Russia

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον Υβριδικό πόλεμο-Τα 8 στάδια, οι στρατηγικές και οι αντιστρατηγικές

Το 2005, ο Στρατηγός Τζέιμς Μάτις ,Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Τραμπ, και ο Αντισυνταγματάρχης Φ. Χόφμαν δημοσίευσαν ένα άρθρο που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα είδος συντονισμού για ένα ευρύ φάσμα μετέπειτα στρατιωτικών και πολιτικών μελετών το φαινόμενο του υβριδικού πολέμου.

Πώς πρωτοεμφανίστηκε ο όρος υβριδικός πόλεμος;

Στο  άρθρο με τίτλο «War of the Future: Emergence of Hybrid Wars», οι συγγραφείς, μέσα από τη δική τους εμπειρία από τη μάχη στο Ιράκ, εξέτασαν αυτό που αποκαλούσαν «ένας πόλεμος σε τέσσερα τμήματα».

Στο  ένα πολεμούμε για τηνεκτέλεση μιας αποστολής μάχης, στο δεύτερο έχουμε να κάνουμε με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, στο τρίτο, προσπαθούμε να συμφιλιώσουμε τις αντιμαχόμενες ομάδες και στο τέταρτο, ασχολούμαστε με αυτό που κοινώς ονομάζουμε πληροφοριο-ψυχολογικές επιχειρήσεις.

Αυτή την «πρωτοφανή σύνθεση» την ονόμασαν «υβριδικό πόλεμο».

https://www.youtube.com/watch?v=zC4tr904GGk

Τρεις ομάδες και τρεις συνιστώσες στρατιωτικών συγκρούσεων

Η έννοια του «υβριδικού πολέμου» δεν ριζώθηκε αμέσως, αφού υπήρχαν και παραμένουν αρκετοί  ένθερμοι υποστηρικτές της , αλλά και πολέμιοι μιας τέτοιας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Τελικά κέρδισε το δικαίωμα να συμπεριληφθεί στη λίστα των τριών ομάδων στρατιωτικών συγκρούσεων που υιοθετήθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν:

  • Οι διακρατικές συγκρούσεις·
  • Οι υβριδικές στρατιωτικές συγκρούσεις.
  • Οι συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται μη κρατικές ένοπλες ομάδες.

Η δήλωση μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2018 στις Βρυξέλλες ανέπτυξε την αξιολόγηση του υβριδικού πολέμου ως ενός νέου φαινομένου που απειλεί την ασφάλεια του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ορισμένα ειδικά δημιουργημένα Κέντρα Αριστείας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ασχολούνται με τη μελέτη υβριδικών πολεμικών στρατηγικών κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για γνωστικό πόλεμο, «έγχρωμες επαναστάσεις» και τη μάχη στον κυβερνοχώρο.

Πρέπει να πούμε ότι ο όρος «υβριδικός πόλεμος» μέσα από τις προσπάθειες των μηχανών προπαγάνδας των  κρατών έχει λάβει μια εξαιρετικά αρνητική πολιτικοποιημένη χροιά.

Οι επιχειρήσεις του υβριδικού πολέμου είναι ανήθικες, παράνομες, ύπουλες, προδοτικές και οι κύριοι «υποκινηνούμενες» , προερχόμενες από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και κάποιες άλλες χώρες που δεν είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 

Ο πρώην επικεφαλής της GRU, Στρατηγός Συνταγματάρχης F.I. Η Ladygin, κάποιοι άλλοι έγκυροι Ρώσοι επιστήμονες εστίασαν στον υβριδικό πόλεμο και τις τακτικές του.

CONTINUE READING

Μελέτη του υβριδικού πολέμου

Την προσοχή των στρατιωτικών ερευνητών τραβάει όλο και περισσότερο το φαινόμενο του υβριδικού πολέμου ως  λανθάνουσας σύγκρουσης με πολύπλοκη εσωτερική δομή και προχωρά με τη μορφή μιας ολοκληρωμένης στρατιωτικοπολιτικής, χρηματοοικονομικής, πληροφοριακής και πολιτιστικής-ιδεολογικής αντιπαράθεσης

Η ουσία του, όπως και κάθε άλλος πόλεμος, συνίσταται στην ανακατανομή των ρόλων των υποκειμένων της πολιτικής διαδικασίας σε παγκόσμιο ή περιφερειακό επίπεδο.

Γίνεται όμως κυρίως με μη στρατιωτικά μέσα, χωρίς την κατοχή της ηττημένης χώρας, την καταστροφή των υποδομών της και τον μαζικό θάνατο του πληθυσμού.

Οι πληροφορίες και οι ψυχολογικές τεχνολογίες του γνωστικού πολέμου καθιστούν δυνατή την επίτευξη της μεταφοράς της χώρας υπό εξωτερικό έλεγχο με ένα ελάχιστο επίπεδο στρατιωτικής βίας,

Νικητής είναι το κράτος ή ο συνασπισμός που κατάφερε να επιβάλει στον εχθρό το δικό του όραμα για την εικόνα του κόσμου, τις αξίες, τα συμφέροντα και την κατανόηση της «δίκαιης» κατανομής των πόρων που αντιστοιχούν στην κοσμοθεωρία τους.

Το κύριο όπλο του «κλασικού» πολέμου είναι ο στρατός και (ή) οι παράτυποι ένοπλοι και παραστρατιωτικοί σχηματισμοί ικανοί να διεξάγουν συνεχείς και συστηματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε έναν υβριδικό πόλεμο, μαζί με τη δοσομετρική χρήση των μέσων και των μεθόδων ένοπλου αγώνα, που αποτελούν το συγκεκριμένο περιεχόμενο κάθε πολέμου, σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο εμπλέκονται οικονομικά, διπλωματικά, επιστημονικά, τεχνικά, πληροφοριακά, ιδεολογικά, ψυχολογικά μέσα και χρησιμοποιούνται μέθοδοι βίας και επιβολής της δικής μας βούλησης στον εχθρό, αποσκοπώντας στην αποδυνάμωση των δυνατοτήτων του

Ωστόσο, είναι η στρατιωτική βία, δηλαδή η χρήση τεχνικών μέσων (όπλων) για τη φυσική καταστολή του εχθρού, η υποταγή στη θέλησή του, αποτελεί την ουσία του πολέμου με την ακριβή έννοια του όρου, είναι το καθοριστικό χαρακτηριστικό του.

Μιλώντας στο στρατιωτικό επιστημονικό συνέδριο της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών στις 24 Μαρτίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Στρατηγός Στρατού V.V. Ο Gerasimov περιέγραψε τα περιγράμματα ενός πιθανού μελλοντικού πολέμου.

Δήλωσε ότι κάθε στρατιωτική σύγκρουση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των μελλοντικών πολέμων θα είναι η ευρεία χρήση νέων όπλων υψηλής ακρίβειας και άλλων τύπων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λέιζερ, διαστημικών και ρομποτικών τεχνολογιών με ειδικό ρόλο στην αντιμετώπιση συστημάτων επικοινωνιών, αναγνώρισης και πλοήγησης.

Εκτός από τις παραδοσιακές σφαίρες του ένοπλου αγώνα, θα εμπλακεί ενεργά η σφαίρα και ο χώρος της πληροφόρησης.

Έτσι, ο κεντρικός άξονας του πολέμου είναι ο ένοπλος αγώνας, και όλα τα άλλα ομαδοποιούνται γύρω του και σχηματίζουν ένα σύνθετο υβριδικό σύστημα, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η αντιπαράθεση σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας: κοινωνικοοικονομική, διοικητική-πολιτική και πολιτιστική-ιδεολογική.

Η αβεβαιότητα των διαδικασιών ανάπτυξης της υβριδικής αντιπαράθεσης, η «ομίχλη του υβριδικού πολέμου», καθορίζει την ευθραυστότητα των περιγραμμάτων των σύγχρονων συγκρούσεων, απαιτεί νέες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών για υβριδικές στρατιωτικές συγκρούσεις και την ανάπτυξη αντιστρατηγικών σχεδιασμένων να αντιμετωπίσει και να εξουδετερώσει τις προθέσεις του εχθρού.

Η στρατηγική ενσωματώνει τα αποτελέσματα της ανάλυσης των αλλαγών και τα μετατρέπει σε συγκεκριμένα πρακτικά βήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=nCQLM-F72_0

Ο διάσημος στρατιωτικός θεωρητικός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πρωσίας Helmut von Moltke (Sr.) σημείωσε:

«Η στρατηγική είναι κάτι περισσότερο από επιστήμη. Είναι η μεταφορά της γνώσης στην πρακτική ζωή, η περαιτέρω ανάπτυξη της αρχικής καθοδηγητικής σκέψης σύμφωνα με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Στρατηγική είναι η τέχνη της δράσης κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

"Ο κατάλογος των παραγόντων που καθορίζουν την εξέλιξη των στρατιωτικών υποθέσεων έχει αλλάξει με την πάροδο των αιώνων. Σήμερα, οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και η επανάσταση της πληροφορίας και της επικοινωνίας, που διαμορφώνουν νέους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης σε παγκόσμια και περιφερειακή κλίμακα, έχουν την πιο βαθιά και ολοκληρωμένη επιρροή στην ανάπτυξη στρατηγικών για σύγχρονες στρατιωτικές συγκρούσεις, αλλάζοντας τη φύση και το περιεχόμενό τους.

Καλύπτοντας την παγκόσμια οικονομία, την πολιτική, τις στρατιωτικές υποθέσεις, τις επικοινωνίες, τον αθλητισμό, την επιστήμη και τον πολιτισμό, αυτές οι εξαιρετικά αντιφατικές και δυναμικές διαδικασίες επηρεάζουν όλους τους πιο σημαντικούς τομείς της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο υβριδικός πόλεμος θεωρείται  ως ένας νέος τύπος διακρατικής αντιπαράθεσης που βασίζεται στη χρήση ενός συνδυασμού συμβατικών, ακανόνιστων και ασύμμετρων μέσων σε συνδυασμό με συνεχή χειραγώγηση της πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης. 

CONTINUE READING

Στρατηγικές υβριδικού πολέμου και αντιστρατηγικές

Η ανάπτυξη και η εφαρμογή μιας στρατηγικής υβριδικού πολέμου περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

Το πρώτο είναι μια σαφής διατύπωση του νοήματος και των στόχων του πολέμου.

Το δεύτερο είναι ο σχηματισμός "γκρίζων ζωνών" , θέατρα υβριδικού πολέμου ως ενδιάμεσο περιβάλλον μεταξύ μαύρου και λευκού, πολέμου και ειρήνης, ένα περιβάλλον λανθάνουσας αντιπαράθεσης μεταξύ κρατικών και μη κρατικών σχηματισμών, που υπάρχουν στα πρόθυρα μιας διεθνούς ένοπλης σύγκρουσης , και σήμερα ικανός να διασχίσει μια τέτοια γραμμή.

Παράδειγμα «γκρίζας ζώνης» είναι η Ουκρανία, ο χώρος των χωρών της Βαλτικής, ορισμένες δημοκρατίες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, τα Βαλκάνια.

Το τρίτο είναι η αποκάλυψη των αδύναμων και ευάλωτων πλευρών στους τομείς της διασφάλισης της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της εχθρικής χώρας.

Τέταρτον είναι ο σχηματισμός ενός συμπλέγματος υβριδικών απειλών, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, για να επηρεάσει το αντικείμενο της επιθετικότητας.

Πέμπτον είναι ο Στρατηγικός σχεδιασμός που βασίζεται σε μια συγκεκριμένη περιγραφή των εθνικών δυνάμεων και μέσων που έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν τα σημεία συμφόρησης και τα τρωτά σημεία του εχθρού στον πολιτικό-διοικητικό, οικονομικό-οικονομικό και πολιτιστικό-ιδεολογικό τομέα, καθώς και ανάλυση της αναμενόμενης αντίστασής του (πιθανόν αντίσταση στρατηγική).

Το έκτο είναι μια συνεχής καταστροφική επίδραση στις βασικές σφαίρες διακυβέρνησης της χώρας-θύματος με έμφαση στους πιο κρίσιμους παράγοντες που διασφαλίζουν τη στρατιωτική ασφάλεια του κράτους (οικονομία, οικονομικά, ηθικό στρατού και πληθυσμού).

Έβδομο είναι η ανάπτυξη αδήλωτων εχθροπραξιών, κατά τις οποίες η επιτιθέμενη χώρα επιτίθεται σε κρατικές δομές και στον τακτικό στρατό του εχθρού με τη βοήθεια ντόπιων ανταρτών και αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από όπλα και οικονομικά  μέσα από το εξωτερικό.

Σημαντική θέση δίνεται στις ενέργειες της «πέμπτης φάλαγγας», οι οποίες αποκτούν εξτρεμιστικό χαρακτήρα, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να εξαπολύσουν επιθέσεις εμβολισμού στις αρχές κατά τη διάρκεια μιας ή περισσότερων «έγχρωμων επαναστάσεων».

Όγδοο είναι η προώθηση τελεσίγραφων- απαιτήσεων για την πλήρη παράδοση του κράτους-θύματος.

Οι φόβοι της Ρωσίας

Η ανάπτυξη και η εφαρμογή υβριδικών πολεμικών στρατηγικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, η δοκιμή τους σε μια σειρά από συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αποτελούν άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Επιπλέον, ο υβριδικός πόλεμος εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της έχει λάβει αρκετά συγκεκριμένα περιγράμματα σήμερα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα κεντρικά γραφεία και στα ερευνητικά κέντρα του ΝΑΤΟ, όχι μόνο αναπτύσσονται οι αντίστοιχες έννοιες, δημιουργούνται οι απαραίτητες δυνάμεις και μέσα, αλλά διεξάγονται επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας υβριδικού πολέμου, γίνονται προσπάθειες να εξασφαλίσει επιρροή στην εσωτερική αντιπολίτευση ορισμένων κρατών, προκειμένου να ριζοσπαστικοποιήσει τα εξτρεμιστικά μέρη της την κατάλληλη στιγμή.

Ο υβριδικός πόλεμος, που επιβλήθηκε στη Ρωσία από τους γεωπολιτικούς της αντιπάλους, μετατράπηκε στην πραγματικότητα σε μέσο διακρατικής αντιπαράθεσης και η κλίμακα των επιχειρήσεων και οι καταστροφικές επιπτώσεις σε όλες τις ζωτικές σφαίρες του κράτους, καθιστούν δυνατή τη χρήση της απειλής κλιμάκωσης της επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης 

Οι επιχειρήσεις ψυχολογικής πληροφόρησης στοχεύουν στην κατάρρευση και τον κατακερματισμό της χώρας, υπονομεύοντας την ικανότητα αντίστασης, δυσφήμισης ηγετών και διάσπασης των τάξεων συμμάχων και εταίρων.

Σε έναν υβριδικό πόλεμο, η ανοιχτή χρήση βίας συχνά αλλάζει μόνο στο στάδιο του τέλους της σύγκρουσης, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό το υπάρχον νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης και διαχείρισης κρίσεων.

Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που απαιτεί ποιοτική τροποποίηση των δεικτών που καθορίζουν τη νέα γενιά στρατιωτικών συγκρούσεων και τις στρατηγικές τους.

Πρώτον, εφαρμόζεται η τάση μετάβασης από ένα γραμμικό σε ένα μη γραμμικό μοντέλο πολέμου, που βασίζεται στη χρήση έμμεσων ασύμμετρων ενεργειών, που επιτρέπει, λόγω πολύ περιορισμένου αντίκτυπου, να επιτευχθούν σημαντικά, συχνά στρατηγικά αποτελέσματα.

Δεύτερον, τα συστημικά στοιχεία που καθορίζουν το περιεχόμενο της ίδιας της φιλοσοφίας του πολέμου ως ανθρωπιστικής συνιστώσας του δόγματος του πολέμου αλλάζουν.

Η στρατηγική του υβριδικού πολέμου στοχεύει στην εξουθένωση της χώρας-θύματος και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης στρατιωτικών και παράτυπων σχηματισμών ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του, στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδίου για  την πρόκληση χάους της οικονομίας, του στρατού, της  ασφάλειας, μαζί με τη χρήση κυβερνοεπιθέσεων.

Το επιτιθέμενο κράτος κρυφά, χωρίς επίσημη κήρυξη πολέμου, επιτίθεται στις δομές της κυβέρνησης, στην οικονομία, στην πληροφορική και πολιτιστική-ιδεολογική σφαίρα, στις δυνάμεις του νόμου και της τάξης και στον τακτικό στρατό της χώρας-στόχου.

Στη συνέχεια, σε ένα ορισμένο στάδιο, οι εχθροπραξίες εκτυλίσσονται με τη συμμετοχή ντόπιων ανταρτών, μισθοφόρων, ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών που υποστηρίζονται από προσωπικό, όπλα και οικονομικά από το εξωτερικό και ορισμένες εσωτερικές δομές: ολιγάρχες, εγκληματίες

Στον υβριδικό πόλεμο, ο ρόλος της αποτροπής του εχθρού διευρύνεται σημαντικά μέσω της χρήσης των δυνατοτήτων των όπλων του κυβερνοχώρου.

Στους συμβατικούς πολέμους, στον Ψυχρό Πόλεμο του 20ου αιώνα, η αποτροπή κατανοήθηκε ως η απειλή χρήσης βίας ως απάντηση στη χρήση βίας από έναν αντίπαλο. «Αποτροπή σημαίνει προθυμία να απαντήσουμε με βία στη βία.

Ένα από τα καθήκοντα περιορισμού είναι να αποτραπεί όχι μόνο ένας μεγάλος πόλεμος, αλλά και ένας σχετικά τοπικός πόλεμος, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση αυτού του πολέμου σε έναν αμοιβαία καταστροφικό πόλεμο με όπλα μαζικής καταστροφής.

«Οι τεράστιες καταστροφικές συνέπειες της χρήσης κυβερνοόπλων στον υβριδικό πόλεμο καθιστούν δυνατή σήμερα τη σύγκριση της κλίμακας των επιπτώσεών του στις ένοπλες δυνάμεις, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τον πληθυσμό της χώρας με τα αποτελέσματα της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Έτσι, ο μετασχηματισμός των σύγχρονων συγκρούσεων που συνδέονται με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η εμπλοκή πολιτικών και στρατιωτικών στοιχείων στον πόλεμο, οδηγεί σε ποιοτικές διαφορές μεταξύ των στρατηγικών των «νέων πολέμων» από τους προηγούμενους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποια είναι η ουσία των αλλαγών και να χρησιμοποιήσουμε τη νέα γνώση προς το συμφέρον της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR