Έχουμε επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο μας το ρόλο των τουρκικών δημοσιευμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ σήμερα είχαμε και την επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ελληνίδα πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα εν λόγω δημοσιεύματα έρχονται σε μια περίοδο όπου φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά και Τούρκοι Υπουργοί με μπροστάρηδες τον ΥΠΕΞ και κυρίως τον ΥΠΑΜ Ακάρ, με πύρινες και συκοφαντικές δηλώσεις "στρώνουν το έδαφος" για δημιουργία κρίσης με την Ελλάδα
Πρόσφατα μάλιστα είχαμε επανάληψη προκλήσεων στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό, ενώ με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας μας στη Γαύδο, τουρκικό ΜΜΕ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανέφερε ότι η επίσκεψη της "επιδεικνύει κυριαρχία στα «τουρκικά νησιά» που βρίσκονται υπό "ελληνική κατοχή"
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το άρθρο της Τουρκικής εφημερίδας Sozcu, η οποία αναφέριε τα ακόλουθα:
"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημοσίευσε το στρατηγικό της σχέδιο 39 σημείων που σχεδιάζει να εφαρμόσει την επόμενη τριετία.
Αποδείχθηκε ότι σημαντικό τμήμα των σχεδίων έχει ως αποδέκτη την Τουρκία και τα περισσότερα από αυτά είναι αντιτουρκικές ενέργειες
Στο ελληνικό ΥΠΕΞ εκπονήθηκε για πρώτη φορά τριετές «Σχέδιο Στρατηγικής».
Οι περισσότεροι από τους στόχους σχετίζονται με την Τουρκία. Κάποιοι από αυτούς τους στόχους καταγράφηκαν και δημοσιεύτηκαν σε Ελληνική εφημερίδα.
Ποιοί είναι οι στόχοι της Ελλλάδας;
-Διατηρούνται ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου.
- Να γίνει προσπάθεια για την αποκήρυξη της απόφαση «Casus Belli» της Τουρκίας -απόφαση της τουρκικής Βουλής το 1995 που δίνει στην κυβέρνηση όλες τις εξουσίες, συμπεριλαμβανομένων της λήψης στρατιωτικών μέτρων, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.
- Να διασφαλιστεί η ακύρωση του μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν για τον καθορισμό των ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης.
-Εναντίωση στις «προκλήσεις» της Τουρκίας στο διπλωματικό πεδίο.
-Συμφωνία της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές χώρες για τον καθορισμό των AOZ της
-Δημοσιοποίηση των θέσεων της Ελλάδας για «εθνικά θέματα» στο διεθνές περιβάλλον.
- Ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ελλάδα ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ επιδιώκει να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου και αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που μνημονεύεται ως πρώτος στόχος της χώρας αναφορικά με την Τουρκία
Από εκεί και μετά η επιδίωξη της άρσης του Casus Belli, η ακύρωση του μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν για τον καθορισμό των ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης , η προσπάθεια για Συμφωνία της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές χώρες για τον καθορισμό των AOZ της και η εναντίωση στις «προκλήσεις» της Τουρκίας στο διπλωματικό πεδίο, έρχονται ως κύρια επακόλουθα της μέχρι τώρα και πιθανότατα και στο μέλλον άρνησης της Τουρκίας για τον προσδιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου.
Τέλος, η δημοσιοποίηση των θέσεων της Ελλάδας για «εθνικά θέματα» στο διεθνές περιβάλλον, η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενίσχυση των συμμαχιών της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν κινήσεις και στόχους της εξωτερικής πολιτικής που κινούνται στα συνήθη πλαίσια οποιασδήποτε χώρας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της, χωρίς να στοχοποιούν καμία απολύτως χώρα.
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι σε λίγες ημέρες είναι η "επέτειος" της κρίσης των Ιμίων το 1996, οπότε και αναμένουμε κορύφωση της προσπάθειας δημιουργίας έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τον τρόπο σκέψης του Ερντογάν, ο οποίος πάντα επιχειρεί να διασυνδέσει με ημερομηνίες του παρελθόντος που πλήττουν τον Ελληνισμό, νέες προκλήσεις σε βάρος μας, είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι 30-31 Ιανουαρίου η Τουρκία θα προβεί σε σοβαρή προκλητική ενέργεια.
Σε αυτό συνηγορεί άλλωστε και το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ευρισκόμενος πίσω στις δημοσκοπήσεις, έναντι των πιθανών υποψήφιων αντιπάλων του για την Προεδρία στις προσεχείς εκλογές, είτε του Δημάρχου της Άγκυρας , είτε του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης που πρόσκεινται στο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Συνεπώς, ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό τις συγκεκριμένες ημερομηνίες να προβεί σε συμβολική ενέργεια σε βάρος μας σε μια προσπάθεια να επανακάμψει δημοσκοπικά, "τραβώντας" τον τουρκικό λαό μακριά από την σκληρή του καθημερινότητα και τα τεράστια οικονομικά προβλήματά του.