World

Γεωπολιτική διελκυστίνδα στο Ιράκ-Η αμερικανική απο(υπο)χώρηση και οι απειλές από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ κήρυξε το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Μια κενή υπόσχεση για τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ. Απειλούν με επιθέσεις σε στόχους των ΗΠΑ.

"Η 31η Δεκεμβρίου είναι μια συμβολική ημερομηνία για εμάς. Είναι η δέκατη επέτειος από την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ το 2011", θυμάται ο πολιτικός επιστήμονας Ντόχα αλ Χαλίντι.

Μετά από αίτημα του Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις μετεγκαταστάθηκαν πίσω στη χώρα το 2014 ως απάντηση στην άνοδο της τρομοκρατικής ομάδας IS. Αλλά μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί πριν από δύο χρόνια, η πλειοψηφία στο ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε -σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία- την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι ομάδες της φιλοϊρανικής «αντίστασης» ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε στόχους των ΗΠΑ εάν οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Και το στοίχημα για Ιράκ το 2022 είναι: Θα καταφέρει ο νεοεμφανιζόμενος εθνικισμός να αμυνθεί έναντι περαιτέρω επιρροών από ξένες δυνάμεις, ιδιαίτερα από το Ιράν; Και έχει τελειώσει πραγματικά το κεφάλαιο μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ;

«Σήμερα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο πρωθυπουργός μας υποστηρίχθηκε με την προϋπόθεση ότι θα αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα», λέει ο αναλυτής. Και συμπληρώνει: Εάν οι Αμερικανοί αποτύχουν να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία τώρα, θα υπάρξει μια κατάλληλη αντίδραση αντίστασης.

Ο Ντόχα αλ-Χαλίντι, πολιτικός επιστήμονας, προσθέτει : «Και θα δούμε κάτι σαν πυροτεχνήματα εδώ κι εκεί».

Με τον όρο «πυροτεχνήματα» εννοεί την απειλή από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές να επαναλάβουν τις επιθέσεις τους σε στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή. Χιλιάδες εθελοντές είναι έτοιμοι, λένε οι πολιτοφυλακές.

Το πού βρίσκονται τα αμερικανικά στρατεύματα είναι αμφιλεγόμενο...

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο σύμβουλος ασφαλείας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα σταμάτησαν τις μάχιμες επιχειρήσεις τους και θα ήταν παρόντα μόνο «σε συμβουλευτικό ρόλο» και «ως εκπαιδευτές» από το 2022. Σύμφωνα με ιρακινές πληροφορίες, τα στρατεύματα που ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν εγκαταλείψει ορισμένες στρατιωτικές βάσεις. Αλλά η αμερικανική αεροπορική υποστήριξη και η στρατιωτική αναγνώριση εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού των ΗΠΑ Frank McKenzie, περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν επομένως στο Ιράκ. Οι επικριτές στη χώρα κατηγορούν την ιρακινή κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί έξυπνα PR για να συγκαλύψει την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων με την ελπίδα να αποφύγει την πίεση από τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

CONTINUE READING

Ο Ντόχα αλ-Χαλίντι, εξηγεί:

"Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο 50 ή 100 αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα ως εκπαιδευτές, όχι χιλιάδες. Το Πεντάγωνο και οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ λένε ανοιχτά ότι δεν υπάρχει αποχώρηση - μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το πουλά διαφορετικά". «Εάν μείνουν οι Αμερικανοί, θα επικρατήσει χάος και αναταραχή», αναφέρει.

Υπήρξε ήδη μια πρόγευση τις τελευταίες εβδομάδες: ένας πύραυλος έπληξε την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, φορτηγά δέχθηκαν επίθεση πολλές φορές στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Βαγδάτης και Βασόρας και δύο drones εμφανίστηκαν πάνω από μια αμερικανική βάση στη νότια Συρία. Και ένα drone είχε στόχο τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι - ο οποίος επέζησε της επίθεσης.

"Μετά την αλλαγή του έτους αναμένουμε ακόμη περισσότερες εντάσεις. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις δυτικές πρεσβείες και την κυβέρνηση σίγουρα το υποδηλώνουν", λέει ο δημοσιογράφος Saleh Al-Hamadani στη Βαγδάτη. Ίσως, σύμφωνα με τον Al-Hamadani, οι πολιτοφυλακές θα δώσουν το παράδειγμα στις 3 Ιανουαρίου, για όλα τα πράγματα, στην επέτειο της επίθεσης των ΗΠΑ στον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Soleimani.

«Κατά τη γνώμη μου, οποιαδήποτε αμερικανική αποχώρηση θα ήταν ένα μεγάλο δώρο για τους Ιρανούς», είπε ο Αλ-Χαμαντάνι. "Θέλουν να είναι επικεφαλής εδώ. Οι κανονικοί Ιρακινοί, από την άλλη πλευρά, δεν αισθάνονται ενοχλήσεις από τα αμερικανικά στρατεύματα, ούτε καν τους προσέχουν."

Οι φόβοι του Αλ-Χαμαντάνι είναι ακόμη μεγαλύτεροι τώρα που η χώρα του διέρχεται βαθιά πολιτική κρίση. Δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν συμμαχία κομμάτων τα πήγε τόσο άσχημα που αμφισβήτησε τη νομιμότητα των εκλογών και την οδήγησε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όμως η αγωγή τους απορρίφθηκε.

Στο Ιράκ, το κόμμα του σιίτη κληρικού Αλ-Σαντρ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές μετά τα αρχικά αποτελέσματα. Η συμμετοχή έπεσε σε ιστορικό χαμηλό περίπου 41%.

Ο νικητής των εκλογών, ο σιίτης κληρικός Muktada al-Sadr, έχει προσφέρει στους ηττημένους θέσεις στην κυβέρνησή του εάν παραδώσουν τα όπλα τους. Μια αδύνατη συνθήκη για τις πολιτοφυλακές όσο τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη χώρα, λένε.

Το μέλλον του πολιτικού συστήματος κρέμεται -για άλλη μια φορά- από μια κλωστή. Και το 2022 το Ιράκ θα μπορούσε να πέσει θύμα της γεωπολιτικής διελκυστίνδας περισσότερο από πριν - μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR