR