Economy
Updated at:

Νέα μέτρα στήριξης των πληγέντων λόγω πανδημίας και ακρίβειας - Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό

Ανοίγει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον και στην ακρίβεια.

Σήμερα (14.01.2022) τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα απόλυτα στοχευμένο πακέτο μέτρων που θα αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοινώθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Το πακέτο θα αφορά τόσο εκείνες τις επιχειρήσεις που δέχθηκαν άμεσα το πλήγμα, όσο και έμμεσα.

Όμως η προσπάθεια που καταβάλλεται για την άμβλυνση των επιπτώσεων δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Ήδη μετά από την ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την υπέρμετρη αύξηση του ενεργειακού κόστους, έρχονται μία σειρά ακόμη παρεμβάσεων που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα που ως κύριο στόχο θα έχει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Ο κατώτατος μισθός

Σημαντικό ρόλο σε αυτό αναμένεται να διαδραματίσει η δρομολογούμενη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Μία αύξηση που σύμφωνα με τις πληροφορίες θα φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ.

Οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσουν άμεσα. Οι υπάρχουσες πληροφορίες είναι ότι θα χορηγηθεί τελικά επιπλέον αύξηση περίπου 6%, πέραν του 2% που ήδη χορηγείται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο – αθροιστικά – η αύξηση για το 2022 θα «κινείται» κοντά στην περιοχή της αύξησης του ΑΕΠ, που προσδιορίζεται γύρω στο 8%. Έτσι μετά το 2%  η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Επίσης ένας άλλος άξονας είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις. Ήδη δρομολογούνται παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στα κορονοχρέη, αλλά και την επιστρεπτέα.

CONTINUE READING

Ένα προς ένα

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ενώπιος – Ενωπίω», είπε ότι σήμερα ανακοινώνονται νέα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν από το τελευταίο κύμα του κορονοϊού, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής».

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από αυτό που συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αναφέρομαι και στους κλάδους του πολιτισμού και του κλάδου της εστίασης που έχουν υποστεί μια ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο-να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής άρα να πληρώνονται από το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ένα βήμα πιο πέρα πήγε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, που μιλώντας στον Alpha είπε ότι από σήμερα και μέχρι 31 Ιανουαρίου στους λίγους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας για το 100% των εργαζομένων θα προστεθούν θέατρα και παιδότοποι, ενώ για την ίδια περίοδο (14/1-31/1/2022) θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή εργασίας το 25% των εργαζομένων τους επιχειρήσεις των κλάδων εστίασης, πολιτισμού, αθλητισμού, γυμναστήρια και ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα ανακοινωθούν:

Θα ενταχθούν περισσότεροι ΚΑΔ, από τους κλάδους ψυχαγωγίας και πολιτισμού που επλήγησαν από τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις της εστίασης και άλλων κλάδων θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή περίπου το 25% των εργαζόμενων τους για διάστημα δύο εβδομάδων, από αύριο και έως το τέλος του μήνα. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία της αποζημίωσης των 534 ευρώ για το διάστημα που θα ανασταλεί η σύμβαση τους.
Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ρυθμισμένων ή νέων ασφαλιστικών που έχουν προθεσμία πληρωμή το τέλος Ιανουαρίου.
Από εκεί και πέρα αναμένεται να δοθεί παράταση για την ένταξη στην ρύθμιση χρεών για κορονοχρέη. Είναι πιθανό η παράταση να είναι γενναία και να φτάνει μέχρι και το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή των κορονοχρεών σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

CONTINUE READING

Επίσης θα ανακοινωθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει άδειες των εργαζομένων γονέων με παιδιά – μαθητές που νοσούν από κορονοϊό. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ ώστε σε αυτή να συμπεριληφθούν και οι γονείς που χρεώθηκαν ημέρες από την τακτική τους άδεια από το άνοιγμα των σχολείων την περασμένη Δευτέρα.

Διαγραφή χρεών

Παράλληλα στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο διαγραφής των χρεώσεων ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε πάγωμα των συγκεκριμένων χρεώσεων για τις επιχειρήσεις για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου και οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται διαγραφή των χρεώσεων συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ προκειμένου να δοθεί  έξτρα «ανάσα» στις επιχειρήσεις.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR