China
Updated at:

Σε μια στιγμή! Λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για την κατάρριψη του F-22 Raptor: Η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει υπερηχητικό πύραυλο

Μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες με πολλές χώρες για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35, ωστόσο υπάρχει ένα αεροσκάφος που απαγορεύεται να πουληθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και αυτό δεν είναι άλλο από το, εξίσου πέμπτης γενιάς, μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων F-22.

Οι Αμερικανοί είχαν αποφασίσει εξαρχής, ότι αυτό είναι το καλύτερο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στον πλανήτη και θα το «προστατεύσουν» για τα δικά τους συμφέροντα και μόνο.

Για αυτό τον λόγο το Κογκρέσο, αποφάσισε να απαγορεύσει δια νόμου την πώληση του σε τρίτες χώρες, προκειμένου να μην μπορέσει να μεταφερθεί σε άλλους η «άπιαστη» τεχνολογία του, που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει στα άλλα, πολύ νεότερα, stealth μαχητικά 5ης γενιάς.

https://www.youtube.com/watch?v=hf6ysaD4hFk

Κινέζοι επιστήμονες όμως,  έχουν κάνει έναν εκπληκτικό ισχυρισμό σχετικά με το πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων της Κίνας, μετά από μια σειρά δοκιμών που πραγματοποίησαν πέρυσι. Σε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας σύγχρονος αγώνας εξοπλισμών, η Κίνα κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα για να αποκτήσει και να αναβαθμίσει τις υπερηχητικές της ικανότητες.

Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν, ότι έχουν παραγάγει υπερηχητικά όπλα επόμενης γενιάς με υπέρυθρες προόδους, που ο αμερικανικός στρατός μπορεί να μην έχει μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ικανότητες αναζήτησης θερμότητας επιτρέπουν στους κινεζικούς υπερηχητικούς πυραύλους, να χτυπούν οποιονδήποτε στόχο με αξιοσημείωτη ακρίβεια και ταχύτητα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών stealth, πλοίων, ακόμη και κινούμενων οχημάτων στο δρόμο.

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για τις ΗΠΑ και εκτεταμένη ανησυχία, αν αληθεύει ο  ισχυρισμός που έκανε ένας Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. Σύμφωνα με το South China Morning Post, ένας Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είχε πει νωρίτερα ότι «ένας υπερηχητικός πύραυλος εδάφους-αέρος θα μπορούσε να πιάσει και να καταστρέψει ένα F-22 (Raptor) σε δευτερόλεπτα, εάν εκτοξεύει έναν πύραυλο ή ρίξει μια βόμβα από μικρή εμβέλεια».

Επιπλέον, η ανησυχία αυξάνεται καθώς σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, οι πύραυλοι που αναζητούν θερμότητα έχουν καταρρίψει περίπου το 90% όλων των αεροσκαφών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και μαχητικά stealth όπως το F-22 θα μπορούσαν να είναι πιθανοί στόχοι, καθώς τα υλικά επικάλυψής τους θερμαίνονται εύκολα κατά την πτήση.

https://www.youtube.com/watch?v=oK-WwDiOKpE

Η ευαισθησία αυτού του αεροσκάφους να παρακολουθείται και να βάλλεται από πυραύλους που αναζητούν θερμότητα, καθιστά τον κινεζικό ισχυρισμό για τους υπερηχητικούς πυραύλους του, ακόμη πιο σημαντικό και θα μπορούσε να προκαλέσει ερωτηματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ικανότητα ενός υπερηχητικού πυραύλου να αναζητά, να αναγνωρίζει και να κλειδώνει έναν στόχο με βάση τη θερμική του υπογραφή όταν πετάει σε χαμηλά υψόμετρα όπου ο αέρας είναι πιο παχύς, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον συμβατικό πόλεμο.

Και τα χειρότερα δεν σταματούν εδώ, καθώς νωρίτερα, η Κίνα είχε παρουσιάσει αυτό που διαφημιζόταν ως επαναστατικό ραντάρ στην αεροπορική έκθεση Zhuhai, όπως είχαν αναφέρει προηγουμένως οι EurAsian Times . Ονομάστηκε YLC-8E, και περιγράφηκε ως το πρώτο στον κόσμο σύστημα ραντάρ κατά του στελθ που λειτουργεί στη ζώνη UFH, καθώς και ως πρωτοπόρος στην ειδική τεχνολογία ραντάρ υψηλής συχνότητας και ραντάρ συστοιχίας ενεργού ελεγχόμενης φάσης σε συνδυασμό με ένα επαναστατικό αντικλεπτικό ραντάρ. 

Το σύστημα YLC-8E, έχει προωθηθεί από τους Κινέζους ως «σούπερ ραντάρ» που μπορεί να αναγνωρίσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35. Τώρα, σε συνδυασμό με τους υπερηχητικούς πυραύλους υπέρυθρης εστίας ή αναζήτησης θερμότητας, η Κίνα φαίνεται να στέλνει ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι τα Raptors της μπορεί να μην είναι ακίνδυνα από μια κινεζική επίθεση.

Τι είναι ένας πύραυλος που αναζητά θερμότητα

Η αναζήτηση θερμότητας, που ονομάζεται επίσης υπέρυθρη εστίαση , είναι μια παθητική τεχνολογία καθοδήγησης πυραύλων που παρακολουθεί και ακολουθεί έναν στόχο εκπέμποντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.

Η ανίχνευση θερμότητας σε υπερηχητικές ταχύτητες είναι δύσκολη, αλλά ο ανώτερος επιστήμονας καθηγητής Yi Shihe είπε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου στο εγχώριο περιοδικό Air and Space Defense, ότι η Κίνα έχει επιτύχει «μια σειρά βασικών τεχνολογικών προόδων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε δοκιμές».

Η επιφάνεια ενός πυραύλου γίνεται τόσο ζεστή σε υψηλούς αριθμούς Mach, που το σήμα θερμότητας ενός στόχου μπορεί να πνιγεί από τον θόρυβο του περιβάλλοντος. Επειδή κανένα γυάλινο υλικό δεν μπορούσε να αντέξει την έντονη θερμότητα και τα κρουστικά κύματα, το υπέρυθρο παράθυρο θα έσπαζε.

Με μια σειρά ανακαλύψεων, η ομάδα του Yi κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Για να εξαλείψουν την παραμόρφωση του σήματος, κατασκεύασαν μια μικρή, ελαφριά συσκευή που θα μπορούσε να εκπέμπει ένα πολύ κρύο ρεύμα αδρανούς αερίου με περισσότερο από τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου.

https://twitter.com/Stratolaunch/status/1468724066207113216?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1468724066207113216%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Fchina-shoot-down-f-22-raptors-within-seconds-hypersonic-missiles%2F

Κατάφεραν να στριμώξουν 40 γεννήτριες μικροδίνης στη συσκευή ψύξης αέρα, για να δημιουργήσουν ροές αέρα που θα μπορούσαν να διαλύσουν τις αναταράξεις. Επινόησαν επίσης ένα νέο μαθηματικό μοντέλο, που τους επέτρεψε να προβλέπουν καλύτερα και να ελαχιστοποιούν την οπτική παραμόρφωση, καθώς οι πύραυλοι επιτάχυναν και έμπαιναν σε στόχους σε διαφορετικές γωνίες επίθεσης, σύμφωνα με την έκθεση SCMP που δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=NJIISt27RBY

Συνέπειες για την Αμερική 

Αυτή η πρόοδος κατέστη δυνατή από έναν τεράστιο αριθμό δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στην αεροδυναμική σήραγγα KD-01 της Τσανγκσά, μια κορυφαία ερευνητική εγκατάσταση για την υπερηχητική τεχνολογία καταγωγής υπερύθρων.

Σύμφωνα με τον Yi, η αεροδυναμική σήραγγα διέθετε μια μοναδική τεχνολογία που επέτρεπε στους ερευνητές να παρακολουθούν τις αναταράξεις πάνω από το γυαλί, σε ανάλυση 120 φορές μεγαλύτερη από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν αμερικανική τεχνολογία.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (MDA) των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναθέσει στην αεροδιαστημική επιχείρηση Stratolaunch μια σύμβαση για την κατασκευή ενός στόχου που προσομοιώνει συγκεκριμένες υπερηχητικές απειλές, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από τους EurAsian Times. Αυτό είναι ενδεικτικό των εσωτερικών προσπαθειών των ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινεζικών υπερηχητικών απειλών.

Ωστόσο, με τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Κίνας για πυραύλους υπερύθρων που μπορούν να λειτουργούν με υπερηχητική ταχύτητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν περισσότερους λόγους να ανησυχούν.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA), είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο από πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των General Electric και Lockheed Martin, να δημιουργήσουν αισθητήρες υπέρυθρων για υπερηχητικούς πυραύλους. Η δημιουργία και η δοκιμή των αισθητήρων τους θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα συμβόλαιά τους.

https://www.youtube.com/watch?v=bfD8gp0UWzo

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR